I alle fall uten å kvitte seg med en solid bunke diram i bytte med så mange pyntegjenstander, sølvfat, lamper, krydderposer og andre fristelser du klarer å bære.

– I say new price, you go higher!

Fem ganger i døgnet hører du bønneropene fra byens mange moskeer. Foto: Runar Larsen

Fem ganger i døgnet hører du bønneropene fra byens mange moskeer. Foto: Runar Larsen

Jeg har trålet virvaret av handelsgater i området bak den berømte plassen Djemaa el-Fna i timevis, og endelig funnet fram til det jeg er ute etter. Men Akdim Ahmed sukker oppgitt over denne nordmannens gjerrige forsøk på å prute. Vi bytter tema for en stakket stund.

– Hva har skjedd med Norge? Dere var jo så gode, avleder han.

Som så mange steder i verden er fotball en fin kilde til samtale. Vi ramser opp navn på respektive lands mest kjente spillere. Akdim husker godt at Norge var med i VM i 1998. Da møtte vi nemlig Marokko. Men mer om fotball senere.

Les om tekulturen i Marokko her

Hjertet av byen

Det er vanskelig å unngå klisjeer når Marrakech skal beskrives, og det er dette som er byens store trekkplaster.

I medinaen innenfor bymuren venter en eksplosjon av inntrykk. Souken er en skattekiste av et handelssentrum. Bruksgjenstandene er vakre som kunstverk. Selv basisvarer til kjøkkenet er fargerike som en regnbue – og lydinntrykkene er som en symfoni.

Det kan virke kaotisk, men samtidig er stemningen overraskende avslappende når du kommer inn i det virkelige hjertet av souken. Men da må du våge å gå deg litt bort – og sannsynligvis spørre om veien for å komme ut igjen.

To ansikt

Den røde byen ved foten av Atlasfjellene dufter søtt av myntete, og sterkt av krydder. Heldigvis finnes det pusterom i den travle men akk så morsomme hovedstaden:

Sjekker du inn på en tradisjonell riad, får du luksuriøs overnatting i det som er byens virkelige oaser.

Ingen andre steder i Marokko er forskjellen på det moderne og tradisjonelle tydeligere enn i Marrakech. Mens den historiske medinaen er som en reise hundrevis av år tilbake i tid, er Gueliz – også kjent som Nouvelle Ville – som en vestlig og moderne bydel, bygget av franske kolonister. Her finner du barer med alkoholservering, kjente motehus og supermarked med europeisk standard.

Med mindre du kommer for å slappe av med en kaffe mens du henter deg inn etter de mange inntrykkene fra Djemaa el-Fna, er den flotte hagen Jardin Majorelle den beste grunnen til å besøke Gueliz.

Taroudant – lille Marrakech
Gi deg hen til kaoset og nyt lydene, luktene, de visuelle inntrykkene og ikke minst smakene. Foto: Runar Larsen

Gi deg hen til kaoset og nyt lydene, luktene, de visuelle inntrykkene og ikke minst smakene. Foto: Runar Larsen

Magisk medina

Det er også inne i medinaen byens mest avslappende høydepunkt ligger. Bak den mest anonyme dør kan du finne spektakulære overnattingssteder i form av riader.

Dette er ærverdige bosteder ombygget til hotell, hvor stil og stemning er som hentet fra fortellingen om 1001 natt.

Det kulinariske tilbudet er også en drømmenes reise. Fra den marokkanske utgaven av smalahovud, via franskinspirerte snegler, til kortreist sjømat og langstekt kjøtt i tajine. Det lokale kjøkkenet byr på variert kost, og den beste spiser du på selve Djemaa el-Fna. Hver dag er et sirkus byens berømte plass.

Gjøglere, lurendreiere, slangetemmere og ikke minst kokker gjør dette til et eventyr av et sted. Gi deg hen til kaoset og nyt lydene, luktene, de visuelle inntrykkene og ikke minst smakene.

Les flere saker fra Marokko her
I et virvar av gater er souken stedet hvor både lokale og turister drar på skattejakt. Foto: Runar Larsen

I et virvar av gater er souken stedet hvor både lokale og turister drar på skattejakt. Foto: Runar Larsen

Den som ler sist

Men tilbake til fotball og shopping.

– Et bra lag, skryter kjøpmann Akdim om Norge anno 1998. Det ble uavgjort forrige gang vi møttes. Jeg dobler prisforslaget på kvalitetsproduktene av lær jeg vil kjøpe, og synes fortsatt det er en svært god pris.

– Ya Allah! Dette taper jeg penger på, sutrer han. Men går med på handelen.

Så smiler han bredt når jeg teller opp pengene, og lurer på om jeg vil ha med en ekstra suvenir. Gratis.

– For det gode minnet sin del! Akdim ler sist. Og helt sikkert best.

Kanskje delte vi poengene i VM-kampen, men inne i souken er det som vanlig Marokko som går av med seieren.

Les reportasje fra stedet som sies å være det beste surfestedet i Marokko
Til hovedsiden