TING Å GJØRE:

Rhi Burns (31) forelsket seg i Malta og bestemte seg for å bli boende. Foto: Kurt Paris

Selv om Malta er en liten øy er det mye mer å gjøre her enn det folk tror. Først og fremst kan man ta turen til The Upper and Lower Barakka Gardens, fylt av vakre trær og blomster og kanskje Vallettas beste utsikt. Etterpå kan du suge inn litt kultur i St Johns Co-Cathedral og sjekke ut National Museum of Archaeology. Siden avstandene er korte får man også sett det meste av øya med utgangspunkt i Valletta.

Noen av de skjulte perlene er de megalittiske templene, som står på Unescos verdensarvliste og som er blant de eldste frittstående monumentene i verden. Få også med deg det underjordiske tempelet Ħal-Saflieni Hypogeum, ikke langt fra Valletta, som er antatt å være en gammel helligdom som var i bruk mellom 3800 og 2500 f.Kr. med levninger fra over 7000 mennesker. Hypogeum har bare åpent enkelte dager og har begrenset antall billetter, så sjekk opp på forhånd.

Mnajdra temple. Foto: iStock

Hvis historie ikke er din greie kan du tilbringe en dag i Velocity Trampoline park. Foretrekker du heller natur og fotturer bør du sjekke ut Clapham Junction, med en samling av forhistoriske grotter og vognbaner i Siġġiewi. Her kan man se hvordan de gamle sivilisasjonene levde, ta inn det fantastiske landskapet og komme på sporet av veien som ryktes å føre til Atlantis.

Utsikt fra Upper Barakka Gardens til Senglea, en av de Tre Byer. Foto: iStock
LES OGSÅ: VALLETTA I VINDEN

MAT OG DRIKKE:

Valletta har virkelig blomstret de siste årene, både på mat–, kultur– og utelivsfronten. Både Sciacca, som er øyas beste steakhouse, og Taproom som serverer en sopp-pasta ut av en annen verden, er fantastiske restauranter verdt et besøk.

Restaurant Sciacca. Foto: Sciacca

Sotto Pizzeria serverer den beste italienske pizzaen, mens Soul Food passer for vegetarianere og veganere. På baren Yard 32 får man øyas største utvalg av gin (hele 180 sorter) og over 50 ulike tapasvarianter. Alchemy og The Thirsty Lawyer serverer begge helt fantastisk gode cocktails, mens Beer Cave i kjelleren til Hotel Castille er byens kuleste alternativ for dem som er ute etter livemusikk og mikrobrygg.

Det kryr av koselige gater og restauranter, barer og kaféer i Valletta. Foto: Ida Anett Danielsen

SHOPPING:

Valletta er ikke et shopping-mekka, men langs hovedgaten Republic Street finner man en rekke internasjonale butikker, som Levis og Mont Blanc.

Hyggelig utekafé. Foto: Ida Anett Danielsen

Ellers er nyåpnede Sunday in Scotland en kombinert kafé og butikk som selger sjokolade laget på Malta med inspirasjon fra hele verden, et must for alle godte mumser. Min favoritt er dermed søndagsloppemarkedet Birgu, ca. 20 min kjøring fra Valletta, der man kan finne en rekke skjulte skatter. Suvenirer man faktisk får bruk for finner du på Souvenirs that Don’t Suck i Sliema, mens vakker, maltesisk kunst som håndmalte krus og designerprints finner du i Stephanie Borg´s studio i Rabat.

OVERNATTING:

Valletta har øyas fineste utvalg av luksus– og boutiquehoteller, og ett av byens fineste og mest luksuriøse alternativ er fem-stjerners hotellet The Phoenicia Malta, dobbeltrom fra ca. kr 1800.

Bassengområdet på The Phoenicia Hotel. Foto: The Phoenicia Malta

Ellers har Hotel Ursulino fantastisk utsikt og stilig interiør, dobbeltrom fra ca. kr 1600. Et rimeligere alternativ, men etter min mening like fint og koselig, er Green Grove Guest House ca. 10 min utenfor byen, dobbeltrom fra ca. kr 600.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN