REDAKSJONELL ANNONSE

Naturens vakre kreasjoner

Hellas er et land med store geologiske variasjoner. Millioner av år med kontinuerlig fjelldannelser har gitt flotte, naturlige monumenter. Urskog, høye fjell, skogkledde daler, dype juv med ville elver, rolige innsjøer, laguner og miljøparker er alle del av det vakre greske landskapet. Mangfoldet er bemerkelsesverdig, og passer både for tøffe eventyrere og naturelskere som vil gå spennende fotturer blant grotter og sedertreskog i variasjonsrike Hellas.

LES MER: OTHER REASONS TO FALL IN LOVE WITH CRETE
Utforsk vakre grotter og huler. Foto: GNTO/archive

Naturparken i Sitía

Geoparken i Sitía, på østkysten av øya Kreta, er en del av UNESCOs globale nettverk for geoparker. 

Landsbyen Zakros i Sitia. Foto: UNESCO/Sitia Global Geopark

Oppdagelsen av tre fossiler av den elefantlignende Deinotherium giganteum, og det omfattende grottesystemet og strendene langs kysten fra eldre steinalder rundt Zákros, gjør Kreta unik. Det har også fått anerkjennelse hos UNESCO. I tillegg har kalsteinforekomstene skapt flere stilige karstlandskap i området. Over 170 huler og utallige juv er nå registrert i området.

Deinotherium, en av de mest imponerende og viktigste fossilene i parken. Foto: UNESCO/Siteia Global Geopark
LES MER OM GEOPARKEN HER

Sitía geopark dekker østsiden av Kreta og inkluderer deler av Sitía, Ítanos og Lévki samt kystområdene fra nord til sør. De mest kjente områdene i parken er Zäkros, Paleókastro, Zíros, Xerókampos og Karýdi. Medlemskapet i det europeiske og globale nettverket for geoparker er spådd å bli et viktig bidrag til markedsføringen av parkens naturområder, for å utvikle turismen og lokaløkonomien i regionen.

LES MER: VISIT SITIA

Psilorítis naturpark – urørt skjønnhet

Mt. Psilorítis naturpark på Kreta er et naturskjønt landskap som engasjerer de fleste som kommer hit.  Juv, huler og tett urskog gjør parken til et utendørsmuseum for naturhistorie, mens områdets store artsmangfold bidrar til en levende opplevelse. 

Mt. Psiloreitis Natural Park. Foto: GNTO/archive

De naturlige og menneskeskapte stiene som er spredt utover fjellsidene, er ideelle for vandring. Ruten fra Mýgias, eller stien fra Doxaró til Ptykhés Vósakos og ned gjennom Platánia-kløften er alle godt merket og vedlikeholdt, og gir en flott pustepause for dem som prøver å unnslippe støyen og dagliglivet i byene.

Mt. Psiloreitis Natural Park. Foto: GNTO/archive
Mt. Psiloreitis Natural Park. Foto: GNTO/archive
LES MER: THE SACRED MOUNTAIN OF CRETE

Lesvos forstenede skog – der tiden har stått stille

Den forstenede skogen på Lesvos ble dannet for rundt 20 millioner år siden, som et resultat av intens vulkansk aktivitet i Egeerhavet. Parken ble erklært naturmonument i 1985, og som nr 1. europeisk geopark for 2011-2014. Parken ligger vest på øya Lesvos, omgitt av landsbyene Sígri, Eresós og Ántissa.

Lesvos forstenede skog. Foto: GNTO/archive

Et naturhistorisk museum åpnet i Sígri i 1994, som ligger midt i hjertet av den forstenede skogen. Det var det første museet av sitt slag i Hellas, med mål om å både beskytte og vise fram regionens geologiske rikdom. Å utforske områdets rike arkeologiske arv er en spennende opplevelse. 

LES MER: A UNIQUE NATURAL MONUMENT

Víkos-Aóos nasjonalpark – på leting etter forhistorien

Víkos-Aóos nasjonalpark ligger i kommunen Zagóri i regionen Ípiros, nord for byen Ioánnina. Her, i krattene og hulene skapt av vann, har det blitt funnet spor etter menneskelige bosetninger datert til 40 000 år f.Kr. Parken kalles også «tårnparken» etter de skyhøye fjelltoppene. Blant parkens fem loddrette huler finner du 407m dype Provatína, som er den tredje dypeste vertikale hulen i hele verden. 

Víkos-Aóos nasjonalpark. Foto: GNTO/archive

Spennende turstier og aktiviteter som fjellklatring har gjort området til et populært reisemål gjennom hele året. Her bor du godt og med flott utsikt i tradisjonelle landsbyer som ligger spredt utover åssidene, der man kan hvile og slappe av i armene til Moder jord.

LES MER: VIKOS NATIONAL PARK
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN