– Stopp!
En koalabjørn løper over veien. Det er mitt første møte med det bamselignende dyret – som ofte blir omtalt som verdens søteste.
– Skal vi ikke stoppe, spør jeg sjåføren Steve Andrew.
– Vi får flere muligheter til å se koalabjørner, forsikrer han og legger til at det er mye bedre å titte på dem i sitt rette element, i toppen av et eukalyptustre, som regel i halvsøvnig tilstand.
For koalabjørnen spiser nemlig bare næringsfattige eukalyptusblader og må sove dagen lang. Akkurat som en bamse.
10 PÅ TOPP: AUSTRALIA
Opprinnelsen
Men det er mer enn søte koalabjørner å se langs den 243 kilometer lange kystrekningen fra surfebyen Torquay i øst til Allansford i vest. Torquay er surfebyen over alle surfebyer, så start gjerne turen med et besøk til Torquays eget surfemuseum for å få et innblikk i sportens historie.
Det er her, på Bells Beach, verdens eldste surfekonkurranse Rip Curl Pro har blitt holdt siden 1962. Og det her de populære surfemerkene Rip Curl og Billabong ble til. Inne på museet står Roger Sulluvan (65) og pusser utstillingsvinduene. Helt siden han som 12-åring fanget sin første bølge, har han vært hekta.
– I går surfet jeg to ganger, sier han stolt.
På veggen henger et bilde av det som antas være Australias første surfer – Tommy Walker. Det kornete bilde ble tatt så tidlig som i 1911 på Australias østkyst. Siden har surfesporten blomstret.
Surfing og shopping
– Surfesporten er komplett. Ikke bare gir den meg adrenalinkick, men den er estetisk vakker. Når man padler ut i horisonten i soloppgang og ser delfiner hoppe foran deg føler jeg meg virkelig i ett med elementene, sier Roger.
Før vi setter kursen mot Bells Beach metter vi shoppingbehovet på noen av surfebutikkene som ligger ved siden av. I shoppingområdet som så fint kalles Surf City Plaza (og ligger på Surf Coast Highway) tilbys det nyeste innen surfemoten. Men siste trender vises ikke på regnfulle Bells Beach i dag. I dag er det våtdrakt som gjelder.
LES OGSÅ: KANGAROO DUNDEE
Historisk vei
Great Ocean Road er et minnesmerke for soldatene som mistet livet under første verdenskrig. Mer enn 3000 soldater brukte 13 år på å bygge veien og overmannet dermed både bratte klipper, ruggete terreng og dårlig vær – alt til minne om sine falne kamerater.
Veien, som ble påbegynt 19.september i 1919, linket de tidligere isolerte byene langs Victorias vakre kystlinje sammen, og har i de senere år blitt en svært populær kjørerute også for turister.
– Den sceniske kjøreturen er delt i tre, opplyser Steve fra forsetet.
Den første delen kalles surfedelen, og strekker seg fra Torquay til Apollo Bay. Så kommer et stort skogsområdet hvor det er et aktivt dyreliv, og sist men ikke minst vil vi se de spektakulære klippeformasjonene langs det som kalles «Shipwreck Coast» hvor de 12 apostlene regnes som høydepunktet.
Bruk god tid
– Man kan kjøre hele turen på én dag, men jeg vil anbefale å bruke god tid. I hvert fall to eller tre dager, sier Steve.
Det er viktig å sette av tid til å oppleve det som finnes langs veien. Ta en tur til regionens høyeste foss, Erksine Falls, eller til broene som er satt opp mellom tretoppene i en av Australias vakreste regnskoger (25 meter over bakken!). Riv i en helikoptertur over de 12 apostler, eller en natt på en av verdens beste økolodger Great Ocean Ecolodge – mulighetene er mange.
På den prisvinnende økolodgen er det også mulig å bli med på en omvisning, hvis man ikke vil overnatte. Det er også her jeg får mettet mitt kaolabjørnbehov – fra avstand. Det er nemlig ulovlig å holde koalabjørner i staten Victoria – en praksis som fortsatt utføres i noen dyrehager, men som er svært omdiskutert. Koalabjørnen lar seg lett stresse av å bli holdt, og kan dø av stress.
KATA TJUTA – AUSTRALIAS HJERTE
Slanger og sprettende kenguruer
Det er det unge ekteparet Lizzy og Shayne Corke som driver stedet. De ble forelsket på veterinærstudiet og fulgte drømmen om å redde noen av Australias utrydningstruede dyrearter. På gåturen ned til dyret som på norsk blir kalt en pungmåre møter vi både sprettende ville kenguruer og… Jeg skvetter til når en i gruppen roper ordet slange.
I Australia finner vi nemlig åtte av de ti mest giftige slangene i verden. Og rett fremfor meg ligger nå én av dem – en snik på 1, 2 meter! Og jeg har bare legger. Jeg smyger meg forbi og holder meg pinlig nærme Shayne resten av omvisningen.
Apostlene
Fra økologden går turen videre til de 12 apostler – Great Ocean Roads aller mest kjente severdighet. Åtte såkalte staurer av kalkstein er igjen av de opprinnelige 12. Staurene ligger majestetisk spredt ute i det stormfulle Sørishavet, på rad og rekke et lite stykke unna kystlinjen – de høyeste rundt 45 meter høye. Det nærmer seg solnedgang og observasjonsdekket har begynt å fylles med turister.
– Er det ikke imponerende, spør Steve og skuer utover de appelsinfargede toppene.
Vi nikker bekreftende.
I morgen tidlig skal vi se underverkene fra oven – fra et lite helikopter. Men først skal vi spise lokal sjømat på en fiskerestaurant i Port Campell.
AUSTRALIA PÅ 1-2-3
Havets delikatesser
For langs veien sørger vinprodusenter, mikrobryggerier og havet utenfor at våre smakssanser blir stimulert. Det finnes spennende vinområder i begge ender, og nær tilgang til østers og blåskjell fra Portarlington-området gjør at området er en gourmetdestinasjon.
På fiskerestauranten Waves serverer de hyggelige servitørene østers dandert på svært ulike måter – med lime, ingefær og gratinert med bacon. Til hovedrett er det helstekt barramundi – en lokal havabbor. Det skåles med lokalprodusert Sauvignon Blanc før vi returnerer til leilighetene vi har leid for natten. Vi vil være opplagte til morgendagens helikoptertur over de nå åtte apostler.
Helikopter og skipsvrak
Den unge piloten som møter oss på helikopterplassen gir assosiasjoner til Top Gun. Med pilotbriller og en hvit pilotskjorte med gullstriper på letter Tane «Maverick» Henry elegant og styrer helikopteret mot apostlene. Det behagelige morgenlyset gjør staurene enda finere enn i går. Fra apostlene fortsetter vi mot Loch Ard Gorge og den berømte utstikkeren London Bridge som kollapset i 1990, og førte til at to mennesker ble strandet på den nydannede øya.
De ble reddet etter et par timer, men skulle nok helst ha vært foruten oppmerksomheten. Ryktene sier nemlig at de hadde et hemmelig forhold og var begge gift på hvert sitt hold. Vi er i luften i et kvarters tid, og bruker de neste timene på å utforske områdene vi har sett fra luften på nært hold.
FLERE SAKER FRA AUSTRALIA FINNER DU HER
Ung helt
Kalksteinklippene omkranser den lille stranden rundt juvet Loch Ard Gorge og skjermer den for de kraftige bølgene. I havgapet utenfor sies det at over 400 skip har forlist, blant annet Loch Ard som juvet har fått sitt navn etter. For etter å ha seilt den lange ferden fra England til Melbourne gikk skipet på grunn i 1878. Av 54 passasjerer var det kun to som overlevde – den heltemodige Tom Pearce, en 15-årig lærling som etter sigende reddet den 17 år gamle Eva Carmichael.
Unge Pearce heltemodige oppførsel står i god stil med de barske omgivelsene langs Great Ocean Road – og krigsheltene som startet å bygge den for 100 år siden.