Turister på vei til Paris lurer ofte på hvor de skal bo, hva de må se, hva de må gjøre. Marais er et sånt sted, en bydel du ikke må gå glipp av. Dette er Paris’ sjel, byens hjerte. Slik den opprinnelig var, før Napoleons tid. Før storslagne monumenter, før brede avenyer.

Glem innestengte møllkuler og gamle kister. Vintagebutikkene i Marais har mer stil enn de fleste. Foto: Torild Moland

Glem innestengte møllkuler og gamle kister. Vintagebutikkene i Marais har mer stil enn de fleste. Foto: Torild Moland

Marais er bare koselige, trange, brosteinsbelagte gater; ornamenterte bygninger, romantiske bueganger og en og annen statue i passende størrelse. Ikke for mye, ikke for lite. Marais er akkurat passe. Sånn Paris opprinnelig var.

Stor glede i små ting

– Er de ikke deilige? Spør Marie-Benedicte Pollet-Mermet og putter fornøyd en forseggjort bit sjokolade i munnen.

Marie-Benedicte eier guideselskapet Promenade des sens og gir oss en rask introduksjon til bydelen Marais’ hemmeligheter.

La Chocolaterie de Jacques Génin er en av de søteste. I 18 år har Jacques Génin forsynt hotell og palass med sjokolade, og han er kanskje byens mest berømte sjokolademaker. Et åpenbart stopp på Marie-Benedictes innholdsrike turer, og symptomatisk for en bydel der de store gleder ligger i de små ting.

I seks år har hun tatt turister med til små perler og hemmelige favoritter, i flere av byens innholdsrike bydeler.

– Men Marais har alltid vært min favoritt, sier hun og slår om seg med armene, slik de fleste franskmenn prater med hele kroppen.

– Det er en bydel så full av historie, så rik på minner – og likevel så levende i dag. Her er så mange steder jeg elsker – ikke minst sjokoladen til Jaques – og jeg vil gjerne dele disse små perlene, vise besøkende hvilke herlige hemmeligheter som skjuler seg bak en fasade eller inn en trang port, forteller hun.

Stilfull og stemningsfull - og litt hemmelighetsfull, akkurat som Marais. Foto: Torild Moland

Stilfull og stemningsfull – og litt hemmelighetsfull, akkurat som Marais. Foto: Torild Moland

Gudien Marie-Benedicte Pollet-Mermet elsker sjokoladen til Jaques Génin. Foto: Torild Moland

Gudien Marie-Benedicte Pollet-Mermet elsker sjokoladen til Jaques Génin. Foto: Torild Moland

Og drar oss med på en runde med grønnsaksmarkeder, kafeer, vintagebutikker og antikvariske bokhandlere.

Marseille – Middelhavets smeltedigel

Fasjonabelt strøk

Marais har ingen store attraksjoner, her finnes verken Eiffeltårnet, Louvre eller andre verdensberømte trekkplaster. Det nærmeste man kommer, er Place des Vosges – Paris’ eldste plass som ble bygget på 1600-tallet av kong Henrik IV. Det ble starten på Marais´ oppgangstider. Noble familier bygget hus i nærheten, og Marais ble et veldig fasjonabelt strøk. Victor Hugo bodde i nr 6 da han skrev Les Miserables, og selv Napoleon skal ha sett på plassen som Paris´ juvel.

Marais er det nærmeste du kommer det middelalderske Paris, og her er flere pre-revolusjonære bygninger og gater intakt enn noe annet område i Paris. Og bare et blikk på de vakre husene viser hva slags velstående folk som bodde her den gang.

I dag er stilen mer bohemsk, med et edderkoppnett av trange og trivelige gater som strekker seg ut fra Place des Vosges, bydelens hjerte. Marais byr på det lille og tilgjengelige Paris fra en svunnen tid, et sted du kan gå deg bort og vandre rundt i sirkel, et sted å bare droppe inn på en kafé for å lese Sartre eller Camus og stirre ut av vinduet på en vakker kvinne som vandrer stilsikkert forbi med rak holdning og en tynn sigarett i hånden.

Marais er også stedet for å shoppe så du kan se ut som den vakre, stilsikre kvinnen som akkurat gikk forbi…

Nytt av gammelt blir vintage

Musee Carnavalet har fokus på Paris' historie og viser hvordan man levde i sus og dus. Foto: Torild Moland

Musee Carnavalet har fokus på Paris’ historie og viser hvordan man levde i sus og dus. Foto: Torild Moland

Marie-Benedicte bråstopper foran en gammeldags glassdør. Innenfor åpenbarer det seg et himmelrike for vintagebevisste skinnelskere. Matières à Réflexion Paris lager unike vesker av gamle skinnjakker og redesigner gamle smykker. Hva med en snerten veske laget av noe som kunne ha vært olashortsen til Samantha Fox? Eller en misunnelsesverdig kul skulderveske av mammas gamle skinnjakke fra 1976?  Matières à Réflexion Paris har noe som ligner, garantert.

Her er et lekkert kjede av bestefars gamle lommeklokke, armbånd fra 1920-tallet og emaljesmykker som helt sikkert ikke er laget på en kinesisk fabrikk.

Marais byr på det lille og tilgjengelige Paris fra en svunnen tid, og bakeren er et selvfølgelig stopp. Foto: Torild Moland

Marais byr på det lille og tilgjengelige Paris fra en svunnen tid, og bakeren er et selvfølgelig stopp. Foto: Torild Moland

Like ved ligger vintagebutikken Violette & Léonie, som er en av byens beste med et stort utvalg av designerklær og enda mer av ukjent opprinnelse.

Marais er kjent for mote. Designeren Isabel Marant har en av sine fineste utsalg her, og i gatene rundt kan du boltre deg i butikker som nevnte Violette & Léonie, RAG, Hippie Market og Allison & Sasha.

Siden drar Marie-Benedicte oss med til små butikker der vi kan kjøpe gamle utgaver av motemagasinet Vogue, moderne lamper, økovennlige bager eller rar tapet.

Marais er paradis for den som liker unike, små butikker der designeren selv står bak disken eller er på jakt etter noe naboen garantert ikke har.

Her finner du mer reisestoff om Frankrike

Gourmetmat

Snart rumler magen igjen – det er tid for lunsj! Mange sier om Marais at man kan bruke morgenen til sightseeing i andre bydeler, se Eiffeltårnet eller et museum. Men når det nærmer seg mattid, er det best å vandre tilbake.

Vi nyter et herlig, fransk måltid med mange retter og oster på Café Rouge, om ikke bydelens aller beste, så en av de mest originale. Og når maten står i stil, er jo alle fornøyde. Like ved ligger det fristende grønnsaksmarkedet Marché des Enfants rouges, med fargerike frukter og boder der man kan kjøpe mat.

Det sies at man kan sightse i andre deler av Paris og komme til Marais for å spise. Det er virkelig en bydel for matmonser. Foto: Torild Moland

Det sies at man kan sightse i andre deler av Paris og komme til Marais for å spise. Det er virkelig en bydel for matmonser. Foto: Torild Moland

For et virkelig herremåltid, er det bare å gå noen kvartaler til mesterkokk Alain Ducasse sin stemningsfulle bistro Benoit. Også den en av de eldste i byen.

Eller bare slenge innom et tilfeldig boulangerie, kjøpe en bagett og sette seg på en benk i en nærliggende park og nyte livet.

Spesielle butikker er en av hovedgrunnene til å besøke Marais. Gå ikke glipp av konseptbutikken Merci. Foto: Torild Moland

Spesielle butikker er en av hovedgrunnene til å besøke Marais. Gå ikke glipp av konseptbutikken Merci. Foto: Torild Moland

Kunstnerbyen

Marais var altså en av de mest fasjonable strøkene i Paris. Men på 1900-tallet forlot aristokratene bydelen, og området ble overtatt av butikker, immigranter, kunstnere og jøder. Dette er derfor også det mest kjente jødedistriktet i Paris, der tradisjonene fortsatt holdes i hevd.

Hyeres – Rivieraens opprinnelse

Om du er interessert i hvordan området var på sin storhetstid, er Carnavalet Museum (23 rue de Sevigne) fylt av historie og verdt å se, selv om det er litt forvirende og ingenting er på engelsk… Men det er gratis.

Ikke langt unna, i 5 Rue Thorigny, ligger Picassomuseet, som etter at hans familie donerte store deler av hans personlige verk til den franske stat, faktisk er verdens største Picasso-samling.

Med et mylder av trange, koselige gater med museer, små butikker, restauranter, kafeer og barer, kan du tilbringe hele Paris-ferien i bydelen Marais.

Til hovedsiden