Gøteborg fyller 400 år i 2021!

Helena Lindqvist jobber for Göteborg & Co og er prosjektleder for Europas hovedstad for smart turisme 2020. Dette er hennes beste tips til den grønne storbyen. Foto: Peter Kvarnstrom

Se og gjøre

Ta en av båtene fra Hönö havn som tar deg gjennom den vakre skjærgården ut til Vinga fyr, et magisk naturreservat hvor Evert Taube vokste opp. Fin utflukt! Tilbake i byen er kunstpromenaden langs Älvstranden en syv kilometer spasertur hvor man kan se skulpturer og kunstverk ved vannet. På Universeum kan du finne din indre marinbiolog, botaniker eller forsker. Hele vitenskapssenteret er bygd av resirkulert materiale og arbeider for å verne om det biologiske mangfoldet. Man kan heller ikke besøke Gøteborg uten en tur innom nordens største fornøyelsespark Liseberg. De satser stort på fornybar energi og har restauranter som er Krav-merket!

Vinga Fyr. Foto: Frida Winter/ Göteborg & Co
LES FLERE SAKER FRA SVERIGE

Aktiv

Legg ut på tur i det sentrumsnære naturreservatet Änggårsbergen. Her finner du vill natur, guidede skogsbadingsturer og masse sopp. Gøteborg har også mange muligheter for sykkelturisten! Legg ut på sykkeltur langs deler av Kattegattleden, Sveriges første nasjonale sykkelvei. Eller dra på øyhopping med sykkel i Gøteborgs skjærgård. En annen fin sykkeltur er langs den gamle togstrekningen Säröbanan ut til Särö. Eller mountainbiking i Delsjöområdet.

Gunnebo Slott och Trädgårdar. Foto: Lina Ikse

Vil man heller ferdes til fots er Gotaleden en fin tur som strekker seg mellom sentrale Gøteborg og kafébyen Alingsås. Hele turen er på 72 kilometer og er delt inn i ni etapper. Gunnebo Slott og Trädgårdar er et av Sveriges best bevarte slott med grønnsakshage, hage og bærekraftig restaurant.

Grønne restauranter 

Også byens restauranter satser på økologisk, kortreist og vegetarisk mat. En stor andel av Gøteborgs spisesteder er Krav-sertifisert, som betyr at maten er økologisk produsert. Vrå har grønnsakshage på taket og serverer en blanding av japanske og svenske smaker, i tillegg har de byens største sakebar. Hos Natur er grønnsakene den store stjerna og rettene sesongbaserte. Stort tilbud av naturvin.

Bærekraftig mat. Foto: Tina Stafrén

Kafé Magasinet er Krav-sertifisert og bruker strøm som kommer fra solcellepanel og biogass. Serverer alt fra frokost til middag, og utelukkende økologiske viner. Garveriet ligger landlig til en halvtime utenfor Gøteborg og er en fin og smakfull utflukt, med kafé, bakeri, restaurant og bryggeri. Småkalaprodusenter og sesongbasert i fokus! Botaniska Paviljongen er en kafe og restaurant med frodig beliggenhet i Gøteborgs botaniske hage. Koka har én stjerne i Michelinguiden og samarbeider med lokale bønder. Bærekraftig gourmet!

KJØP BOKEN «110 UNIKE OVERNATTINGER I NORGE» HER
Stenpiren. Foto: Anders Wester

Bærekraftig shopping

Gjenbruk er bærekraftig, så dra på skattejakt i byens mange bruktbutikker. Myrorna er Sveriges største bruktbutikk-kjede og har to butikker i Gøteborg med stort utvalg. Beyond Retro har masse unike velplukkede vintageplagg. Pop Boutique har færre klær og ligger i den trendy Magasingatan. Det finnes også andre butikker som setter bærekraft høyt. Thrive selger økologisk, rettferdig og vegansk mote fra spennende designere. Kjøper du en jeans hos Gøteborg-merket Nudie Jeans følger det med reparasjonsservice livet ut! Maska lager kun klær av holdbare naturmaterialer. Icebug er verdens første klimapositive produsent av tursko og ligger i Södra Larmgatan. Eco & Fair selger økologiske klær lagd under rettferdige arbeidsforhold, til både dame, herre, barn og baby.

Utsikt over gamlebyen. Foto: iStock

Miljøhoteller

Blant Gøteborgs hoteller er omtrent 95 % miljøsertifisert, så her kan man sove med god samvittighet. Hotel Eggers er det tredje eldste hotellet i Sverige som fortsatt er i drift og ligger ved sentralstasjonen. Hotellet er Svanemerket og drives helt av strøm fra egen vindturbin. Dobbeltrom fra kr 1400. Gothia Towers er et av Europas største hoteller og inkluderer også 5-stjerners hotellet Upper House med spa. Her blir 94 % av alt avfall resirkulert og bikuber og kjøkkenhage på taket gir lokalproduserte råvarer til restaurantene. Dobbeltrom fra kr 1500.

Myrorna. Foto: Beatrice Törnros/ Göteborg & Co

Clarion Hotel Post ligger i det gamle postbygget på Drottningtorget og drives fullstendig av fornybar energi. Takterrasse med basseng. Dobbeltrom fra kr 1300. Comfort Hotel Göteborg har som mål å bli det mest bærekraftige hotellet i Gøteborg. All engangsplastikk er fjernet og hotellet holder et klimaregnskap for maten som blir servert. Dobbeltrom fra kr 1000. Hipt vandrerhjem? STF Göteborg City Hotel & Hostel er både budsjettvennlig og bærekraftig. Er sertifisert av Green Key og er LEED klassifisert. Rom fra kr 900.

Les mer

goteborgco.se

SLIK REISER DU MER ØKOVENNLIG
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN