Appelsintrærne står fulle av frukt og langs veien sitter de eldste damene ved små bord og selger appelsiner i nett. Sola begynner å varme igjen og folk er mer ute, de små landsbyene våkner igjen og for hver dag åpner det opp nye vinterstengte butikker for å gjøre seg klar til en ny sesong. Det er nå på våren Kreta er på sitt beste.

TIDLIG SOMMER. Kreta er et av de mest solsikre reisemålene i Middelhavet, hvor våren kommer tidlig. Foto: iStock

Populær ferieøy

Hvert år drar mer enn 200 000 nordmenn til Kreta. Noen kommer for sola, andre kommer for historie, fotturer, den gode maten eller rett og slett bare stemningen. Uansett mål, så er våren en flott tid på denne populære ferieøya.

HISTORISK. Kreta er overraskende variert – gå ikke glipp av de minoiske ruinene i Knossos. Foto: Runar Larsen

Den mest åpenbare fristelsen for oss kalde nordboere er selvfølgelig klimaet. Kreta er et av de varmeste og mest solsikre reisemålene i Middelhavet, hvor våren og sommeren kommer aller først.

LES GOSÅ: 10 DRØMMEREISER FOR STRANDLØVER

Så allerede nå er det deilige vårtemperaturer på Kreta. April kan friste med en gjennomsnittstemperatur på 20 grader, og i mai er det god, norsk sommer.

KOSELIG LANDSBY. Paleochora på sydkysten er en av øyas fineste steder. Foto: Kjersti Vangerud

Masse å finne på!

Dessuten er det en overraskende variert øy – det er mer å finne på her enn man skulle tro. Fra de berømte minoiske ruinene i Knossos, til den lange dagsturen i Samariaravinen eller den siste leprakolonien Sinalonga kjent fra boka Øya av Victoria Hislop – her er det noe for enhver.

Men først må du velge område å bo i.

Sentralt og variert

BLI SPREK:.Våren er perfekt for fotturer, da det ikke er for varmt. Samariaravinene er et åpenbart høydepunkt. Foto: Kjersti Vangerud

De fleste charterturene går til ”stripa” langs nordkysten mellom Chania og Rethymnon. Noen synes det kan bli vel hektisk, andre liker at det er god tilgang på bra restauranter og hyggelige barer. Dessuten er det nært mye, som vingårder, den vakre stranden Elafonisi og fottur i Samariaravinen. Så fra denne delen av øya har du et ubegrenset tilbud av varierte utflukter. Altså er det en åpenbar grunn til at dette er det mest populære området.

Gode, gamle dager

Om du derimot søker litt fredeligere stemning og litt ”sånn Hellas var før”, så er sydkysten et godt valg. Den usedvanlig vakre byen Paleochora helt på sydvestspissen er en av øyas fineste. Her er det langbord i gatene og livat til langt på kveld, selv om det er en liten og intim landsby. Dessuten er det godt med utflukter, også herfra når du lett både Elafonisi-stranda og Samaria-ravinen.

Eller besøk hippielandsbyen Matala på sørsiden. Her er det en flott strand, og i fjellene rundt er det utallige huler hippiene bodde på slutten av 60 tallet. Opprinnelig var disse hulene romerske gravkamre. Blir man sulten finnes det mange koselige tavernaer, hvor man kan sitte og se utover bukta.

10 FINE FOTTURER PÅ KRETA

SIKKERT VÅRTEGN. Legg ut på tur og oppdag øya – underveis kan du handle av damene som har satt opp boder langs veien. Foto: Kjersti Vangerud

Avsidesliggende perler

Om du virkelig vil leve som grekerne selv, så lei et hus eller en leilighet i en landsby i fjellene. Garantert utenfor allfarvei! Landsbyene i Amari-dalen er blant de mest uberørte landsbyene på øya. Eller besøk Loutro som ligger på sydkysten. Hit kommer man bare med båt fra Chora Sfakion. Hvitkalkede hus med blå dører og krystallklart vann – romantisk og eksklusivt.

Lyst på en sjelden kombinasjon av arkitektur og mat? Dra til Kapsaliana, bli imponert: en arkitekt har restaurert hele landsbyen til hotell i opprinnelig stil. Restauranten til hotellet er dyrere enn den jevne taverna, men verdt hver euro.

LUKSUS. For litt ekstra luksus, velg et av stedene på østkysten som Elounda, her er det også stille og fredelig.

Ekte femstjerners

Luksusdyr bør se mot øst. I området rundt de fine fiskerlandsbyene Plaka, Elounda og Agios Nikolaos er det en rekke virkelig lekre luksushotell med evighetsbasseng, gode restauranter og fargerike drinker i solnedgang. Her er bare et beste godt nok! Herfra er det fint å dra på utflukt til den tidligere leprakolonien Spinalonga, til historiske Knossos eller til de virkelig øde områdene på sydøstkysten.

Uansett hva man liker, finnes det et sted og aktivitet som passer på Kreta. Og våren en fin tid å gjøre det på.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN