Det er bare et par timer til sentrum av London, men her ute i landlige omgivelser er det lite som minner som storbyens larm.

Pittoreske landsbyer ligger som en historisk lomme i moderne England.

Cotswolds har ikke bare flotte landsbyer. Også naturen er idyllisk, og perfekt for vandreturer. Foto: Runar Larsen

Cotswolds har ikke bare flotte landsbyer. Også naturen er idyllisk, og perfekt for vandreturer. Foto: Runar Larsen

Det samme gjelder overnattingsstedene. Den klassiske fasaden skjuler trendy dekor og moderne fasiliteter. Hotellet med det litt merkelige navnet Cotswolds88 i lille, vakre Painswick, er symptomatisk for regionen Cotswolds som formelt sett ligger i fylket Gloucestershire. Her møter du det beste av gode, gamledager.

Men også et bredt utvalg av tilsvarende boutiquehotell hvor selv de mest kresne overnattingsgjester vil trives.

Velkommen til landlig luksus, hvor høy cupcakefaktor, lange ettermiddager på tesalongen og skattejakt med antikvitetsshopping er ingredienser i det gode liv.

Tid for te

Stikk i strid med hva navnet skulle tilsi, er hovedgaten New Street i koselige Painswick en av de med best bevart arkitektur fra tiden da ullhandelen blomstret tidlig på 1400-tallet. Gatens eneste trehus er Englands eldste bygning som huser et posthus.

På motsatt side av veien lokker et hjemmelaget skilt med kaker og te til The Patchwork Mouse. Sånt går man ikke raskt forbi i The Cotswolds.

– Dette er selve essensen av regionen, forteller innehaver David Oxendale og serverer en mugge med te og byr på fargerike kaker fra et bredt assortiment med søte bakevarer.

I Cotswolds er det alltid tid for te. I hvert fall når tesalongene er så koselige som denne. Foto: Runar Larsen

I Cotswolds er det alltid tid for te. I hvert fall når tesalongene er så koselige som denne. Foto: Runar Larsen

The Cotswolds er langt unna store butikkjeder. Her finner du små og uavhengige butikker. Foto: Runar Larsen

The Cotswolds er langt unna store butikkjeder. Her finner du små og uavhengige butikker. Foto: Runar Larsen

Fire røslige karer med vandrestaver og sekk på ryggen kommer inn i det lille lokalet.

– Det er viktig med en bra start på dagen. Tea, please, bestiller kvartetten som er på fottur gjennom The Cotswolds på den populære stien The Cotswolds Way.

Britene drikker over 70 millioner tekopper hver eneste dag, og ingen andre steder i verden er den varme drikken omtalt med mer kjærlighet.

– Her løses dagliglivets problemer over en god kopp te eller to. Selv har jeg akkurat åpnet kafeen, så det har blitt en del kopper for å takle utfordringer i oppstarten, smiler kakemester David og spøker med at det vanskeligste har vært å holde egne fingre av det forlokkende kakefatet.

Her finner du mer om England og Storbritannia!

Ull var gull

I nabobygget sitter Dennis French (80) og selger egenproduserte produkter av tre.

– Det er lett tilgjengelig, men også så utenfor allfarvei, sier han om hjemstedet sitt et par mil sør for Cheltenham, nærliggende transportsentral og regionens største by.

– Andre byer i The Cotswolds har blitt så populære at de flommer over av turister, for eksempel Stow-on-the-Wold, mener French.

Han er født og oppvokst i regionen og kunne aldri tenkt seg et annet hjemsted en nettopp Painswick. Det er ikke tilfeldig at The Cotswolds omtrent har blitt ensbetydende med kvalitet og sjelefred for fastboende så vel som turister. De siste 10 årene har regionen fått svært mye oppmerksomhet på grunn av tallrike kjendiser som har kjøpt seg hus i området eller feriert på de eksklusive hotellene.

French håper det langsomme livet i Painswick fortsetter i samme tempo.

– Perfekt avslappende. Alt det vi har er historiske bygninger, men ingenting er laget for turisme. Alt du ser er jo ekte. Ikke noe jåleri her, oppsummerer han og sikter både til sine egne kreasjoner og byen som helhet.

Matrevolusjon i Edinburgh

Landlig luksus

Tiden har stått stille, og populariteten har skutt i været som et motstykke til hektisk storbyliv.

Uten de store turistattraksjonene er det helt greit å slappe av i hagen til hotellet Cotswolds88. Foto: Runar Larsen

Uten de store turistattraksjonene er det helt greit å slappe av i hagen til hotellet Cotswolds88. Foto: Runar Larsen

Painswick er en av de mer ukjente stedene i regionen og går under navnet «Dronningen av Cotswolds» takket være den nesten gylne bebyggelsen av honningfargede steinhus. Det er en fryd for øyet. Grønne åser omringer den pittoreske småbyen hvor kirken St Mary’s ruver over resten av bebyggelsen. Sau, kyr og hester går og beiter på høydedragene like utenfor sentrum.

Det var ullproduksjon som var Cotswolds inngangsport til velstand, også Painswicks. I middelalderen var det grønne og frodige området viden kjent for å levere ull av ypperste kvalitet, og de fleste av landsbyene som i dag lokker turister med sine postkortvakre gater og idylliske beliggenhet stammer fra denne perioden. Ull var som gull i en fordums storhetstid, men til tross for at gullalderen for lengst er over lever arven videre.

Denne artikkelen har stått på trykk i Magasinet Reiselyst. Bli abonnent du også!

Til fots

Det tar ikke lang tid å spasere gjennom sentrum, men samtidig er det mer enn nok å ta seg til. En kilometer fra New Street ligger den ekstravagante hagen Rococo Garden, områdets desidert viktigste trekkplaster og et blomstrende eldorado av fargerike plantevekster.

Nevnte The Cotswolds Way går i retning nord og sør fra selve Painswick. Åsene som omringer byen er ypperlige for fotturer – enten som dagsturer eller som en del av en lengre vandring.

David Oxendale har funnet det søte liv i sin tesalong i Painswick. Foto: Runar Larsen

David Oxendale har funnet det søte liv i sin tesalong i Painswick. Foto: Runar Larsen

Men unn deg for all del et par netter i moderne luksus innpakket i historiske bygninger. The Cotswolds er det beste av to tidsperioder, og et sted hvor det er svært lett å finne hvilepulsen.

Til hovedsiden