Det er årets deiligste tid. Dagene er på sitt lengste, jordbærsesongen har akkurat startet og nypotetene er i butikken.

Omtrent samtidig som det norske folk sitter på svaberg og ser Sankthansbålet brenne, lader svenskene opp til årets viktigste fest. 

SOMMERFEST: Midtsommer i Dalarna betyr tradisjonsrike folkedrakter, maistenger dekt av bjørkeløv og feststemte mennesker. Her ser man hvordan maistangen reises på tradisjonelt vis i Dössberget, ved at sterke mannfolk løfter stangen ved hjelp av store trestokker i kryss.

Bortsett fra julaften er «Midtsommar» den viktigste høytiden i Sverige. Den feires faktisk i større grad enn landets egen nasjonaldag.

LES FLERE SAKER FRA SVERIGE

Sommerfest

Festen foregår vanligvis over to dager, men i Dalarna setter de like godt av en hel uke. Er det ett sted du bør reise for å bli kjent med svensk midtsommer, så er det nettopp denne tradisjonsrike regionen på grensen til Hedmark.

Her er det som om tiden har stått stille, med gamle falurøde trehus og stabbur, rosemalte dalahester og fredelige innsjøer. Historien står også i sentrum når innbyggerne kler seg til midsommerfest.

MAL DIN EGEN DALAHEST: Nils Olsson Dalahästar har lagd Dalahester i Nusnäs siden 1928, og besøker du den tradisjonsrike produsenten kan du også betale for å få male din egen.

Da mønstrer de opp i vakre folkedrakter med broderte hoftevesker, blomstrende skuldersjal og frakker i ull.

HER KAN DU FÅ HVILEPULS PÅ 72 TIMER

Muntre spellmenn reiser fra bygd til bygd og spiller opp til dans med både fele og trekkspill, mens midtsommerstangen reises av bygdas sterkeste menn.

LYSE SOMMERKVELDER: På det tradisjonsrike hoteller Green Hotel kan man nyte årets lyseste tid fra et varmt boblebad.

Det synges drikkeviser og skåles med snaps, mens magene fylles med «nypotatis», sild og «jordgubbar». 


Midtsommer er også kjærlighetens tid, og årets viktigste sommerfest krever noen forberedelser – både for gifte og single.

LES OGSÅ: TILBAKE TIL NATUREN

Blomsterkranser

– Tradisjonen tro skal ugifte piker plukke syv ulike blomstersorter og legge dem under puten sin på midsommernatten. Da vil de drømme om mannen de skal gifte seg med, sier Berit Helgesson (70).  


Hun er ansvarlig for å binde kransene som skal henge på maistangen i Gärdebyn.

BLOMSTERKRANS: Tradisjonen tro skal ugifte piker plukke syv ulike blomstersorter og legge dem under puten sin på midsommernatten.

Mange av bygdas innbyggere har kommet for å hjelpe, og for å lage egne blomsterkranser.

Dette er en dag i felleskapets ånd.

– Jeg elsker alt samholdet rundt midtsommer, og at hele bygda møtes for å plukke blomster, høre på felemusikk og «fika», sier hun og binder inn litt bjørkeløv.


Solen skinner og omgivelsene er tullete idylliske.

Dette må være definisjonen på svensk nasjonalromantikk. Fra blomsterengen har vi vakker utsikt over innsjøen Siljan. I skråningen ned mot vannet står de røde trehusene støtt, mens vimpler i blått og gult vaier i den svake sommerbrisen.

LES OGSÅ: OSLOS BESTE UTESERVERINGER

Med vakre villblomster i håret er også vi klare for å ønske sommeren velkommen.

Hedensk tradisjon

Midtsommer var i utgangspunktet en hedensk tradisjon for å feire solen, den lyse tiden og for å be om gode avlinger. 
– Derfor virvler man bjørkelenkene medsols rundt maistangen før den reises for å fange solens kraft, sier Åsa Pellas (45). 

Hun er redaktør i magasinet Dalaliv og har møtt oss på det tradisjonsrike hotellet Green Hotel i Tällberg hvor vi skal ta del i en ekte midtsommerfeiring. 

TRADISJONSRIKE DALARNA: Feirer i vakre folkedrakter.

Men først vil hun å gi oss en liten innføring i den tradisjonsrike feiringen, og betydningen av stangen som er i sentrum for festen. Akkurat det er enklere sagt enn gjort.

DALARNA: Er det ett sted du bør reise for å bli kjent med svensk midtsommer, så er det nettopp denne tradisjonsrike regionen på grensen til Hedmark.

Noen mener det er et fallossymbol, andre hevder det skal ligne Yggdrasil, verdenstreet i norrøn mytologi. At den kalles for maistang, kommer av verbet «å maje», og betyr å pynte. Og mens noen samfunn dekorerer stangen med blomster i det svenske flaggets farger, pynter andre kun med bjørkeris og setter en våken hane på toppen.

Bortsett fra at alle gleder seg over festligheten, er det altså ingen fasit eller felles regelverk for markeringen.

Festens dag

Dalarnas bygder og byer reiser til og med maistangen på ulike dager og tider, slik at spellmennene rekker å forflytte seg.

Selve midtsommeraften, er fridag i Sverige, og settes alltid til fredagen i tidsrommet mellom 20 og 25.juni. I år feires den 21.juni.

Feiringene varierer også i størrelse og innhold. Lille Tibble er som tatt ut av Astrid Lindgrens «Bakkebygrenda». Her går tradisjonen i at de festkledte innbyggerne følger en blomsterdekorert traktor over jordet før maistangens reises i et tredelt veikryss.

VERDENS STØRSTE FEIRING: I «Gropen» i Leksand feires det som regnes å være verdens største midtsommerfeiring, med rundt 20 000 festdeltagere.

Ved gammelgården Dössberget får man hele pakka med midtsommerlunsj, folkemusikk og dans på en stor gressplen omkranset av gamle tømmerhus.

I Leksand er det derimot storslått festivalstemning når 20 000 mennesker samles til verdens største midsommerfest, som innledes med at maistangspynten fraktes inn på vannveiens vis.

Verdens største

I horisonten ser vi to tradisjonelle kirkebåter ro inn mot broen i Leksand. Bakerst i trebåtene sitter et ungt par innrammet av hjerteformede bjørkekranser. Noen om bord spiller vakre feletoner.

TRADISJONEN TRO: De tradisjonelle kirkebåtene ror inn mot broen i Leksand. Bakerst i trebåtene sitter et ungt par innrammet av hjerteformede bjørkekranser.

Tenk «Brudeferden i Hardanger», med unntak av høye fjell, så har du settingen.

De går i land under broen og vandrer mot Sammilsdalsgropen med et stort folketog etter seg. Til og med rånerne er på plass.

«Gropen» i Leksand er et stort naturlig amfiteater dekt med gress, formet under forrige istid. I midten ligger maistangen klar til å bli pyntet og reist. Men det er ingen enkel oppgave.

FEST: Kærsti Kempe og Fernand Franzen feirer midtsommer i Leksand.

Den er 26 meter høy og veier hele 400 kilo, så det kreves mye muskelkraft. Da er det godt at Leksands idrettslag stiller opp. 

Oppføringen skjer ved at byens sterkeste dytter på store trestokker plassert i kryss under stangen. Folkehavet heier med både «hå og hej»!

SVENSK IDYLL: Koselige seterdaler og solnedganger! I Dalarna venter svensk idyll!

Ringdans

På gresset fremfor oss sitter turtelduene Kærsti Kempe (34) og Fernand Franzen (30) på et piknikteppe og holder rundt hverandre.

– Jeg bandt blomsterkransen i går og plukket også syv sorter som jeg la under puten min, sier hun og titter varmt bort på kjæresten. 

LOKAL MAT: Den idylliske Solgårdskrogen i Rättvik serverer tradisjonelle retter med råvarer fra Dalarna. Her kan man også overnatte i ekte dalastil og skåle for årets lyseste tid!

Det er ingen tvil om hvem hun drømte om. 

Det romantiske øyeblikket brytes opp av en loddrett maistang og et stereoanlegg som spiller «Små grodorna». 

– Bli med å dans, sier Kærsti og tar tak i kjærestens hånd. 

Han følger etter henne og snart hopper samtlige festdeltakere rundt som små frosker. 

Drømmen hun hadde midsommernatten har gitt henne håp om at Fernand er hennes utkårede.

Det fortjener en stor snapsskål i kjærlighetens navn!