Bibos kjøkkensjef Mutard Baldé, sammenlikner tallerkenen med et lerret og råvarene med en palett. Foto: Mari Bareksten

Bibos kjøkkensjef Mutard Baldé, sammenlikner tallerkenen med et lerret og råvarene med en palett. Foto: Mari Bareksten

Daft Punk runger fra høyttalerne og på veggene henger verk fra noen av verdens mest anerkjente moderne kunstnere som Banksy, Damien Hirst og Invader. På restauranten BIBO møter urban gatekunst fransk gourmet.

– Tallerkenen er mitt lerret, råvarene min palett, sier kjøkkensjef Mutard Baldé mens han danderer en forrett komponert av rødbeter, urter og blomster.

Han henter mye inspirasjon fra kunstverkene på veggene og er glad for at den økende kunstinteressen har gjort at kunst også har fått plass utenfor Hong Kongs museer og gallerier.

Restauranten Bibo sin kjøkkensjef Mutard Baldé, finner mye inspirasjon av den urbane kunsten som er utstilt i restauranten. Foto: Mari Bareksten

Restauranten Bibo sin kjøkkensjef Mutard Baldé, finner mye inspirasjon av den urbane kunsten som er utstilt i restauranten. Foto: Mari Bareksten

I dag er det vanskelig å tenke seg ett Hong Kong uten kunst, men det er slett ikke lenge siden den asiatiske storbyen knapt var å finne på kunst-radaren.

Hong Kongs skyline er kanskje byens aller største attraksjon. Foto: Mari Bareksten

Hong Kongs skyline er kanskje byens aller største attraksjon. Foto: Mari Bareksten

LES OGSÅ: DET KOKER I ASIA

Kulturell boom

I dag er Hong Kong verdens tredje største by for kunstauksjoner og huser over 200 gallerier, med flere på vei. Det store vendepunktet skjedde da verdens viktigste kunstmesse Art Basel overtok byens tidligere kunstmesse i 2013.

– Hong Kong endret seg. Nå er vi ikke lenger kjent for kun shopping, mat og skyskrapere, vi har blitt sofistikerte, sier den unge kunstsamleren og restaurantgründeren Alan Loo og smaker på suppen sin.

Vi spiser lunsj på én av restaurantene han har vært med å starte, den kantonesiske restauranten Duddell, med to stjerner i Michelin-guiden. Men Duddell er heller ikke bare et spisested, det er og et galleri og en interiørdesigners drøm.

Alan Loo ga nemlig den anerkjente interiørdesigneren Ilse Crawford fritt spillerom, og hun har skapt en eklektisk atmosfære med en kombinasjon av egne møbler og tradisjonelle kinesiske tepper. På veggene henger alt fra tradisjonell kinesisk kunst til moderne verker av den lokale kunstneren og politiske aktivisten Phoebe Man. Kunsten byttes ut ofte, med ulike temaer og utstillinger.

Utenfor baren i andre etasje finner vi en stor og frodig terrasse, et perfekt sted for å teste de kyndige bartendernes miksologi-magi. Nei, Duddell er verken en restaurant eller et galleri. Det er både og, og mer enn det.

I Tank Lane, har gatekunstnere dekorert veggene. Owen Kam (33) lar seg imponere. Foto: Mari Bareksten

I Tank Lane, har gatekunstnere dekorert veggene. Owen Kam (33) lar seg imponere. Foto: Mari Bareksten

Kreativt knutepunkt

Der Aberdeen Street krysser Hollywood Road ligger enda et kreativt knutepunkt. PMQ-bygningen er et friskt alternativ til byens mange kjøpesentre, og et sted hvor nye og etablerte designere er samlet under ett tak.

Her kan man vandre i timevis og handle alt fra klesplagg til keramikk. I fjerde etasje selger den lokale fremadstormende designeren Janko Lam sine klær, preget av gamle kinesiske elementer med en moderne vri. Noe hun mener er selve essensen av dagens Hong Kong. Klassisk, men også veldig moderne.

I toppetasjen sitter den svenske prisvinnende produktdesigneren Johan Persson og jobber med nye ideer.

– Jeg elsker Hong Kong fordi terskelen for å skape noe her virkelig er lav.

Persson mener det er takket være den korte avstanden til fabrikkene i Kina. Fabrikkene rundt og i industribyen Shenzhen ligger kun én time unna. Som designer i Europa tar det lang tid å få en vareprøve, i Hong Kong kan det ta bare timer. Og den korte veien fra idé til produkt gjør det enkelt for byens designere å være litt ekstra vågale, og samtidig effektive.

Men selv om Kina er nært, er Hong Kong og Kina svært forskjellige.

– I Hong Kong finner vi en stor kreativ «klasse», her tenker vi nye tanker og tradisjoner utfordres. Det gjør en ikke på samme måte i Kina.

På restauranten BIBO møter urban gatekunst fransk gourmet. Foto: BIBO

På restauranten BIBO møter urban gatekunst fransk gourmet. Foto: BIBO

Inspirert av den amerikanske professoren Richard Floridas teorier om byers kreative klima, mener den svenske designeren at den økte betydningen av kreativitet, innovasjon og kunnskap i Hong Kong har åpnet opp for at eksentriske og alternative personer integreres sterkere i verdiskapningen.

PMQ-bygningen er byens alternative kjøpesenter - verdt et besøk. Foto: Mari Bareksten

PMQ-bygningen er byens alternative kjøpesenter – verdt et besøk. Foto: Mari Bareksten

TOKYO FOR DUMMIES

Øst og vest

Men selv om byen på mange måter skiller seg fra Fastlands-Kina, er fortsatt mange av de gamle kinesiske tradisjonene tilstedeværende. I Wing Lok Street og Des Voeux Street finner vi ingredienser som brukes i tradisjonell kinesisk medisin, som tørket fisk og energigivende ginseng.

Byen er en herlig miks mellom øst og vest, tradisjon og modernitet. Langs Hollywood Road ligger hippe kafeer og moderne gallerier side om side med antikvitetshandlere og gallerier som viser tradisjonell kinesisk kunst. I sidegatene finner vi velduftende blomsterboder og et mangfold av spennende råvarer. Og det er nettopp denne miksen av europeisk og asiatisk kultur som gjør at Hong Kong innehar en helt unik atmosfære.

Smaken av Hong Kong

Denne atmosfæren opplever vi også på matguidet tur. I Hong Kongs sentrale område haster travle forretningsfolk forbi og turister med store shoppingbager er på vei videre til neste butikk. Men det er ikke langt fra moderne shoppingbutikker til de tradisjonelle familierestaurantene. Og første stopp sies å servere Hong Kongs beste wonton-nudler. Så god at vi har fått streng beskjed av guiden vår om ikke å røpe restaurantens navn.

– Vi vil at dette stedet skal forbli akkurat som det er, sier matguiden Lilian Chan.

Søsknene Carine og Kenneth Yeung har i dag overtatt den prisvinnende familierestauranten som ble startet av deres bestefar.

– Wonton-nudler er for Hong Kong som ramen er for japanerne, en kulinarisk superstjerne, sier den matglade guiden.

Byen som ligger ved perleflodens munningen er en spennende blanding mellom øst og vest, og en miks av asiatisk og europeisk kultur. Foto: InterContinental

Byen som ligger ved perleflodens munningen er en spennende blanding mellom øst og vest, og en miks av asiatisk og europeisk kultur. Foto: InterContinental

Men vi får ikke bare smake på mat og drikke typisk for Hong Kong, vi blir tatt med igjennom fargerike matmarkeder, fortalt spennende historie og introdusert for interessante mennesker.

VERDENS BESTE RESTAURANTER

Edle dråper

Gode og mette går vi videre til auksjonshuset Sotheby’s, ikke for å lære mer om byens kunst, men om vin – en industri som tok Hong Kong med storm etter at vinskatten opphørte i 2008.

– Hong Kong har virkelig blitt Asias vinsentrum, sier Robert Sleigh, sjef for Sotheby’s vinutsalg.

Auksjonshuset åpnet i fjor opp sin andre vinbutikk på verdensbasis nettopp i Hong Kong. Vinauksjoner har blitt holdt siden 2009. Det gjøres klar til morgendagens auksjon.

Affordable Art Fare er en litt mer jordnær kunstmesse som arrangeres i mai. Foto: Affordable Art

Affordable Art Fare er en litt mer jordnær kunstmesse som arrangeres i mai. Foto: Affordable Art

– For noen år siden solgte vi vinflaskene fra den nedlagte kultrestauranten El Bulli sin vinkjeller. Det fikk virkelig fart på budene. Tre flasker Domaine de la Romanée-Conti 1990 gikk for over 420 000 kroner, forteller Robert mens han stiller seg på auksjonspodiet for å teste hammeren.

Byens vinentusiasme gjenspeiler seg også i de mange gode vinbarene som finnes her. Den aller beste ligger i tilknytning til Caprice, en franskinspirert restaurant med to stjerner i Michelin-guiden. Her blir vi servert spennende oster fra restaurantens ostekjeller, paret med vin av barens dyktige vinkelnere. Fra baren har vi god utsikt til den andre siden av Victoria Harbour – Kowloon.

LES OGSÅ: DE HOTTESTE REISEMÅLENE I 2016

Et skifte

Der er byggingen av verdens største kultursenter, West Kowloon Cultural District i gang, og skal etter planen stå klart i 2019. Området vil huse et operahus, gallerier, en stor utendørsscene og ikke minst det moderne kunstmuseet M+, som skal bli dobbelt så stort som Tate Modern. Et museum den svenske museumsdirektøren Lars Nittve har fått i oppgave å lede.

– West Kowloon Cultural District kommer til å gi det Hong Kong mangler i en ellers ganske fullkommen miks. Museet M+ har et ambisjonsnivå som verden ikke har sett siden Centre Pompidou ble skapt for nesten 40 år siden, sier Nittve.

 Helt nede ved vannet på Kowloon-siden ligger promenaden Avenue of Stars - Hong Kongs svar på Walk of Fame. Foto: Mari Bareksten

Helt nede ved vannet på Kowloon-siden ligger promenaden Avenue of Stars – Hong Kongs svar på Walk of Fame. Foto: Mari Bareksten

Det er også viktig for han at kunsten skal betrakte verden fra sitt eget ståsted, fra Hong Kong og Asia – ikke fra et vestlig perspektiv.

Og kanskje det nye kultursenteret i Hong Kong vil være et utrykk for et skifte i den kulturelle verdensordenen.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN