Fiskerlandsbyen Clovelly i Devon er hovedsakelig fra tidlig 1800-tall og huser 450 ­mennesker. Her er noen få små kafeer og butikker. Havneom­rådet dateres tilbake til 1200-­tallet. Fortsatt bor det noen fiskere her, og ved høyvann ror de bort til de små fiskebåtene sine og klatrer ombord. Det er om lag 120 meter fra havnen og opp til toppen av byen. Gatene er så bratte og trange at motorisert trafikk er utelukket. Esler, derimot, de brukes til å frakte varene på brosteinen den dag i dag. Alle de hvite og gule murhusene er fredet. 

Puben ved havna

Landsbyen er privateid, og har vært i tre ulike familiers eie de siste 800 årene. Før vi kan gå inn i landsbyen må vi kjøpe inngangsbillett ved parkeringsplassen på toppen. En gang i tiden var landsbyen faktisk eid av dronningen av England. Stranden er av småstein, og herfra skuer vi utover Bristolkanalen og det skumle farvannet der ute. Det ligger mange skipsvrak på sjøbunnen fra langt tilbake. Ved stranden er det også bebyggelse, små steinhus der fiskerne bodde i gamle dager. Det er flotte turstier ut fra landsbyen til fjellene som reiser seg bratt fra sjøen. Alternativt er det fint å bli med ut på båtturer fra havna, for å se kystlandskapet fra en annen vinkel.

Bli med på en reise som gir vann i munnen og havbris i håret

Stedet å overnatte i Clovelly er Red Lion, en stor hvit murbygning. Det ligger nederst i Clovelly og er fra 1700-tallet. Opprinnelig var dette en pub som serverte sider og øl for fiskerne. Tidene endrer seg, og i dag er det en restaurant som serverer sjømat av høy klasse. Den er ikke bare kortreist, råvarene har knapt reist i det hele tatt. Det er 10 meter fra fiskebåten til kjøkkenet. Dessuten har restauranten en egen kjøkkenhage, der de dyrker alt de trenger av urter, frukt og grønnsaker. Kokkenes filosofi er å gjøre så lite som mulig med de gode råvarene fra sjøen. Skalldyr og fisk behandles med den aller største respekt på kjøkkenet, og resultatet er et overdådig ferskt og friskt måltid som bør avsluttes med en drink i den lille puben ved siden av. 

Kyststien

For de som vil bevege kroppen mer enn fra dør til bord, kan kyststien i Cornwall anbefales – selv om den noen steder kan være i overkant strabasiøs. Den sørvestlige delen av stien går i en av Storbritannias flotteste regioner. Det er mulig å gå kyststien i månedsvis, fra Minehead i Somerset rundt hele Cornwall og så opp til Poole i Dorset. Underveis går du gjennom flotte landsbyer og byer, nasjonalparker, historiske bygninger og ruiner, krevende klippelandskap, strender og grønne enger. 

Mest populær er den relativt enkle strekningen fra Padstow til St. Ives halvannen time sør for Clovelly. Etappen fra St. Ives til Penzance helt på sørspissen er en av de mer spektakulære. Den er også ganske krevende. Stien lenger nord, fra Westward Ho! til Padstow, er også best for den erfarne turgåer. Her er det avsidesliggende og vilt, dramatisk og krevende, opp og ned hele tiden, nesten ingen veier å gå på, så du må være forberedt på klatring i fjell og klipper.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN