Hvordan er det å gi ut musikk på norsk igjen?

Det føles helt naturlig. Jeg har turnert og jobbet veldig mye utenlands, så engelsk har vært førstevalget lenge. Men da jeg for noen år siden flyttet hjem til Senja ble det like naturlig å kommunisere på morsmålet. Pandemien gjorde at det ble mer Norge, mer hjemme.

Du har fått mye oppmerksomhet for miljøvalgene dine. Har du sluttet å fly?

Nei. Jeg har sluttet å planlegge med fly når jeg legger opp til turné. Men det har vært enkelte krisetilfeller der tog blir innstilt og busser bare forsvinner, så alternativet er å fly eller vente i fem dager. Prinsippet er å ikke planlegge med det, rett og slett.

PLANLEGGING. Pål «Moddi» Knutsen turnerer i Europa med Interrail-billett. Foto: Privat

Hvilken erfaring har du med togturné?

Jeg kan absolutt anbefale togturné i Europa. Sist gang var jeg i Tyskland, Tsjekkia, Østerrike, Sveits, Belgia, Nederland og England. På de siste par togturneene i Europa har jeg hatt Interrail-billett. Det funker helt fantastisk, den er jo som skapt for turnerende musikere som skal utforske Europa. 

I fjor sommer var det elbil som gjaldt. Fortell!

Da hadde jeg 40 konserter utelukkende med elbil og tog, alle i Norge. Det funker supert å reise med elbil. Jeg tok en prøvetur Finnmark rundt med en elbil med rekkevidde på ca. 200 kilometer. Det gikk helt knirkefritt. Så når du kan gjøre det der, kan du gjøre det overalt. 

Hvor startet klimaengasjementet ditt?

Jeg startet i Blekkulf-klubben da jeg var fem-seks år gammel. Jeg skjønte ikke helt hva de snakket om, men jeg så jo at Rokkerolf og gjengen fikk livene sine forpestet av utslipp i havet. Siden den gang har miljøengasjement og det å tenke at alt vi gjør har konsekvenser vært en ting som er helt naturlig for meg.

Hvordan er det å reise på turné uten fly?

Da jeg tok avgjørelsen om å ta meg sammen og slutte å basere turneene mine på fly, trodde jeg det kom til å være et kjempestort offer. Men så oppdaget jeg at det førte til en reiserute som var mye mer logisk, med mye kortere distanser. Jeg lærte meg å prioritere beinhardt og har ofret en del fleksibilitet og takket nei til mange forespørsler, men til gjengjeld har jeg fått en jobb som er mye mer bærekraftig – både sosialt, økologisk og økonomisk.

Jeg lærte meg å prioritere beinhardt og har ofret en del, men til gjengjeld har jeg fått en jobb som er mye mer bærekraftig – både sosialt, økologisk og økonomisk

Fordelene med å reise på den måten?

Jeg får tid til å være til stede der jeg er. Vi glemmer hvor mye vi mennesker stresser oss selv med å skulle være overalt hele tiden. For min del har det å si nei vært en enorm lettelse, for både samvittigheten og miljøfølelsen.

PÅ SKINNER. Pål «Moddi» Knutsen har sluttet å fly og turnerer nå på skinner. Foto: Privat

Fortell om Unsongs (2016), der du synger en rekke forbudte sanger fra hele verden?

I forbindelse med Unsongs samlet jeg forbudte sanger og dro på en reise jorden rundt for å møte alle folkene bak sangene. Musikere i fengsel, musikere som hadde vært i eksil og familien til drepte musikere over hele verden. Jeg var i Vietnam, Chile, Mexico, USA, Russland, Tunisia, Israel og Libanon. Det var tusen ganger mer spennende enn en vanlig ferie. Jeg hadde gjort masse research før jeg dro og ordnet lokale kontakter, guider og tolker. I løpet av 48 timer på ett sted føltes det som om jeg levde i en måned. Det var rett inn i husene til folk for å snakke om militærkuppet i ´73 og protestene mot Kina og forholdet til islamsk lov. Storpolitikk, kunst og kultur, alt på en eneste gang. Det var vanvittig lærerikt.

Hvilket sted gjorde mest inntrykk?

Chile, uten tvil! For det første er det et lammende vakkert land, med en helt makeløs kulturhistorie. Samtidig er det et samfunn som fremdeles lever med åpne sår etter 20 år med diktatur. Chile har alt!

Hva vil du si til de som tenker at det er umulig å reise mer miljøvennlig?

Spør deg selv hvorfor du vil reise. Ofte får du den samme sjeleroen i Lillesand som på Gran Canaria. Du får den samme flotte surfingen i Lofoten som i Los Angeles. Tenk mer på hvorfor, ikke bare hva og hvor. Vi lar oss blende av reklame og tror at lykken ligger langt borte, men det trenger ikke å være sånn. Samtidig forstår jeg alle som har lyst til å reise langt! Jeg drømmer om å reise tilbake til Chile, men sparer CO2-kvoten og reisebudsjettet til senere. I fremtiden håper jeg vi kan ta oss tid til å være lenger borte. Vi skal ikke ha dårlig samvittighet for å fly, men problemet er at vi flyr så ofte og langt.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN