Eli Kari Gjengedal (47) er kjent som værmelder og programleder. I sommer er hun en av vertene for God sommer Norge på TV2. Hun har også gitt ut bøker om både vær og drinker.

Hva er en god sommer for deg?

– Da skal været være fint, og jeg har tid til å tilbringe tid med familie og venner i Nordfjord i Sogn og Fjordane. Her har familien et gårdsbruk uten strøm og innlagt vann hvor jeg har vært omtrent hver sommer siden barndommen. Men jeg reiser også gjerne sørover en tur til Middelhavet.

Har du noen spesielle ferieminner fra barndommen?

– De er fra det samme stedet på fjellet i Nordfjord. Det handler om melking av kyr, bading i elv og fjellvann, roing og fisketurer – alt som har med friluftsliv å gjøre. God mat, bålkos til kvelds og masse mygg. Jeg vil at 12-åringen min skal ha samme minner fra sin oppvekst, så hver sommer tilbringer vi minst en uke der. Det er mye lærdom i friluftsliv; hvordan klare seg ute i naturen, tenne bål, lage fiskestang av en grein… Når du bor i en by blir det ikke så mye sånt til daglig.

LES OGSÅ: MIN VERDEN MED NICOLAY RAMM

Storby, fjell eller strand?

– Gjerne en kombinasjon. Jeg er veldig glad i Middelhavet, og reiser ofte til Hellas. Parga  er en av mine favoritter. Der er det grønt og fint, olivenlundene går helt ned til sjøen, og selve byen er bygget som et atrium hvor det er flere steder uten biltrafikk. Utrolig skjønt! Generelt sett vil jeg ha en aktiv ferie, og gjerne lære noe underveis. Er jeg på stranda i mer enn 20 minutter begynner jeg å rydde i stein. Jeg må ha noe å gjøre!

Hvilket sted i verden reiser du aller helst tilbake til?

– Det er lett: Las Vegas, hvor jeg giftet meg ikledd Marilyn Monroe-outfit. Et helt ellevilt sted! Det er bare så gøy i denne byen som er en kjempestor lekegrind for voksne. Se spennende show, gamble, surre rundt og dra på shopping. Med kopier av verdens største turistattraksjoner kan du på samme dag stikke innom Eiffeltårnet, drikke kaffe på Markusplassen og kjøre gondol i Venezia, samt ta en tur til Monaco. Byen har også veldig mange gode restauranter. Men det holder med 3-4 dager.

Hvor drar du aldri tilbake?

– Nå har jeg ikke hatt det forferdelig noen steder. Men jeg er veldig opptatt av mat på mine reiser, og det jeg ble servert  i Bucuresti i Romania for noen år siden var mest fremmed og rart. Her gikk det mest i polentagrøt og kål, så det er kanskje ikke stedet jeg reiser først tilbake til.

Favorittkjøkken?

– Gresk. Salater, souvlaki og all den deilige grillmaten, kalimari – jeg elsker det. Også når jeg reiser til Florida har jeg en gresk restaurant som mitt faste spisested. Selv om jeg er veldig glad i Italia som reisemål, er ikke italiensk mat noe jeg er så veldig begeistret for utover pizza og pasta. Det blir litt kjedelig.

Hvilket sted gjorde sterkest inntrykk?

– Østersjøen. Dette var på et cruise tidlig en sommer. På turen gikk vi i land til nydelige steder i Tyskland, med flotte strender og vakre gamlebyer, vi var innom Stockholm, Gotland og Oslo – alt mye finere enn jeg hadde trodd på forhånd. Når vi snakker om cruise er det jo som regel Middelhavet eller Karibia som gjelder. Samtidig var det også litt trist. Mens vi seilte rundt i Østersjøen lærte jeg at det nesten ikke finnes liv igjen i sjøen. Det
er knapt fisk der, noe som var en tankevekker.

Drømmereisemål?

– Månen. Så nå venter jeg bare på at noen skal finne opp et fartøy som gjør at vi kan reise på turisttur dit. Da skal jeg være med på første tur. Ellers står Maldivene høyt på listen. Jeg vil bo i hytte over sjøen og se på haier og rokker gjennom et glassgulv.

Kunne du reist til et sted på grunn av ekstremvær?

– Ja, det hadde vært spennende å jage tornadoer i innlandet i USA. Det må jeg jo få til. Ellers bør det være obligatorisk for alle nordmenn å reise nordover for å oppleve midnattssola. Det er helt magisk.

Har du noen favoritter i Norge?

– Den vakreste kystlinjen er i Nord-Norge. Helgelandskysten, Lofoten og Vesterålen. Det skjer noe spesielt med kysten her oppe. Fargen på vannet, formen på fjellene – det er vakkert og spesielt.

Hvor i Norge skal vi reise for å være sikre på solskinn?

– Sørlandet. Statistisk sett er det best sommervær i Flekkefjord. De har flest soltimer i året.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN