Drømmen om verden! Det er blitt frustrerende lenge siden eksotiske reiser var noe mer enn en drøm. Nå som lyset i tunellen blir sterkere, er det igjen lov å drømme seg bort – og ikke minst planlegge den store reisen. Kanskje unner du deg det lille ekstra neste gang det blir aktuelt med en eksotisk ferie? Med fokus på naturlig skjønnhet og frisk natur, kan disse herlige reisemålene være et godt utgangspunkt for å lage en «bøtteliste» med fantastiske ferieopplevelser. God planlegging!

1. Fransk Polynesia

Foto: Paul Hughson

Eksotisk øyhopping

Tahiti, Bora Bora, Fakarava og Rangiroa. Smak på navnene! Dette er noen av verdens mest eksotiske steder. Og er det ikke sånn at jo mer utilgjengelig noe er, desto mer vil man ha det? Med beliggenhet på andre siden av jordkloden er en reise til Fransk Polynesia kanskje noe man gjør én gang i livet. Her venter melete strender i verdensklasse, vaiende palmer, franske delikatesser, rike kulturopplevelser, bungalower på påler ute i vannet og konfettifarget fisk under vann.

MER INFO: Four Seasons (fourseasons.com) er en av de flotteste resortene på Bora Bora og ligger på den lille sandbanken Piti A´au.

Foto: Runar Larsen

2. Svev i ro

Kappadokia, Tyrkia

Ingen veiviser til eventyrlige naturperler verden rundt kan styre unna Kappadokia midt i Tyrkia. Med hotell i huler, skorstein­lignende fjellformasjoner og generell høy wow­faktor, er dette en vidunderlig og fortryllende region, skapt av vulkanen Erciyes Dagis lavautbrudd for flere tusen år siden. Erosjon av aske og lavastein har senere lagd et helt unikt landskap. Med luftig utsikt fra kurven under en diger luftballong blir det tidenes soloppgang over et vidunderlige landskap.

MER INFO: Kapadokya Balloons (kapadokyaballoons.com) har luftballongturer.

Foto: Mari Bareksten

3. Edens Hage

Krka, Kroatia

Krka er buldrende fossefall, forfriskende bad og grønn natur. Nasjonalparken i Kroatia dufter som en botanisk hage, og for hvert skritt du tar innover i den grønne lungen åpenbarer nye planter og blomster seg. Det er klorofyll i alle tenkelige former. Innimellom det grønne landskapet skjuler det seg også flere kulturminner, deriblant et kloster fra 1400-tallet. En to kilometer lang natursti strekker seg gjennom den populære nasjonalparken, hvor sju forfriskende fossefall innbyr til badeliv.

MER INFO: Krka (np-krka.hr) er bare én time Zadar og Split.

Foto: Ronny Frimann

4. Galapagos

Forheksende og fantastisk

Med sine 13 hovedøyer over et omfattende område 1 000 kilometer vest for Ecuador, er Galápagosøyene langt utenfor allfarvei. I 1835 ble øyene satt på verdenskartet da Charles Darwin og båten Beagle seilte innom. Biologens studier på vulkanøyene la grunnlaget for evolusjonsteorien, en selvfølgelig tankegang så fort øyene har blitt avlagt et besøk. Faunaen er av et så godsinnet slag at det kan være vanskelig å beholde virkelighetsoppfatningen. Dykk med hammerhai, svøm med pingviner og fotografer fargerike fugler, øgler og krabber på usedvanlig nært hold. Legg til strender i verdensklassen, bærekraftig fokus og seilaser i øde farvann.

MER INFO: Hurtigruten starter med ekspedisjonscruise til Galapagos i 2022.

Foto: Istock

5. Tonkin-bukta, Vietnam

Eventyrlig cruise

Den UNESCO-vernede bukten Halong, som betyr «bukten med de synkende drager» spiller en viktig rolle i vietnamesisk folklore og åndelighet og er ekstremt populær. Men rett øst for Halong ligger et alternativ – Bai Tu Long. Her er det noe færre karstformasjoner, men de er like i form og størrelse. Men opplevelsen, den er helt annerledes – mer som Halong var før. Det siste alternativet er Lan Ha Bay sør for Halong, som i tillegg også har mange fine strender.

MER INFO: Les om alle tre på visithalongbay.com

Foto: Ronny Frimann

6. Seychellene

Strandferie  i vinden

Med 115 perlehvite granittøyer og atoller, er det ingenting som passer bedre enn å utforske Seychellenes øyperler med båt. Da er det bare å seile fra hovedøya Mahe og over til drømmestranden Anse Lazio på Praslin. Solgyllen, melismyk sand strekker seg i en nesten kilometer lang halvmåneformet bue, omkranset av frodig regnskog, vaiende palmetrær og gylne granittsteiner. En fin utflukt går til naboøya Curieuse, et naturreservat uten andre beboere enn rundt 300 landskilpadder. Seilferie på Seychellene handler å finne roen, nyte omgivelsene og bare være tilstede. Det er ferie, det!  

MER INFO: Lei båt (med eller uten skipper) fra Sunsail (sunsail.com).

LES OGSÅ: STRANDBY MED GLAM 

Foto: Runar Larsen

7. Luksus ved fossen, Zambia

Mens verdens mest berømte fossefall kan skimtes fra terrassen, flommer det over av luksus inne på The Royal Livingstone Hotel. Herfra er det gangavstand til mektige Victoria Falls – et buldrende høydepunkt av en naturperle. Hotellet er et ypperlig sted for å hvile mellom safariopplevelser på land og vann. Med sprudlevann i glasset, snitter og søtsaker på fatet er det bare å sette seg ned og skue ut over elva, hvor vannrøyken fra Victoria Falls skaper en konstant regnbue en liten kilometer unna. Dette er Zambia på første klasse!

MER INFO: The Royal Livingstone Hotel (royal-livingstone.anantara.com) har luksus med utsikt mot Zambezi og Victoria Falls.

Foto: Runar Larsen

8. Helt bergtatt

Jordan

Du trenger ikke 80 dager for å reise Jordan rundt, men det er mer enn nok å ta seg til i en lang uke i landet som har både strand, ørken og historie samlet på et relativt lite område. Oldtidsbyen Petra er den fremste turistattraksjonen, sammen med badeliv i Dødehavet. For den som vil reise på sporet av Lawrence of Arabia, er det ørkenlandskapet i Wadi Rum som gjelder. Etterpå er det fint å skylle av seg sanden og benytte naturens eget spa i Dødehavet, før ferien avsluttes ved stranda i Aqaba i sør.

MER INFO: Wadi Rum Desert Camp (wadirumdesertcamp.com) har ørkencamp.

Foto: Torild Moland

9. Antarktis

Ekspedisjon i stil

Det enorme isødet er langt mer tilgjengelig enn man skulle tro, og fra Ushuaia lengst sør i Argentina går det «ekspedisjoner» til verdens mest uberørte kontinent. Seilasene gjennom Drake-passasjen hvor Atlanterhavet møter Stillehavet og videre til selve Antarktis, handler om store opplevelser. Fugler, hval og pingviner lager liv, isfjell og endeløst hav gir en pekepinn på hvor store forholdene er. Dette er kontinentet som formet norske polarhelter, men også som turist i langt tryggere og mer komfortable reiser er møtet med Antarktis en skjellsettende opplevelse.

MER INFO: Hurtigruten har ekspedisjoner til Antarktis om vinteren (sommersesong i sør). Hurtigruten.no

Foto: Mari Bareksten

10. Grand Canyon, USA

Helt på høyden

Den amerikanske drømmen kan være så mangt, men for turister på rundreise må Grand Canyon være noe av det mest ettertraktede. Gå ikke glipp av utkikkspunktene Horseshoe Ben og The South Rim Trail, hvor du har panoramautsikt over det steinete landskapet i The Painted Desert, Navajo Nation og til og med et vannfall eller to. Det sies at over to milliarders års historie vises i de sandfargede veggene, som på sitt dypeste er rundt 1600 meter fra topp til bunn. Har du dårlig tid, kan du ta snarveien med helikopter fra Las Vegas på under en time – inkludert en skål på bakken.

MER INFO: Helikoptertur til Grand Canyon (www.papillon.com) tar fire eller sju timer fra du drar fra hotellet i Las Vegas til du kommer tilbake.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN