Jim de Jong (27) disker opp med ny meny hver dag i sin egen restaurant – og akkompagnerer det hele med god vin. Foto: Ida Anett Danielsen

Jim de Jong (27) disker opp med ny meny hver dag i sin egen restaurant – og akkompagnerer det hele med god vin. Foto: Ida Anett Danielsen

Topp 10 hot storby 2016: Rotterdam er fremtiden… nå! – Lonely Planet

Tallerkenen foran oss er et fargerikt skue – med sardiner, bringebær og rødbet lett kaotisk dandert. Videre får vi servert hjemmelaget iskrem, med knuste flak av tørket melk, akasieblomster, karamell og furunål. På restaurant De Jong er maten både velsmakende og nyskapende, og det meste hentet fra egen hage.

– Smaken av Rotterdam er innovativ, rå og gutsy, forteller kokk og eier Jim de Jong, som åpnet sin første restaurant allerede som 21-åring. Nå er han 27 og driver en av byens hippeste gourmétrestauranter.

– Det er gøy at det har blitt rom for å eksperimentere, det gjør at vi kan gjøre mye spennende, både for byen og fellesskapet.

Maten på restaurant De Jong er fargerik, velsmakende – og hentet fra egen hage. En smaksrik fargeklatt! Foto: Ida Anett Danielsen

Maten på restaurant De Jong er fargerik, velsmakende – og hentet fra egen hage. En smaksrik fargeklatt! Foto: Ida Anett Danielsen

Og Jim er ikke alene. For det å tenke nytt, med et hjerte for byen og fellesskapet, viser seg å være normalen i dagens Rotterdam.

LES OGSÅ: KREATIV GALSKAP I REYKJAVIK
I taket i Rotterdams nye markedshall finner man et av verdens største kunstverk. Det gigantiske maleriet som symboliserer et overflødighetshorn måler rundt 11 000 kvadratmeter og er designet av Arno Coenen. Foto: Ossip Van Duivenbode/ Rotterdam Info C. Architect: MVRDV

I taket i Rotterdams nye markedshall finner man et av verdens største kunstverk. Det gigantiske maleriet som symboliserer et overflødighetshorn måler rundt 11 000 kvadratmeter og er designet av Arno Coenen. Foto: Ossip Van Duivenbode/ Rotterdam Info C. Architect: MVRDV

Fugl Føniks

Etter å ha blitt totalødelagt av bomber under andre verdenskrig har Rotterdam reist seg fra asken på mesterlig vis. Flotte og underlige bygninger har poppet opp og dannet en by ulik alle andre, mye takket fritt spillerom for arkitekter som Rem Koolhaus og Piet Blom.

For hvor ellers finner man en klynge gule kubehus som huser både leiligheter, museum og hostel, eller et bygg formet som en blyant?

Også den nye markedshallen er et imponerende skue, med et av verdens største kunstverk malt i taket og vegger formet som en tennisracket så den beveger seg med vinden. I tillegg har du Station Hofplein, en gammel restaurert togstasjon som i dag blant annet huser Jims restaurant, som er på vei til å bli et av byens hippeste områder.

De velkjente gule kubehusene ble bygd på starten av 80-tallet av designeren Piet Blom, og var et av byens første synlige tegn på den arkitektoniske nytenkningen. I dag huser kubene blant annet et museum og hostell. Foto: Ida Anett Danielsen

De velkjente gule kubehusene ble bygd på starten av 80-tallet av designeren Piet Blom, og var et av byens første synlige tegn på den arkitektoniske nytenkningen. I dag huser kubene blant annet et museum og hostell. Foto: Ida Anett Danielsen

Tegnene på at Rotterdam har fornyet seg selv er mange.

Kul kunst

Også kunsten har fått sin plass. The Kunsthal Rotterdam, designet av arkitekten Rem Koolhaus, er kjent for sin nyskapende stil og huser rundt 25 utstillinger i året, med alt fra gammel til ny kunst, design og foto. Hos TENT finner man samtidskunst i et historisk skolebygg i Witte de Withstraat, bedre kjent som Rotterdams «kulturgate».

To veldig typiske kjennetegn på Rotterdam – gatekunst og sykkel. Foto: Ida Anett Danielsen

To veldig typiske kjennetegn på Rotterdam – gatekunst og sykkel. Foto: Ida Anett Danielsen

Men du trenger ikke nødvendigvis å oppsøke den heller. På sykkel rundt om i byen glir man over de mektige broene Erasmusbrug og Willemsbrug, og forbi alt fra kul gatekunst til skulpturer av Pablo Picassos «Sylvette» og Zadkine, monumentet fra 1953 som for mange fortsatt symboliserer ødeleggelsen av byen og dens ustoppelige driv til å fornye seg.

I kjelleren til det nedlagte badelandet Tropicana vokser det nå haugevis med sopp grodd i kaffeavfall. Bak prosjektet står de kreative hodene i RotterZwam. Foto: Ida Anett Danielsen

I kjelleren til det nedlagte badelandet Tropicana vokser det nå haugevis med sopp grodd i kaffeavfall. Bak prosjektet står de kreative hodene i RotterZwam. Foto: Ida Anett Danielsen

I tillegg er Rotterdam en kulturell smeltedigel, med over 170 nasjonaliteter som alle har sin påvirkning på både kunst, kultur og mattradisjoner. Og det er kanskje derfor den blir så spennende.

For Rotterdam slutter aldri å overraske, og det er en by det er gøy å utforske.

BORDEAUX: LIVSKUNSTENS BY

Kaffesopp

Enda en perle finner man i kjelleren til det nedlagte badelandet Tropicana. Her møter vi Mark Slegers (41), et av hodene bak RotterZwam, som dyrker sopp i kaffeavfall samlet inn fra byens kaféer og kaffebarer.

– Jeg ble lei av kontorjobben og A4-livet, og ville finne en måte jeg kunne forandre verden på. Om så, hvert fall i det små, forklarer Mark.

I kjelleren henger poser med kaffegrut på rekke og rad, og for hvert rom blir soppene tydeligere og tydeligere, etter hvert som prosessen har fått gått sin gang.

– Dette er babyene mine, smiler Mark og holder opp en pose proppfull av hvite sopper.

Ungt driv og innovasjon er stikkord for dagens Rotterdam – og en av personene bak er Femke Snijders, eier av kule Aloha Bar i den gamle bygningen til det nedlagte badelandet Tropicana. Foto: Ida Anett Danielsen

Ungt driv og innovasjon er stikkord for dagens Rotterdam – og en av personene bak er Femke Snijders, eier av kule Aloha Bar i den gamle bygningen til det nedlagte badelandet Tropicana. Foto: Ida Anett Danielsen

– Vi plukker opp kaffeavfall tre ganger i uka. Siden oppstarten i 2013 har vi grodd sopp av 6 millioner tonn avfall. Målet er at folk skal kunne gro sopp hjemme, så alt avfall kan brukes til noe fornuftig, forteller Mark.

Kaffesoppen hos RotterZwam serveres bl.a. i bitterballen på Aloha Bar. Og den er god! Foto: Ida Anett Danielsen

Kaffesoppen hos RotterZwam serveres bl.a. i bitterballen på Aloha Bar. Og den er god! Foto: Ida Anett Danielsen

Og soppen? Jo den serveres blant annet i den tradisjonelle retten Bitterball hos naboen Aloha Bar. Og den smaker uvirkelig nok veldig godt.

Hos Man met Bril Koffie bryr de seg ikke om vann og rennetid. I stedet måler barista Jacko van Dijke (25) kaffebønner på grammet og sørger for perfekt espresso hver gang. Foto: Ida Anett Danielsen

Hos Man met Bril Koffie bryr de seg ikke om vann og rennetid. I stedet måler barista Jacko van Dijke (25) kaffebønner på grammet og sørger for perfekt espresso hver gang. Foto: Ida Anett Danielsen

Innovasjon

Dagen etter inntas morgenkaffen på mikrobrenneriet og kaffesjappa Man met Bril Koffie, hvor Jacko van Dijke (25) lager den ene perfekte espressoen etter den andre ved hjelp av en selvutviklet app og måling av kaffebønner på grammet. Brenneriet ble startet i det små av eier Paul Sharo (31), men har i dag mottatt flere priser for landets beste kaffe, og produksjonen bare øker og øker.

– Ingen ting er umulig i dagens Rotterdam. Bare du har litt guts og bein i nesa, smiler Jacko.

– Og følger Rotterdams hjerte og etikk.

Det finnes mange ulike gründere i Rotterdam, men de har alle til felles at de ønsker å gjøre noe for byen, og for felleskapet.

Rotterdam er ung, hipp og urban – og det kryr av utesteder, restauranter og kule kaféer rundt om i byen. Her fra den populære kaféen og hostellet King Kong. Foto: Ida Anett Danielsen

Rotterdam er ung, hipp og urban – og det kryr av utesteder, restauranter og kule kaféer rundt om i byen. Her fra den populære kaféen og hostellet King Kong. Foto: Ida Anett Danielsen

Også på shoppingfronten har Rotterdam fått et nytt og edgy uttrykk. Blant annet er butikken Margreeth Olsthoorn kjent for å ha en kul miks av belgiske og nederlandske merker. Foto: Ida Anett Danielsen

Butikken Margreeth Olsthoorn er kjent for å ha en kul miks av belgiske og nederlandske merker. Foto: Ida Anett Danielsen

Og sammen er de i ferd med å endre byen.

MER FRA NEDERLAND

Ut av skyggen

Rotterdam er fremtiden… nå!, lød begrunnelsen til Lonely Planet da de satte den nederlandske byen på topp 10-listen over årets hotteste byer. Og etter et besøk er det lett å forstå hvorfor, for det er få steder det spirer og gror mer enn her akkurat nå. Rotterdam har vokst seg fra å være en industriell havneby til en fremadstormende og idérik by proppet av unge, og nyskapende tenkere.

På to hjul i fargerike Rotterdam! Foto: Ida Anett Danielsen

På to hjul i fargerike Rotterdam! Foto: Ida Anett Danielsen

Og det er på høy tid at lillebror får trå ut av skyggen til storebror Amsterdam.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN