1 Drøm stort

Maldivene er selve drømmedestinasjonen med stor D for mange. Foto: Paul Hughson

Alt er mulig for alle, bare en har litt god tålmodighet. Enten du må bruke mye tid på planlegging, jobbe deg opp fri fra jobb eller spare penger. Finn ut hvor og hvorfor du vil reise, og ikke sett begrensninger. Har du alltid drømt om å seile i Karibia, møte pingviner i Antarktis, jobbe frivillig med dyr i Afrika eller gå til toppen av Kilimanjaro er det kanskje nettopp det du skal gjøre. Har du en drøm, så bare gjør det. Alt har en greie med å ordne seg!

FÅ INSPIRASJON TIL DRØMMEREISEN

2 Planlegging

Spør om hjelp fra personer som har gjennomført en lignende reise eller bodd/ bor i området du tenker å besøke. Det kan være vanskelig å finne ut alt på egenhånd når man sitter i Norge. Men; det kan også være lurt å ikke planlegge for mye, spesielt om man skal på ryggsekktur. Man møter som regel masse flotte folk, som alle har opplevd et eller annet som er verdt å få med seg. Skal du reise med barn kan det være fint å involvere barna i både planlegging og sparing. Bursdagspresanger og julegaver kan legges i reisepotten eller man kan gi inngangsbilletter til fornøyelsesparker eller utflukter underveis på turen som gaver. Det gjelder for så vidt for voksne også. Tenk også på hvem du skal reise sammen med. Er dere på bølgelengde og vil de samme tingene? Eller skal du kanskje reise alene?

3 Budsjett

Spar i god tid, lag et fornuftig budsjett og ha en ekstra buffer. Husk at opplevelsen som regel er verdt hver eneste krone uansett. Området man reiser i spiller også en rolle om man reiser på budsjett, og som regel er reiser i Asia det rimeligste, både når det gjelder overnatting og mat. Som regel er det dyreste å reise mellom steder, så kanskje man heller skal være tre måneder samme sted?

Eller kanskje du drømmer om å møte elefanter på safari? Foto: Ronny Frimann

4 Pakk smart!

På de fleste reiser er det «less is more» som gjelder, og man trenger alltid mindre enn man tror. En gyllen regel er å pakke sekken, og så ta ut 2/3 deler. Det du eventuelt skulle mangle, kan som regel fint skaffes underveis. Det gjelder spesielt om du f.eks. skal sykle Norge på langs eller dra på ryggsekktur. Finner du ut på veien at det er ting du ikke trenger (eller du vil ha plass til suvenirer og ting du kjøper underveis), går det helt fint å sende ting hjem igjen også. Skal du seile, sykle etc. kan det være lurt å ha med nødvendig ekstrautstyr. Det kan også være lurt å sette seg litt inn i stedene du skal reise til, som språk (kanskje du trenger en lommeparlør?), hva slags valuta som brukes, og type strømkontakt (de fleste steder vil du trenge en adapter).

5 Grip sjansen

Har du plutselig en glipe mellom jobber, fri fra skole eller barselpermisjon – grip sjansen til å reise! Skal man reise med barn blir det vanskeligere jo eldre de blir (til tross for at man kan ha hjemmeskole), så f.eks. foreldrepermisjon og ulønnet permisjon i tilknytning til denne er en gyllen anledning til å reise.

10 ULTIMATE DRØMMEREISER

6 Ikke gap over for mye

Det er bedre å nyte reisen enn å haste fra sted til sted for å oppleve mest mulig. Kanskje dere skal avse tre måneder til å utforske bare Australia med bobil, eller velge ut fire land i Asia? Husk å legge inn rikelig med tid til å nyte opplevelsene underveis. Prioriter aktiviteter på land fremfor å fly innom flest mulig land. Om dere tar Asia ett år, kan Sør-Amerika utforskes en annen gang. Beregn hvor god tid dere har til å reise, og planlegg deretter.

Australia er som skapt for roadtrips, og bilferie med campingbil. Foto: Torild Moland

7 Ha nødvendige papirer i orden

Først og fremst, aldri reis uten reiseforsikring. Man vet aldri når man plutselig skulle trenge den. Skal dere innom land som krever visum, er det lurt å ordne dette i god tid på forhånd. Husk også at passet ofte må være gyldig i seks måneder ++ etter innreise. Sørg også for å ta nødvendige vaksiner i god tid før avreise, stor vaksineguide kan du lese HER.

Og en siste oppfordring til slutt; drømmer du om å reise – så gjør det! Du vil ikke angre.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN