På Jacaranda Lounge kan du nyte livet ved havet i flotte omgivelser. Foto: Mari Bareksten

På Jacaranda Lounge kan du nyte livet ved havet i flotte omgivelser. Foto: Mari Bareksten

Mens resten av Europa for lengst har skjønt at Ibiza er mer enn fest og moro, forbinder nordmenn fortsatt Ibiza med fyll og fanteri, sier Christian Marstrander (46).

Han har bodd her i seks år, og synes den spanske ferie­øya i Balearene mye heller fortjener å bli sammenlignet med steder som St. Tropez og Monaco – ikke Magaluf og Ayia Napa.

SE OGSÅ AKTIVITETSGUIDE FRA IBIZA

Den hvite øya

Han og kona Merete har drevet den populære strandklubben Cotton Beach Club på stranden Cala Tarida i tre sesonger.

– Ibiza blir jo kalt «den hvite øya», så jeg synes Cotton Beach Club var et passende navn, forteller den norske gründeren.

Stranden Cala d´Hort er en favoritt for mange, her finner du rolige omgivelser. Foto: Mari Bareksten

Stranden Cala d´Hort er en favoritt for mange, her finner du rolige omgivelser. Foto: Mari Bareksten

– 90 prosent av vårt klientell har aldri satt foten på øyas klubber, sier Christian og ramser opp hva Ibiza har å tilby: Vingårder, små olivenoljeprodusenter, gårdsbutikker, spasentre, gode restauranter og sjarmerende landsbyer.

De aller første til å «oppdage» Ibiza, var hippiene på 1960 – og 70- tallet. Før dette var Ibiza en søvnig øy hovedsakelig bebodd av fiskere og en og annen kunstner. For øya har lenge tiltrukket seg fritenkende mennesker. Under Franco-regimet, mens resten av Spania var under streng kontroll, fungerte Ibiza som en slags frihavn for dem som rømte fra diktatorens jernhånd. Ibiza var ikke betydningsfull nok til at Franco brydde seg.

Hippiene som "oppdaget" øya rundt 1960-tallet har satt sitt preg på øya. I kunstnerbyen Santa Gertrudis de Fruitera kan du dra på hippieshopping. Foto: Mari Bareksten

Hippiene som «oppdaget» øya rundt 1960-tallet har satt sitt preg på øya. I kunstnerbyen Santa Gertrudis de Fruitera kan du dra på hippieshopping. Foto: Mari Bareksten

– Det jeg liker best med denne øya er at du kan skape ditt eget Ibiza. Her lever drag queens side om side med gamle spanske koner, noen kommer for å feste, mens andre kommer for yoga og detox. Ibiza er virkelig kontrastenes øy, sier guiden Carmen Sánchez (55) mens hun viser oss Ibiza by.

Er du glad i farger og den avslappende hippiestilen er det store muligheter for å gjøre et kupp på øyas to ukentlige hippiemarked. Foto: Mari Bareksten.

Er du glad i farger og den avslappende hippiestilen er det store muligheter for å gjøre et kupp på øyas to ukentlige hippiemarked. Foto: Mari Bareksten.

Gamlebyen

De hvite musteinsbygningene i gamlebyen Dalt Vila er dekket med rosa og lilla bougainvillea. Gamlebyen er omringet av et av Europas eldste borganlegg som har en selvklar plass på UNESCOs verdensarvliste. Fra toppen av festningen har man god utsikt ned til Ibiza havn, som er full av store luksusyachter.

På innsiden av de historiske murene er det en fin blanding av romantiske restauranter, historiske hoteller, og klesbutikker som selger hvite kjoler, espadrillos-sko og stråhatter. Øya er kjent for sin «hippie-chic» bohemstil, med hvite gevanter, blonder og fargerike tilbehør. Men selv om det er mange shoppingmuligheter i Ibiza by, bør du dra til øyas to ukentlige hippiemarked hvis du virkelig vil kopiere øy-moten.

LES OGSÅ: EUROPAS FINESTE SANDSTRAND PÅ FORMENTERA

Magnetisk øy

Hippiene brakte også yoga og meditasjon til øya, og i dag er Ibiza en populær yogadestinasjon. Magnetfelt og geografiske energilinjer skal gjøre at øya har en helt spesiell energi.

– Denne øya gir deg styrke og oppmuntrer deg til å finne deg selv, og til å leve et lykkelig liv, sier yogainstruktøren Larah Davis (39), og legger til at øya har vært en åndelig hub siden 60-tallet.

La kokken på den lille strandrestauranten på Utopia grille fersk "dorada" og "calamari" til deg, mens du tar et svalkende bad. Foto: Mari Bareksten

La kokken på den lille strandrestauranten på Utopia grille fersk «dorada» og «calamari» til deg, mens du tar et svalkende bad. Foto: Mari Bareksten

Den harmoniske yogalæreren sitter i skyggen under et oliventre på hotellet Es Trull de Can Palau, og kan ikke få rost øya nok. For ni år siden flyttet hun hit og startet Ibiza Retreat, som i tillegg til yoga-retreats, gir privattimer der kunden måtte ønske.

Bohemsk stil og fargerike detaljer er en gjenganger på øya. Foto: Mari Bareksten

Bohemsk stil og fargerike detaljer er en gjenganger på øya. Foto: Mari Bareksten

På Ibiza lever man altså det gode liv. Enten det er på en yogamatte, på et spa, i en solstol, eller på en hyggelig fortauskafé. Men man skal heller ikke glemme innlandet. I tillegg til sjarmerende landsbyer, som Santa Gertrudis de Fruitera, kan man dra på vinsmaking på vingården Can Rich, handle spiselige suvenirer i hyggelige gårdsbutikker, lære å lage sin egen urtelikør hos Finca Can Muson, eller å bo på det sjarmerende boutiquehotellet Can Lluc, midt mellom vinranker og kjøkkenhager.

LES FLERE SAKER FRA SPANIA

60 strender

Men et besøk til Ibiza er ikke komplett før du har hatt sand mellom tærne, og strendene kommer i alle former og størrelser. Rundt 60 av dem ligger spredt langs øyas 210 kilometer lange kystlinje. Og mens man i sør finner de lange sandstrendene, som Salinas-stranden og feststranden Platja d’en Bossa, er det en rekke mindre og mer avslappende strender i nord.

På Ibiza får du noen av Europas fineste solnedganger. Se solen dale i vest og nyt en bedre middag på Hostal Restaurante la Torre. Foto: Mari Bareksten

På Ibiza får du noen av Europas fineste solnedganger. Se solen dale i vest og nyt en bedre middag på Hostal Restaurante la Torre. Foto: Mari Bareksten

Vil du oppleve ekte hippiestemning bør du dra til Benirràs og få med deg trommeshowet på søndager. Vil du rømme fra turistene kan du ta en avstikker til den lille stranden Utopia, en fem minutters spasertur fra Puerto de San Miguel.

Ibiza har også noen av Europas fineste solnedganger, men dropp berømte Café del Mar, og sett heller kursen mot restauranten Hostal Restaurante la Torre. Her kan man nyte en bedre middag rett på klippene, og se solen dale i vest. Hele seansen akkompagneres som regel av klassisk musikk.

Ja, for Ibiza er mye mer enn tekno og trance. Øya har mange stilarter – akkurat som musikken.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN