Roma – smak litt på ordet. RoManTisk. Kjærligheten og livsnyternes by får ofte tankene inn på livlige piazzaer, yrende folkeliv, sjarmerende gater – og vidunderlig mat. Har man først fått smaken av den evige stad, vender man trolig tilbake. For det italienske kjøkken, som har røtter så langt tilbake som til 300-tallet, er trolig et av verdens mest kjente – og smakfulle – kjøkken.
Men i mylderet av Romas utallige spisesteder, fra Michelinrestauranter (hele 18 tilsammen!) og små trattoriaer til pizzerias og gelatosjapper i hopetall, er det lett å gå seg bort. Da er det godt at noen kan vise vei.
Gourmetbyen
Duften av nystekt pizza og oregano virrer i luften. Det rumler i magen, og etter å ha krysset av på den obligatoriske listen over Romas mest kjente severdigheter, er det på tide å utforske byens virkelige skatter.
– Vi skal prøve å spise og drikke på den ekte måten, slik vi italienere gjør det. Håper dere er sultne!, sier matguide og «foodie» Eric Senn (32) som skal vise oss Romas skjulte skatter.
Vi befinner oss i bydelen Trastevere i den vestre delen av Roma, rett på andre siden av elven Tiber. Det er ikke lange veien fra selve bykjernen, men turen over broen fører deg nærmest rett inn i en annen verden. Her er gatene om mulig enda trangere, folkelivet enda mer livlig og maten enda mer smakfull.
Matjungel
I Trastevere er det best å ta bena fatt og rusle rundt i labyrinten av gater. Da er det lettere å danse til en gatemusikants glade toner, se på folkelivet på en solrik piazza med en rykende fersk espresso i hånden og titte innom de utallige småbutikkene hvor det kryr av lokalproduserte vesker og designersko. For så å oppdage at du har gått i ring – igjen.
Når Trasteveres jungel av trattoriaer, barer og matmarkeder skal utforskes, er det lurt å ha følge av en ekspert.
Vi starter med en cappuccino ved bardisken på tradisjonsrike Antica Caffeteria Berti dal 1951 i hjertet av Trastevere, akkurat slik som de lokale. Italienerne er gode på søtsaker, så første stopp er Pasticceria Trastevere der det diskes det opp med mignon-kaker, av aller beste kvalitet. De selges ikke per stykk; her er det vekten som gjelder. 100 gram koster et par euro. Det er kaker for høytider, feiringer – til og med hverdagskaker, så her er det ikke lett å passe vekta.
LES OGSÅ: SICILIA FRA SYKKELSETET
Velkjent ostedame
– Buon giorno! Ikke vær redd, ler Giuliana Gismondi hjertelig, og peker mot oss med en stor kniv i hånden.
Damen i 70-årene står i San Cosimato-markedets kanskje mest velsmakende bod, Settecento Ricercatezze Alimentari. Det kryr av oster og pølser fra alle verdens hjørner. Hun har selskap av både sønn og barnebarn, for som så mange andre matsteder i Roma er bedriften et typisk familieforetak.
– Vi italienere handler helst på markedet, der vi får de ferskeste råvarene som er i sesong. Det er kanskje derfor italiensk mat ikke er italiensk mat, men regional mat, forklarer Eric.
Giuliana bruker kniven til å skjære opp smaksprøver av Vetta del Monviso-ost, som serveres på brett sammen med gårdsdyrket syltetøy av både fiken og aprikos, mens gorgonzolaen akkompagneres av blåbær. Det hele resulterer i at både en og to spiselige suvenirer blir med oss videre.
Grisegodt
Vi trasker videre til Antica Norcinerua, for flere godbiter. En sandwich med porchetta, en slags italiensk ribberull, står på menyen.
– Skal du ha tak i en god, og da mener jeg skikkelig god, sandwich, så ikke kjøp den på butikken eller på restaurant. Byens beste får du på steder som dette, sier vår veiviser.
Etterpå gjør vi plass til flere lokale spesialiteter, blant annet supplì – fritert risball og Romas gatematfavoritt. På det familiedrevne bakeriet Innocenti, som har holdt koken siden 1929, får vi servert nydelige biscottis, før det er klart for turens høydepunkt.
LES OGSÅ INNSIDERTIPS TIL ROMA
Isparadis
– It’s gelatotime!
– Yes, dette er mitt stopp. Alt har vært veldig godt altså, men ingen ting slår jo italiensk is, ler Sheyla Hopkins (45) fra Equador.
– Om du velger riktig ja, parerer Eric.
– Å finne god gelato i Roma er tricky, fortsetter han – og viser vei inn i gelatohimmelen på Fatamorgana.
For det er noen viktige ting å huske på i jakten på den perfekte gelato:
– Aller helst bør man unngå de store kjedene, og sjappene rundt turistmagnetene. Der får du ikke ekte vare. Har de sterke farger på gelatoen, eller store esker med pulver bak disken bør du styre unna, forklarer Eric, som er selvutnevnt gelato-ekspert.
Men inne på Fatamorgana er vi trygge, og både sjokolade–, eple og kanel– og honningvarianten glir rett ned hos Sheyla og resten av gruppa, og setter et herlig punktum for den gastronomiske rundturen.
FLERE SAKER OM ITALIA
Pastamester
Etter å ha lært å spise som en italiener, er det på tide å lære å lage mat som en. Roma er også et populært sted for kokkekurs.
– Bravo, perfecto!, roser kokk Francesco Javieoli (39), tydelig fornøyd med dagens lærlinger.
På menyen vår står to typer hjemmelaget pasta – ricottafylt ravioli og spagetti alla chitarra og vi er godt i gang med hver vår deig. At det kun trengs litt mel, egg, salt og olje, som enkelt blandes sammen på benken, kommer som en overraskelse på mange.
– Det tar like lang tid som å gå på butikken, så fra nå av har dere ingen unnskyldning, ler Fulvio De Filippi (30).
– Akkompagner med litt vin og sladring på kjøkkenet, og tida flyr, sier kokken.
Litt mer trøblete blir det når deigen skal presses tynn, og gjennom redskapet, som lager tynne, små spagettistrimler. Men til slutt har vi alle en fin bunke selvkuttet ravioli og strimler som blandes med velduftende sauser.
Det beste av Roma
Kvelden avsluttes på Romas tak. Med et herlig (selvlaget) måltid, gode dråper i glasset og nye venner fra hele verden rundt bordet ute på en balkong. Og en italiensk skål, så klart – som helt passelig kan oversettelse til både god helse og velvære på norsk. Det kan matbyen Roma så absolutt leve opp til. Salute!