BABYMOON: Den siste parferien! Her skal det være litt luksus, god mat og deilig spa slik at de vordende foreldrene er uthvilt og klare for slitsomme netter med bleieskiftarbeid.

BOOTCAMP: Folk i form på ferie! På bootcamp er trening i fokus både morgen og kveld. Her er reiselederen også personlig trener, og får betalt for å hjelpe deg i bedre form i løpet av reisen.

DAYCATION: Dagstur. Gjerne en kortere reise i nærområdet. Turist i egen by, eller et kortreist eventyr.

DIGITAL DETOX: Fullstendig avkobling. Bokstavelig talt: Fritt for mobil og internett – og dermed ro i sjelen. Ved enkelte hotell blir det gjort et poeng av at du kan levere inn telefonen, slik at du ikke fristes til å bruke ferien på sosiale medier og nettaviser.

FLASHPACKING: Glem slitne gjestehus og støvete bussreiser – flashpacking er ryggsekkturisme med et snev av luksus.

FLIGHTMARE: En flytur med turbulens, irriterende medpassasjerer, sykdom eller bare veldig lang forsinkelse. Sistnevnte er i det siste blitt kjent som Kjosfast…

FLIGHTSEEING: Se severdigheten fra lufta. Mest aktuelt når det gjelder natur, eller utilgjengelige steder som vises best fra fugleperspektiv.

FOODIE: En «foodie» er en person som har et brennende engasjement for mat og som søker nye matopplevelser hvor han en er.

GENERASJONSFERIE: Ta med barn og besteforeldre på ferie, så er tre generasjoner samlet i en generasjonsferie. Har blitt veldig vanlig i forbindelse med markeringer, som store bryllupsdager eller runde bursdager.

GLAMPING: Camping møter glamour. Altså overnatting i telt, men med mer luksuriøse fasiliteter enn den tradisjonelle campingferien.

HOMESTAY: Bo hjemme hos noen heller enn på hotell. Homestays tilbys over hele verden, men oftere på landsbygda i u-land land enn i vestlige storbyer. Fin måte å komme i kontakt med de lokale.

JETIQUETTE: Er det greit å ta av skoene? Skal du legge ned seteryggen ved enhver anledning? Kan du be om kabinbetjeningens oppmerksomhet når som helst? Altså: Hvordan oppføre seg om bord på et fly.

LANDSAMLER: Mennesker som har som mål å besøke flest mulig land.

MANCATION: Gutta på tur. Den voksne vennegjengen reiser uten koner og kjærester, for eksempel på helgetur til byer i Europa.

MIKROEVENTYR: En utflukt over en helg, en dag eller kun noen timer, og krever dermed lite planlegging. Improvisasjon er en del av moroa.

NANOFERIE: Kort reise – for eksempel til en utenlandsk storby men med bare én overnatting. Med så mange og billige flyavganger, er ikke begrenset tid noen unnskyldning for å være hjemme i helga.

SETJETTING: Reise på sporet av berømte filmer – og spesielt til steder hvor kjente filmscener er spilt inn. Det kan være en bestemt restaurant så vel som en naturlig attraksjon.

SLOW TRAVEL: En motpol til turboturisme hvor så mye som mulig skal skje på så kort tid som mulig. Togreiser, sykkelturer og fjellvandringer er eksempel på slow travel.

SPAFARI: Eksotisk dyreliv etterfulgt av opphold på luksushotell ved sjøen. Kombinasjonen av safari og spaferie (eller badeferie) er blitt svært populær i land som Kenya, Tanzania og Sør-Afrika.

STAYCATION: Små eller større reiser som tilbringes i eget land – også kjent som hjemmeferie. Begrepet oppstod i kjølvannet av finanskrisen i 2008 og spesielt briter og amerikanere fikk behov for billig ferie.

TRAINCATION: Ferie med tog. Da går reisen sakte, men alltid på skinner. Se også «slow travel».

VOLUNTOURISM: Bruke ferien til å jobbe frivillig. Altså uten lønn. Det finnes egne reiseselskap som selger pakkeløsninger hvor frivillig arbeid er en del av turen.

WWOOFING: World Wide Opportunities on Organic Farms, eventuelt Willing Workers on Organic Farms. Altså litt som frivillig arbeid, men med fokus på bærekraftig landbruk.

WORKING HOLIDAY: Dra på ferie. Men bruk den til å jobbe. En vanlig løsning for den som gjerne vil at reisen aldri tar slutt, og tjene noen slanter underveis.

 TILBAKE TIL HOVEDSIDEN