– Rauland er kanskje ikke best på noe, men den er god på veldig mye. Og det er den store variasjonen som gjør Rauland så bra, sier Madeleine Røed i det hun spenner på seg randonee-skiene på toppen av heisen i Raulandsfjell Alpinsenter.

Randonee er den nye folkesporten – gå opp, kjør ned!
Foto: Torild Moland

Sammen med mannen Ole Christian og vennen Andrzej Golebiowki skal hun bestige den mest kjente og populære toppen i området, Skarsnut. Og det er hun ikke alene om.

Offpiste-paradis

– Raulandsfjell er faktisk blitt et av de mest populære områdene for randonee, og er kjent blant kjennere. Offpistekjøringen er veldig bra, med fine og myke skogsløyper selv nå når det er hardt på fjellet, sier Toralf Eid, guide og eier av aktivitetsselskapet Gygra.

Randonee er blitt den nye folkesporten, og vi har også rettet kursen mot den berømte toppen. Sola skinner fra en skyfri himmel, og selv om gradestokken viser mange kalde blå er det likevel varmt i fjellveggen.

Det er midt i tidenes kaldeste januar og en global pandemi, likevel møter vi en jevn strøm av turgåere på vei oppover.

Lunsjpause med utsikt! Foto: Torild Moland

Skål for Rauland

Det er overraskende lett å gå oppover med feller under skiene. Bindingene sitter løst, og ned igjen tar man av fellene og spenner fast bindingene. For erfarne fjellkjørere er det bare en drøy time til Heimare Skarsnut, noe lenger til Ausatre Skarsnut. Og det er jo derfra belønningen kommer – kilometer på kilometer med urørt terreng ned igjen. Det er bare å kaste seg utfor og nyte adrenalinet!

Når verden åpner opp igjen, åpner også bassenget og badstua på Rauland Høgfjellshotell.
Foto: Torild Moland

Vel nede venter hjemmelagde burgere og kald pils i solveggen, i bunnen av bakkene på Raulandsfjell alpinsenter.

Hvem trenger Alpene, når vi har Rauland?

HER FINNER DU VARMEN I VINTER

Alpint-eldorado

Rauland er Telemarks største alpindestinasjon, men det framstår ikke som særlig stort siden bakkene er fordelt over tre heisanlegg. Raulandsfjell har få, men bratte bakker, Rauland er det største og mest familievennlige anlegget, mens Vierli best kjent som et snowboardparadis – men som også er veldig familievennlig.  

Her er 15 mil med preparerte langrennsløyper, hundekjøring, aking, scooterløyper og masse fine hytter til leie.
Foto: Torild Moland

Fra toppen av heisen inne i Holterdalen, en del av Rauland-anlegget, bretter hele Hardangervidda i all sin prakt seg ut. Det er bølgende, duvende, hvite åser så langt øyet kan se. Og nede i dalen – store, flotte og nybygde hytter. Rauland er et av landets raskest voksende hytteområder.

Hyttebygda

– Det er bare 3700 fastboende i Vinje kommune – men det er over 5000 hytter her, forteller innehaver og vert Kristin Larsen på Vierli Kafeteria, som også driver Rauland Alpinanlegg.

Rauland har noe bra for alle og enhver. Nyt en tur i hundeslede.
Foto: Torild Moland

-Det har vært en fantastisk utvikling, og viktig for Rauland som turistdestinasjon, mener tredje generasjon innehaver.

Hun har selv vokst opp på Rauland, og fått kafédriften inn med barneoppdragelsen. 

– Besta bodde i Rauland, men hadde geitestølen sin her. Hun var en skikkelig forretningskvinne som starta kiosk langs riksvegen. I 1968 åpna hun kafé, og i 1971 kom den første skiheisen på Vierli.

I dag er Vierli kanskje Telemarks beste langrennsområde. Et nettverk av minst 150 kilometer preparerte løyper strekker seg i et edderkoppnett mellom hyttefeltene. Vierli har også Norges første aketrekksenter, en av Norges første snowboardparker og er startsted for 14 mil med scooterløyper.

Snøsikkert og vakkert – Rauland er skientusiasters drøm. Foto: Torild Moland
LES OGSÅ OM 10 VINTERLIGE OPPLEVELSER UTEN SKI PÅ BEINA

Scooterparadiset

– Hvor langt vil dere dra? Vi kan kjøre helt til Møsvatn om dere vil, frister Kristins partner Håvard Bjørke.

Test kjøreferdighetene på snøscooter! Foto: Torild Moland

Han har fyrt opp to snøscootere og er klar for en tur i morgensola, trass i at gradestokken viser 20 kalde. Men godt pakket inn i fire lag med ull og vindtette klær kan vi rase over vidda uten å fryse ihjel.

Vierli har også Norges første aketrekksenter, en av Norges første snowboardparker og er startsted for 14 mil med scooterløyper.
Foto: Torild Moland

– Det er fantastisk at vi har et sånt tilbud her. Det er bedre å ha løypene i organiserte former så ungdommen kan frese rundt helt lovlig, mener han.

Vi har stoppet scooterne for å nyte de magiske omgivelsene. Fra toppen av en ås har vi panoramautsikt over Møsvatn, skogkledde daler og snødekte topper i det fjerne.

I pakt med naturen

Men for de som vil ha en enda roligere naturopplevelse, er det ingenting som slår en tur med hundespann. Merete Neset i Telemark Husky er en dedikert hundekjører, har deltatt i både Finnmarksløpet og Femundsløpet, og har holdt på med hundekjøring i 13 år. Nå er hun høygravid og har overlatt dagens tur til Espen Bitubekk.

Hundekjøring er en av mange aktiviteter Rauland byr på.
Foto: Torild Moland

Foran i spannet løper lyse Ronja og spraglete Nala, de leder resten av hundene stødig gjennom skog og kratt, både på oppkjørte løyper og mindre stier.

Bak i sleden er det godt og varmt. Luften er kald og rolig, og det er ingen lyder å høre bortsett fra hundene som peser og sleden som sklir over hardpakket snø. For en behagelig opplevelse!

Hundekjøring, scooterløyper, alpinbakker, langrennsløyper, randonee – om ikke Rauland er best på alt, så har Telemarks vinterparadis så absolutt noe bra for alle og enhver.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN