Helt innerst i Bandaksvannet, der Telemarkskanalen har sitt siste stoppested, ligger første verk i en kunstnerisk føljetong om den historiske vannveien fra havet og inn til foten av Hardangervidda. Om sommeren speiles saunaen som et smykke i Bandaksvannet. Nå på vinteren når isen ligger tykk, vokser en gullskimrende bygning opp av isødet som to trekantede fjell.
Men vi er her for å nyte varmen inne i det vakre byggverket.
MER VINTERINSPIRASJON? SJEKK DENNE KRITIKERROSTE BOKA
Vannveiens fortellinger
– Skal Knut komme ned og hugge opp hullet i isen for dere? spurte bookingansvarlig da vi ringte og bestilte tid.
Javisst, hull må vi jo ha. Isbading er blitt vinterens heteste velværetrend, så en dypp i det friske vannet hører med.
Designbadstua ved Bandak er første del av prosjektet «Vannvegens fortellingar». Tanken er at kunst, arkitektur og lys skal brukes som virkemidler for å løfte fram attraksjonskraften i naturen og vise fram landskapet langs Telemarkskanalen på en ny måte.
Da Soria Moria Sauna åpnet i 2019, vekket den internasjonal oppmerksomhet, og den unike badstua har vunnet flere priser, inkludert DOGA-merket for god design.
Speiler naturen og historien
Det vakre byggverket er inspirert av naturen rundt. Silhuetten speiler fjellsidene som skråner ned i Bandaksvannet, og sponkledningen er inspirert av lokal byggeskikk. Innimellom tresponen blinker det i gull, et nikk til lokale sagn og eventyr, men også til kontrasten som oppsto mellom lavmælte telemarkinger og mer overdådig overklasse som kom med etableringen av Dalen Hotel på slutten av 1800-tallet.
Vi legger igjen klær og kamera i omkledningsrommet, og skrider inn i den varme kjernen. To heldekkende panoramavinduer åpner opp det dramatiske landskapet utenfor, der sola jobber med å komme seg over fjellkanten, men møter motstand i noen uker til.
Soria Moria Sauna er det beste eksempel på at kunst og arkitektur også kan skape velvære og sterke naturopplevelser.
MER VINTERINSPIRASJON? SJEKK DENNE KRITIKERROSTE BOKA