Det er en svak eim av umami i lokalene til Lofoten Seaweed i det lille fiskeværet Napp. På de små havblå krydderboksene på langbordet står det skrevet en liten kjærlighetshilsen i rosa bokstaver: «From Lofoten, weed love».

Tang og tare preger også vindusdekorasjonene hvor fingertaren flyter i store vaser med saltvann.
I taket henger det en lampe lagd av keramikk og tørket tang.
– Vi har satt frem trøffeltangsalt, kryddermiksen Lofoten Umami og et vegansk tangdryss lagd av tangsortene søl, sukkertare og butare. Det er bare å smake, oppfordrer lofotværingen Angelita Eriksen (44).
LES OGSÅ: GRØNNE GØTEBORG
Tid for tang

Sammen med newzealandske Tamara Singer (40) danner hun duoen bak Lofoten Seaweed. De lager spennende produkter av håndplukket, viltvoksende økologisk tang høstet i det kalde og rene vannet ved en av verdens sterkeste tidevannsstrømninger utenfor Napp. I tillegg arrangerer gründerne både tangsafarier og matkurs.
– Vi møttes som fysioterapistudenter i Australia og fant hverandre gjennom et felles engasjement for helse, et rent hav og bærekraftig mat, forteller Tamara.
Da de startet Lofoten Seaweed i 2016 var det med røtter fra to ulike kulturer. Mens Angelita vokste opp på brygga i Lofoten med en far som fisker, har Tamara en japansk mor som ofte serverte tang på tallerkenen. Nå kalles bestevenninnene Tangmara og Tangelita.
Havets supermat
– Havets supermat har utrolig mye potensiale og kan brukes til veldig mye forskjellig, ikke bare i sushi. I tillegg er det en bærekraftig råvare som vokser ut igjen, forklarer Tamara og ramser opp noen kokketips:
– Trøffeltang passer utmerket i både smør, sauser og pasta. Butare er utmerket å ha i salater, søl blir til et slags vegansk bacon når man steker det i smør og fingertare kan man blant annet lage tacoskjell av.

Tang og tare er altså mye mer enn krabbenes bolig, og en liten titt i historiebøkene forteller at tang også var en viktig del av vikingenes kosthold her i Lofoten. Både som næringsrik føde fylt med C-vitaminer på lange vikingtokter, og som ølsnacks til mjøden. Men selv om øygruppa i Nordland har lange tradisjoner for å livnære seg av havet, har bruken av de viltvoksende algene gått litt i glemmeboka.
LES OGSÅ: SLIK REISER DU MER ØKOVENNLIG
Renessanse

– I dag har vi et kjempegodt samarbeid med de lokale fiskerne, men i starten var de litt skeptiske. Min far inkludert. Tang har alltid vært litt «pain in the ass» for dem, noe som sitter på lina. I dag ser de potensialet og heier på oss når vi båten vår kommer fullastet til fiskemottaket med butare, sier Angelita stolt.
Det er ikke lenger bare sushirestaurantene som bruker tang som ingrediens. Flere av landets beste restauranter har fått øynene opp for tangprodusentene fra Lofoten, inkludert Einer, Rest og Maaemo. De har også mange lokale samarbeidspartnere, og lager blant annet spaprodukter til Nyvågar rorbuhotell og leverer trøffeltang til ostene på Lofoten Gårdsysteri.

– Havets supermat har enormt potensiale som næringskilde i fremtiden. Det er faktisk en av de mest næringsrike plantene på jorda, sier Angelita.
I en verden hvor bærekraft og miljø blir mer og mer viktig er det godt å vite at det også finnes viltvoksende grønnsakshager under havoverflaten.