Gratulerer med ny bok. Er dette en reise på sporet av gamledager?

– Ja, det er jo kulinarisk nostalgi. Det er fort gjort at norsk fokus og matkultur går i glemmeboka. Så dette er en «hommage» til mormor og mamma, og den klassiske husmora.

Det morsomste stedet Gausdal har vært Japan. Foto: Mari Bareksten

Du får en flybillett til valgfritt land. Velg fritt!

– Japan. Det er det morsomste stedet jeg har vært. Utrolig originalt. De har mye matkultur og fokus på det klassiske, samtidig som de er flinke til å lage kule serveringskonsepter. Det er som å komme inn i et eget univers, og selv et rustikt hull under t-banen i Tokyo kan være en gourmetopplevelse. Japan er ikke alltid som man skulle tro.

Hender det du reiser på ferie på grunn av mat?

– Da jeg og en kompis dro på interrail i ungdomstiden, var det som matsafari. Vi gikk på kokkelæra, og hadde knapt med penger. Vi sov på stranda og brukte de pengene vi hadde på stjernerestauranter, og hadde med dress i sekken for å komme inn hos de berømte spisestedene i Paris, Lyon og langs Rivieraen. Siden har jeg ofte reist i jobbsammenheng, og blant annet vært på oppdrag for Norsk Sjømat i Singapore. Det var et fantastisk matland, inspirert av mange forskjellige stiler og naboer.

Hva blir den neste store mattrenden?

– Den grønne trenden har vart en stund, og dette er noe vi vil se mer av. Det er så mye positivt med dette.

Har utstrakt reisevirksomhet påvirket nordmenns matvaner?

– Når du har spist en god pastarett med ekte pesto i Italia, så setter det ekstra krav til en restaurant som serverer noe lignende her i Norge. Etterspørsel, kunnskap – alt henger sammen. Det er alltid rom for noe nytt, noe også nordmenn er mottakelig for. Det er likevel fortsatt mange matkulturer som ikke har kommet i fokus her i landet, og det hadde for eksempel vært kult om flere rendyrket og satset på det libanesiske kjøkkenet. Der er det mye bra, både bakervarer og varme krydder, samt en spennende vinkultur.

LES OGSÅ: MED HJERTE FOR ITALIA

Om du får åpent bord på en restaurant i verden, hvor går reisen?

– Jeg skal på en sånn tur nå før jul, til Frantzén i Stockholm. Det er litt av et prosjekt å få bord der. Veldig god mat, kompromissløs stil, utrolige luksusråvarer, samtidig som kokken aldri er redd for å dra inn asiatiske smaker. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Har de spekeskinke, så er det den mest sinnssyke i hele verden.

Hvilken matopplevelse minnes du med grøss og gru?

– Det må ha vært et blekksprutmåltid i Venezia. Jeg mener… Hva skjedde? Det kan være store fallgruver også i et land som Italia. Kafeen virket koselig, menyen spennende – men maten var helt katastrofe, med en ekkel blekksprut, og noe polentagreier som smakte vann. Så der var jeg uheldig.

Stjernekokken ble positivt overrasket over Mallorca. Foto: Torild Moland

Hva slags feriemenneske er du?

– Helt klart en strandløve. Nå er feriene med familien. Siden alle er glade i å bade blir det sånn halv-harry sydenturer. Vi har vel prøvd de fleste landene i denne kategorien. Jeg er veldig positivt overrasket over Mallorca. Her er det fin kultur og masse god mat. Korsika var også veldig bra, med det sinnssyke «middelhavsbassenget» og fin fransk matkultur.

Har du oppskriften på en vellykket ferie?

– Noen ganger kan det bli litt styr når du er veldig interessert i mat og skal på familieferie. Men Barcelona er et rimelig fett sted for alle. Her er det kjempefin strand rett ved sentrum, og alle muligheter i gangavstand. En trygg og fin by.

LES OGSÅ: BARCELONA IS BACK

Har det noen gang gått skikkelig ille på reise?

– Det har skjedd litt av hvert. En gang ble bobilen vår ranet mens vi var inne på et kjøpesenter i Strasbourg. Alt i bilen var robbet.

Hvor reiser du alltid tilbake?

– Brussel. Jeg har vært der tre ganger, men det klinger ikke godt for meg. Grått og trist.

I Afghanistan spiste Gausdal stekte værballer. Foto: Istock

Beste reise?

– To uker i Burma, i forbindelse med innspillingen av TV2-programmet «Til bords med fienden», et reiseprogram om mat, kultur og politikk sammen med Fredrik Græsvik. Jeg minnes særlig to dager i dager i Rangoon. Der var det utrolig mye liv i gatene, alt var annerledes, morsom mat, vanvittige fiskemarkeder og et varmt, fint folk. I den samme programserien var også i Afghanistan. Det er litt spesielt å tenke tilbake på akkurat nå, men i Kabul gikk jeg rundt i gatene og spiste stekte værballer.

Verste reise?

– Bryllupsferie til Helsinki. Vi fant noen ledige flybilletter og reiste litt på innfall. Det var ikke den best planlagte reisen, og med et spebarn i reisefølget ble det heller ikke særlig romantisk.

Hva med Norge som kulinarisk reisemål?

– Nå føler jeg det har løsnet skikkelig. Men du må vite hvor du skal, det er ikke bare å kjøre langs hovedveien og hoppe på godbitene, i alle fall utenfor storbyene. Til Elise på Helgelandskysten er et godt eksempel på at det er mulig å drive spennende steder også i grisgrendte strøk. Det er også fint at noen tørr å satse på spennende konsepter, som med Under på Lindesnes.

Drømmereisemål – som du ikke har besøkt?

– Turks- og Caicosøyene. Jeg har sett en del filmer derfra, og det virker litt som paradis på jord. Dessuten har det kult navn!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN