Blant de hyggelige gatene i Trastevere kan du utforske deilig mat og lokalprodusert design. Foto: Paul Hughson

Blant de hyggelige gatene i Trastevere kan du utforske deilig mat og lokalprodusert design. Foto: Paul Hughson

Roma – smak litt på ordet. RoManTisk. Kjærligheten og livsnyternes by får ofte tankene inn på livlige piazzaer, yrende folkeliv, sjarmerende gater – og vidunderlig mat. Har man først fått smaken av den evige stad, vender man trolig tilbake. For det italienske kjøkken, som har røtter så langt tilbake som til 300-tallet, er trolig et av verdens mest kjente – og smakfulle – kjøkken.

Men i mylderet av Romas utallige spisesteder, fra Michelinrestauranter (hele 18 tilsammen!) og små trattoriaer til pizzerias og gelatosjapper i hopetall, er det lett å gå seg bort. Da er det godt at noen kan vise vei.

Gourmetbyen

Duften av nystekt pizza og oregano virrer i luften. Det rumler i magen, og etter å ha krysset av på den obligatoriske listen over Romas mest kjente severdigheter, er det på tide å utforske byens virkelige skatter.

Det kryr av fine restauranter i Romas mange smug og gater. Aller koseligst er det i Trastevere. Foto: Mari Bareksten

Det kryr av fine restauranter i Romas mange smug og gater. Aller koseligst er det i Trastevere. Foto: Mari Bareksten

– Vi skal prøve å spise og drikke på den ekte måten, slik vi italienere gjør det. Håper dere er sultne!, sier matguide og «foodie» Eric Senn (32) som skal vise oss Romas skjulte skatter.

Kjøp med gode råvarer fra markedet på Campo de' Fiori, og prøv å lage maten selv. Foto: Ida Anett Danielsen

Kjøp med gode råvarer fra markedet på Campo de’ Fiori, og prøv å lage maten selv. Foto: Ida Anett Danielsen

Vi befinner oss i bydelen Trastevere i den vestre delen av Roma, rett på andre siden av elven Tiber. Det er ikke lange veien fra selve bykjernen, men turen over broen fører deg nærmest rett inn i en annen verden. Her er gatene om mulig enda trangere, folkelivet enda mer livlig og maten enda mer smakfull.

Matjungel

I Trastevere er det best å ta bena fatt og rusle rundt i labyrinten av gater. Da er det lettere å danse til en gatemusikants glade toner, se på folkelivet på en solrik piazza med en rykende fersk espresso i hånden og titte innom de utallige småbutikkene hvor det kryr av lokalproduserte vesker og designersko. For så å oppdage at du har gått i ring – igjen.

Når Trasteveres jungel av trattoriaer, barer og matmarkeder skal utforskes, er det lurt å ha følge av en ekspert.

Lær å lage autentisk mat hjemme hos kokken Barbara fra EatWith. Foto: Paul Hughson

Lær å lage autentisk mat hjemme hos kokken Barbara fra EatWith. Foto: Paul Hughson

Vi starter med en cappuccino ved bardisken på tradisjonsrike Antica Caffeteria Berti dal 1951 i hjertet av Trastevere, akkurat slik som de lokale. Italienerne er gode på søtsaker, så første stopp er Pasticceria Trastevere der det diskes det opp med mignon-kaker, av aller beste kvalitet. De selges ikke per stykk; her er det vekten som gjelder. 100 gram koster et par euro. Det er kaker for høytider, feiringer – til og med hverdagskaker, så her er det ikke lett å passe vekta.

LES OGSÅ: SICILIA FRA SYKKELSETET

Velkjent ostedame

– Buon giorno! Ikke vær redd, ler Giuliana Gismondi hjertelig, og peker mot oss med en stor kniv i hånden.

Damen i 70-årene står i San Cosimato-markedets kanskje mest velsmakende bod, Settecento Ricercatezze Alimentari. Det kryr av oster og pølser fra alle verdens hjørner. Hun har selskap av både sønn og barnebarn, for som så mange andre matsteder i Roma er bedriften et typisk familieforetak.

Ta en tur innom familien Gismondi for en herlig oste-opplevelse. Foto: Ida Anett Danielsen

Ta en tur innom familien Gismondi for en herlig oste-opplevelse. Foto: Ida Anett Danielsen

– Vi italienere handler helst på markedet, der vi får de ferskeste råvarene som er i sesong. Det er kanskje derfor italiensk mat ikke er italiensk mat, men regional mat, forklarer Eric.

Roma har mange obligatoriske severdigheter, både historiske, kulturelle – og spiselige. Inn til venstre ved Spansketrappen ligger Michelinrestauranten Imàgo. Foto: Istock

Roma har mange obligatoriske severdigheter, både historiske, kulturelle – og spiselige. Inn til venstre ved Spansketrappen ligger Michelinrestauranten Imàgo. Foto: Istock

Giuliana bruker kniven til å skjære opp smaksprøver av Vetta del Monviso-ost, som serveres på brett sammen med gårdsdyrket syltetøy av både fiken og aprikos, mens gorgonzolaen akkompagneres av blåbær. Det hele resulterer i at både en og to spiselige suvenirer blir med oss videre.

 Forskjellen mellom en salumeria og en norcineria er at sistnevnte ikke bare selger, men også produserer kjøtt. Men begge har pølser av ypperste klasse! Foto: Ida Anett Danielsen

Forskjellen mellom en salumeria og en norcineria er at sistnevnte ikke bare selger, men også produserer kjøtt. Men begge har pølser av ypperste klasse! Foto: Ida Anett Danielsen

Grisegodt

Vi trasker videre til Antica Norcinerua, for flere godbiter. En sandwich med porchetta, en slags italiensk ribberull, står på menyen.

– Skal du ha tak i en god, og da mener jeg skikkelig god, sandwich, så ikke kjøp den på butikken eller på restaurant. Byens beste får du på steder som dette, sier vår veiviser.

Etterpå gjør vi plass til flere lokale spesialiteter, blant annet supplì –  fritert risball og Romas gatematfavoritt. På det familiedrevne bakeriet Innocenti, som har holdt koken siden 1929, får vi servert nydelige biscottis, før det er klart for turens høydepunkt.

LES OGSÅ INNSIDERTIPS TIL ROMA
Smakfulle kaker fra Innocenti. Foto: Ida Anett Danielsen

Smakfulle kaker fra Innocenti. Foto: Ida Anett Danielsen

Isparadis

– It’s gelatotime!

– Yes, dette er mitt stopp. Alt har vært veldig godt altså, men ingen ting slår jo italiensk is, ler Sheyla Hopkins (45) fra Equador.

– Om du velger riktig ja, parerer Eric.

– Å finne god gelato i Roma er tricky, fortsetter han – og viser vei inn i gelatohimmelen på Fatamorgana.

Ta turen innom Fatamorgana for en søt og smakfull opplevelse. Foto: Ida Danielsen

Ta turen innom Fatamorgana for en søt og smakfull opplevelse. Foto: Ida Anett Danielsen

For det er noen viktige ting å huske på i jakten på den perfekte gelato:

– Aller helst bør man unngå de store kjedene, og sjappene rundt turistmagnetene. Der får du ikke ekte vare. Har de sterke farger på gelatoen, eller store esker med pulver bak disken bør du styre unna, forklarer Eric, som er selvutnevnt gelato-ekspert.

Men inne på Fatamorgana er vi trygge, og både sjokolade–, eple og kanel– og honningvarianten glir rett ned hos Sheyla og resten av gruppa, og setter et herlig punktum for den gastronomiske rundturen.

FLERE SAKER OM ITALIA
Roma er et populært sted for matkurs. Gjennom Walks of Italy kan du lære å lage pasta av lokale kokker. Foto: Ida Anett Danielsen

Roma er et populært sted for matkurs. Gjennom Walks of Italy kan du lære å lage pasta av lokale kokker. Foto: Ida Anett Danielsen

Pastamester

Etter å ha lært å spise som en italiener, er det på tide å lære å lage mat som en. Roma er også et populært sted for kokkekurs.

– Bravo, perfecto!, roser kokk Francesco Javieoli (39), tydelig fornøyd med dagens lærlinger.

På menyen vår står to typer hjemmelaget pasta – ricottafylt ravioli og spagetti alla chitarra og vi er godt i gang med hver vår deig. At det kun trengs litt mel, egg, salt og olje, som enkelt blandes sammen på benken, kommer som en overraskelse på mange.

– Det tar like lang tid som å gå på butikken, så fra nå av har dere ingen unnskyldning, ler Fulvio De Filippi (30).

– Akkompagner med litt vin og sladring på kjøkkenet, og tida flyr, sier kokken.

Litt mer trøblete blir det når deigen skal presses tynn, og gjennom redskapet, som lager tynne, små spagettistrimler. Men til slutt har vi alle en fin bunke selvkuttet ravioli og strimler som blandes med velduftende sauser.

I ekte Italiensk stil kan du avslutte dagen med en hyggelig kveld på en av byens mange autenstiske restauranter. Foto: Ida Danielsen

I ekte Italiensk stil kan du avslutte dagen med en hyggelig kveld på en av byens mange autenstiske restauranter. Foto: Ida Anett Danielsen

Det beste av Roma

Kvelden avsluttes på Romas tak. Med et herlig (selvlaget) måltid, gode dråper i glasset og nye venner fra hele verden rundt bordet ute på en balkong. Og en italiensk skål, så klart – som helt passelig kan oversettelse til både god helse og velvære på norsk. Det kan matbyen Roma så absolutt leve opp til. Salute!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN