«Den som leter etter paradis på jord bør dra til Dubrovnik», uttalte dramatiker George Bernard Shaw etter å ha besøkt byen i 1929.

En mann av store ord der altså, men vandrende gjennom Dubrovniks gamleby, som siden 1979 har stått på UNESCOs verdensarvliste, er det ikke vanskelig å forstå Shaws begeistring.

Arkitekturen, havna, kirkene og atmosfæren – det meste er en fryd for både øye og sjel. Langs hovedgaten Stradun inntas fiskerettene og vinglassene hyppig, og rundt nesten hvert et hjørne dufter det av ferske bakervarer blandet med frisk lavendel. Og på toppen av det hele er byen omringet av et krystallklart Adriaterhav, som speiler seg vakkert i solen.

Fra toppen av bymuren eller her ved båthavnen - hvor enn du går i Dubrovnik er utsikten nærmest upåklagelig. Foto: Ida Anett Danielsen

Fra toppen av bymuren eller her ved båthavnen – hvor enn du går i Dubrovnik er utsikten nærmest upåklagelig. Foto: Ida Anett Danielsen

Fisk i fokus

Dubrovnik ble grunnlagt på 600-tallet, og ble først bosatt av greske sjømenn. Senere har byen blitt influert av flere av verdens hjørner, og både Balkankrigen og et fryktelig jordskjelv i 1667 har satt sine spor. I dag er sårene for det meste reparert, og det er igjen fullt av liv i de mange, smale gatene innenfor bymuren. Det gjelder også på fiskerestauranten Proto, i hjertet av gamlebyen.

– Er det noe som har overlevd byens herjinger, så er det Proto, smiler servitøren Miše Savinović, og peker på et gammelt skilt på veggen.

LES ALT OM KROATIA HER

På skiltet står det skrevet med snirklete bokstaver; etablert i 1886. – Fisken får vi fersk fra egne sjømenn hver dag, men oppskriftene er de samme som de alltid har vært. Selv om restauranten bare har vært i den nåværende eierens familie i 25 år, var visst avtalen at de fikk overta på én betingelse; at de driftet videre slik det alltid har blitt gjort.

Tradisjonene står sterkt. Og man kan lure på om det også var her Herr Shaw pleide å innta sin daglige lunsj.             Dagens grillede fangst smaker i hvert fall ypperlig.

Matvandring

På fiskerestauranten Proto midt i gamlebyen serverer Miše Savinović kanskje byens beste fiskeretter. Foto: Ida Anett Danielsen

På fiskerestauranten Proto midt i gamlebyen serverer Miše Savinović kanskje byens beste fiskeretter. Foto: Ida Anett Danielsen

At byen har en rik mattradisjon er tydelig. Kjøttretten pasticada og karamelldesserten rozata er blant klassikerne på Dalmatiakysten, men nærheten til havet gjør likevel fisk og skalldyr til en naturlig hovedpilar i Dubrovniks kjøkken.

For å finne de riktige perlene blir vi med på en guidet mattur i gamlebyen. Og guide Hamo Ovcina åpner med lovord:

– Er dere klare for en gastronomisk reise med magen? Jeg håper dere er sultne!

Vi starter med et brak. Første stopp går innom vinbaren Razonoda. På disken venter lokale viner og tapas, og bak disken smiler sommelier Frane Kovač.

LES OGSÅ: KROATIAS 9 BESTE NATURPARKER

– Hvem vil smake skinke?, spør Frane, mens han stolt legger frem tynne, og perfekte skiver. Spekeskinken er kuttet med en 86 år gammel kuttemaskin, og den funker fremdeles utmerket. – Vi liker å gjøre ting som det alltid har blitt gjort, det er slik det blir best. Det gjelder også vinen vi har her, som kommer fra de nærliggende vinområdene i Pelješac og øya Korcula.

Den lokale Pošip-hvitvinen glir lett ned, mens de marinerte hvitløkene knaser mellom tennene. Osten dyppes i jordbærmarmelade, og den hjemmelagde skinken prsut, kroaternes svar på prosciutto, smaker himmelsk.

– Mmm, hit vil jeg tilbake, sier dansken Morten Olsen, etter å ha smakt vin nummer tre.

Han er på tur med sin kone Jette Egholm, og hennes to søsken med ektefeller, og ønsket å utforske Dubrovniks gourmetlandskap.

Men før flere glass Pošip-vin kan inntas, venter det flere godbiter. Gourmetmat på Dubrovniks tak, svart sjømat-risotto, gelato-is og tradisjonskaker står for tur. At man burde komme hit sulten blir enklere og enklere å forstå for hvert steg.

– Det er riktig godt, alt sammen. Og man ville jo mest sannsynlig ikke funnet disse stedene på egenhånd, sier den danske gjengen enstemmig, etter at samtlige stopp er unnagjort.

Hvert år drar Viggo Brendengen på vårtur sammen med sine gamle studiekamerater, og gjengen angrer ikke på at årets tur ble lagt til Dubrovnik. Foto: Ida Anett Danielsen

Hvert år drar Viggo Brendengen på vårtur sammen med sine gamle studiekamerater, og gjengen angrer ikke på at årets tur ble lagt til Dubrovnik. Foto: Ida Anett Danielsen

Livsnyteri

Dubrovnik oppdages best ved å smake seg gjennom gamlebyens historiske og koselige gater. Foto: Ida Anett Danielsen

Dubrovnik oppdages best ved å smake seg gjennom gamlebyens historiske og koselige gater. Foto: Ida Anett Danielsen

Dubrovnik er ingen storby, men tilbudet av mat, historie, shopping og sjarmerende restauranter er likevel en storby verdig.

Det har også cruiseturistene fått med seg. På sommerstid inntar de gamlebyen i hopetall, noen ganger tusenvis om gangen, og det kan fort bli trangt om plassen.

LES OGSÅ: KROATIAS PARTYPARADIS

Men da er det bare å pakke piknikkurven med prsut-skinke, vin og oster fra den lokale landhandleren og dra på utflukt til Lokrum-øya, en 15-minutters svipptur ut fra byen.

Eller dra til den nærliggende halvøya Pelješac, der noen av Kroatias beste vindruer dyrkes. Også Montenegro ligger en dagstur unna. Her finnes mange muligheter.

Og når cruiseskipet legger fra kai igjen om ettermiddagen, senkes roen over byen, og det er igjen klart for å nyte det gode liv. I hvert fall frem til neste cruiselass kommer til.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN