Elsa Exarchou og mannen Kostas Kenteris
Elsa Exarchou og mannen Kostas Kenteris ønsker selv velkommen til det lekre gjestehuset Mikro Papigo 1700 Resort & Spa, som også er Elsas barndomshjem. Foto: Torild Moland

Mikro Papigo er den mest sofistikerte fjellandsbyen i hele Hellas, sier Elsa Exarchou og ser utover en liten steinlandsby med en håndfull bygninger, langt oppe i Pindus-fjellene i den for oss ukjente landsdelen Epirus nesten på grensen til Albania. 

På veien opp fra kysten kjørte vi så mange svinger at det grenset til bilsyke, og flere ganger måtte vi slakke farten eller stoppe for horder av kyr og sauer som totalt ignorerte en bil full av turister. På veien passerte vi ikke en, men en rekke lignende små landsbyer, alle avsides og alene, gjerne i skyggen av noen enorme fjelltopper eller på kanten av en dyp ravine. 

Sofistikert? 

LES OGSÅ: DETTE VENTER I HELLAS

I bestemors fotspor

Elsas røtter stikker dypt i Zagorias steinete jord. Hun er født her, og alle barndommens ferier tilbragte hun her på besøk hos bestemoren. Elsa badet i de irrgrønne kulpene i elvene som renner fra fjellet og ned mot havet. Hun gikk turer i verdens dypeste ravine, klatret i trærne, plukket blomster og fant sine egne jordbærsteder langt fra storbyens kjas og mas. 

Det er denne barndommens lykke Elsa gjerne vil gjenskape, i en litt høyere standard, for gjestene på Mikro Papigo 1700 Resort & Spa. 

– Bestemor åpnet det første gjestehuset her i 1965. Til sammenligning kom de første gjestene til Santorini i 1975, så bestemor var en visjonær. Til å begynne med var det nesten bare tyske og franske gjester, men nå kommer de fra hele verden, forteller Elsa mens hun danderer blomster og rydder i resepsjonen. 

Interiørbilder
Interiør og detaljer er signert kjente designere som Philippe Starck. Nyt utsikt og ta livet med ro på hotellets spa. Foto: Tiorild Moland

Ikke at det trengs, for hver gjenstand har tydeligvis sin veloverveide plass. Sorte velursofaer ønsker gjestene velkommen, i taket henger lysekroner og i hjørnet står husets stolthet – en liten, gammel trevugge som Elsas bestemor selv lå i. Med god smak, sans for trend og tradisjoner, og erfaring fra Athen, har Elsa skapt et pusterom i en boble av luksus her oppe i fjellene. Interiør og detaljer er signert kjente designere som Philippe Starck, Castiglioni, Citterio, Urquiola, Le Corbusier, Zaha Hadid og the Moooi.

Hotellet want World Luxury Hotel Awards i 2017 og spaet ble kåret til verdens beste destinasjonsspa av World Luxury Spa Awards samme år.

Et rom med utsikt

Men da Elsa og mannen Kosta – bedre kjent som Konstantinos Kenteris, den eneste hvite mann som har vunnet olympisk gullmedalje på 200-meter – flyttet hit i 2006, var det en stor jobb å få bygningene tilbake i sin gamle prakt. Det tok dem, og mange venner, ti år å gjenoppbygge stedet til et hotell av internasjonal klasse og standard. 

Mikro Papigo 1700 Resort & Spa brer seg nedover fjellsiden, i åtte bygninger over seks nivåer, med totalt 18 rom, fellesarealer, en nydelig restaurant og terrasse med seilduk mot solen og utsikt over de vakre Pindus-fjellene. 

Mikro Papigo 1700 Resort & Spa
Hotellet brer seg nedover fjellsiden og byr på nydelig utsikt over Pindus-fjellene. Foto: Ronny Frimann
Utsikt fra terrassen
I fjor var Epirus den regionen i Hellas som hadde mest økning hos Apollo, Norges største reiseoperatør til nettopp Hellas. Foto: Torild Moland

Og da har vi ikke engang kommet til våre egne bofasiliteter. 

Rommet er en ting, det er romslig og kjølig og delt opp i to nivåer – ett for oss voksne og en hems for ungdommen. Men terrassen, den er et helt eget nivå. Fra døra stiger vi ut på et 200 kvadratmeter stort utendørs avslapningsrom, som også er velkomstområdet til det prisvinnende spaet. Hvite lingardiner flagrer i vinden, over innbydende puter i marokkansk stil og lenestoler med dype puter – alt med utsikt over den ville naturen, sandsteinsfjellene og pinjeskogen i Vikos-Aaos nasjonalpark. De 46 steinlandsbyene i området stammer fra 1500-tallet og er som område på UNESCOs tentative verdensarvliste. Bygningene til Mikro Papigo 1700 Resort & Spa er fra 1700-tallet, derav navnet. Landskapet er langt mer dramatisk enn noen av oss hadde forestilt oss på forhånd, der hvite tagger av sandstein strekker seg flere tusen meter opp i været. Området høyeste fjell, Smolikas på 2637 moh, er høyere enn Galdhøpiggen.

Det eneste som bryter det grønne, er et og annet blomstrende Judas-tre, overøst med enorme, rosalilla blomster. 

10 PÅ TOPP: KRETA

Der elvene renner

Bading i elv
Bad i sjøgrønne elver og gå turer i fjellet. Foto: Ronny Frimann

– Dere kan velge: Bare en kort halvtimes tur herfra venter de deilige Papigo-bassengene. Dere kan rafte ned elven fra bro til bro, eller bli med Kosta på en skikkelig canyoning, der han firer dere ned i 20 meter høye fossefall. Det tar tre timer, og alle kan gjøre det – sønnen vår var sju år første gang han gjorde det, frister Elsa.

Det blir lateste alternativ – bassengene. 

I en badekulp ligger Hanne Frøystein og dupper i det grønne vannet med sønnen Gabriel. De har tatt turen fra Stavanger og opp i det greske fjellet, og er veldig fornøyd med valget. 

– Det er så utrolig vakkert her, helt fantastisk! Vi visste ikke helt hva vi skulle vente, men dette er jo så mye finere enn noe vi kunne tenkt oss. Et skikkelig eventyr, mener de to badeenglene. 

Vi kaster oss i vannet med dem og må si oss enige. Det er jo en smule kjøligere enn Middelhavet nede ved kysten – men så mye mer eksotisk. 

I morgen skal vi ut og gå. 

Fine fotturer

Fottur
Gå en fottur i det vakre kuperte terrenget. Foto: Torild Moland

Den berømte Vikoros-kløften, også kjent som Hellas´ Grand Canyon, er hovedmål for de som går fotturer i området. Vikos er den dypeste ravinen i Hellas, en 20 kilometer lang sprekk i fjellet, opptil 490 meter dyp og fra 400 meter bred til bare noen få meter bred på det smaleste. Spektakulær fottur!

Kløften er en del av et nettverk av stier som binder de små steinlandsbyene i fjellet sammen. De bratte partiene er belagt med steiner og kjent som skala. Siden de ikke lenger brukes i dagliglivet har landsbyene sluttet å vedlikeholde dem, men mange er fortsatt i godt hold. Den mest kjente går opp til den høyestliggende landsbyen Zagori-Vradeto. På vei til og fra kløften går veien over flere av områdets berømte steinbroer, som Plakitas med sine tre fine buer, den enorme Kokoris og søte Kontodimos. I elvene rundt hotellet er det mindre varianter av samme steinbroer. Alle veier, broer og hus er gamle og virker som en inngrodd del av naturen. Men ikke så gamle som mennesket historie her, om vi skal tro Elisa.

Fjellandskap
Smale fjellveier snor seg som Trollstigen opp mot det vakre fjellandskapet i Zagoria. Foto: Ronny Frimann
Steinbro
Områdets berømte steinbroer. Foto: Torild Moland

– Man har funnet DNA fra istiden i en av grottene her, og med de gamle bosettingene er det en UNESCO-hotspot, mener hun. 

Hennes drøm er at steinlandsbyene skal komme på UNESCOs verdensarvliste, men foreløpig er det blitt med anbefalingen. 

Kosta er i utgangspunktet ingen fjellgeit – han er fra øya Lesvos. Men med tiden har han lært seg å elske klimaet, med litt kjøligere netter så man får sove, den rene luften uten forurensing, og selvfølgelig, for en atlet – alle mulighetene som ligger i naturen for aktive dager.  

Drink og utsikt
Dagen avsluttes på terrassen med nydelig utsikt og noe godt i glasset. Foto: Torild Moland

Men man trenger ikke å være olympisk gullmedaljevinner for å trives her oppe i Pindusfjellene. En ganske alminnelig nordmann synes også det er rett så bra.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN