Et sommerparadis! Storbritannia er som regel reisemålet for urbane gleder. Hit drar vi for å tråle Londons gater etter siste mote, lytte til musikkhistoriens vingeslag i Liverpool eller følge lysløypa fra pub til pub gjennom Newcastle, og for å la oss rive med av fotballsupporternes entusiasme på tribuner i byer flest. Men reiser i vesterled kan også by på pittoreske kystbyer, rullende surfebølger, kortreist sjømat og heftige strender – alt omtrent på samme sted. Bli med til Cornwall!

BØLGER: Surfere finner utfordringer av alle nivå i bølgene fra Atlanterhavet. Foto: Runar Larsen

Se mot sør

Det tar ikke mer enn en formiddag med tog sørvestover fra London før drømmen om den engelske landsbygda åpenbarer seg i alle retninger. Cornwall er øyas vakreste og mest sommerlige region. Som en litt bortgjemt utstikker i Atlanterhavet, byr den dessuten på en dramatisk kystlinje med noen av Storbritannias flotteste fotturer, langstrakte strender og eksklusive overnattingssteder. Anglofile strandløver vil umiddelbart føle seg vel.

Alt inkludert

Newquay er et av de mest etablerte feriestedene. Med kort vei til noen av Storbritannias beste restauranter og surfeforhold i verdensklassen er dette ganske enkelt et svært allsidig reisemål. Stedet har en hyggelig havn hvor fersk hummer og krabbe pryder dagens menyer, mens chips-sjappene og pubene okkuperer nesten hvert andre bygg inne i byen. Her har for øvrig kjendiskokken Rick Stein egen restaurant, hvor sjømat er stjernen på menyen. At byen virker å være Sør-Englands foretrukne åsted for utdrikkingslag gjør at det til tider kan bli vel mye leven, men det kan jo også være morsom underholdning for en liten stund.

LES OGSÅ: KOS I COTSWOLDS

LUKSUSLIVET: Om badetemperaturen i havet er for lav, er det greit å gardere seg med et opphold på luksushotell med herlig velværeavdeling. Her fra The Headlands nye spaavdeling. Foto: Hotellet

Velvære

Da kan det uansett være greit å trekke seg tilbake til en rolig oase. Den siste tiden har stadig flere og eksklusive overnattingssteder åpnet dørene eller rustet opp sitt tilbud. Med kongelig beliggenhet på klippen over Fistral Beach er ærverdige The Headland verdt et overnattingsbesøk. Dette er et ypperlig sted for både late og aktive dager. Surfere kan prøve seg i bølgene rett foran hotellet, mens den som er mer bedagelig anlagt kan drømme seg bort til et stillehavsparadis i den nye velværeavdelingen. Den vestvendte stranda på den sørvestlige tuppen av England passer for både familier og adrenalinjegere, og har flere surfeskoler, samt utleie av brett og våtdrakter. Men skulle det bli folksomt på Fistral Beach, er det like greit å se mot mer avsidesliggende surfespots; store deler av kysten er som en maritim lekeplass, og det er aldri langt til nærmeste surfeskole eller brettutleie. Adrenalinjegere bør dessuten melde seg på den populære aktiviteten coasteering – ikke ulikt juving i norske elver, men i dette tilfellet langs en brokete kystlinje ut mot Atlanterhavet.

TIL FOTS: Følge stien langs kysten i en time, en dag eller en uke. Foto: Visit Britain

Vin og tur

Er du på jakt etter utradisjonelle overnattingssteder litt utenfor tråkket, er det fornuftig å ta turen til Kudhvas alternative feriested noen mil nord for Newquay. Her er det alt fra «svevetelt» i skogen til arkitekttegnede tretopphytter, i et konsept hvor digital detox og stressfri hverdagsflukt er viktige ingredienser. Herfra er det ikke langt til Camel Valley, Cornwalls egen versjon av vindistriktet Champagne i Frankrike.
Det er fine stier langs hele kysten av Cornwall langs South West Coastal Path, og kombinert med et godt utbygd nettverk med rutebusser er det uproblematisk å legge ut på vandring for så å ta offentlig transport tilbake til utgangspunktet – eller rett og slett la apostlenes hester vise vei fra dag til dag. Det er jo en viss fare for at du havner på en hyggelig pub til slutt.

LES OGSÅ: LANDLIG LYKKE I HAVGAPET

KUNSTPAUSE: St. Ives er kjent som kunstnernes favoritt. Med enorme tidevannsforskjeller og et lys i konstant endring er det lett å finne inspirasjon. Foto: Runar Larsen

Kunstbyen

Kanskje ligger puben i hjertet av St. Ives, den lille perlen tre kvarters kjøring sør for Newquay – eller via en kystvandring som tar 3-4 dager – som er kunstnernes favoritt.
Fornemmelsen av å være på en avsidesliggende øy skaper en helt spesiell stemning, og de enorme tidevannsforskjellene betyr at havnebyen alltid er i endring. Lyset forandrer seg konstant, og arven etter en kunstnerkoloni som ble etablert her på 1920-tallet lever fremdeles.
Da Tate Modern åpnet en filial i St. Ives i 1993, ble den lille fiskerlandsbyen plutselig et kulturelt flaggskip av internasjonalt kaliber. Med hyggelige puber, en levende fiskerhavn og erkebritiske kafeer er det et fint sted å tilbringe noen timer – eller dager for den saks skyld. Her er det lett å finne roen. 

ØYHOPPING: De nydelige Scillyøyene er lett tilgjengelig med rutebåt fra Penzance. Foto: Runar Larsen

Ut mot havet

Dersom fastlandets sjarmerende kystbyer likevel ikke leverer sjelefred, kan du alltids reise tilbake i tid. Fra havna i Penzance går den ærverdige passasjerferga The Scillonian ut fra havna hver formiddag, med kurs for Scillyøyene tre timers seilas rett ut i havgapet. Der ute venter langsom lykke, heftige strender og tidløs stemning med det beste av gode, gamle dager.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN