1. Akropolis, Athen

Du kommer ikke utenom Akropolis. Den store tempelklippen som Athen synes bygget rundt, var sentrum for hele den greske verden. Og som om ikke det var nok: Hovedstaden har enda flere templer som ville vært selve høydepunktet på ethvert annet sted.

2. Delfi

Det berømte oraklet har kanskje stilnet, men det arkeologiske stedet Delfi er fortsatt imponerende. Her finner du både Apollons tempel, hippodromen der én av de fire fellesgreske leker ble avholdt hvert fjerde år, et amfiteater samt mye, mye mer. Delfi er selvfølgelig på UNESCOs verdensarvliste.

3. Knossos, Kreta

Dette palasset var trolig seremonielt og politisk sentrum for den minoiske kulturen på Kreta – Europas første høykultur. Nærheten til Charter-Kreta gjør det folksomt, og restaureringen ville nok ikke ha blitt gjort i dag. Men Knossos er og blir en svært tilgjengelig og rik historisk opplevelse.

4. Dilos, Kykladene

Denne lille øya utenfor Mykonos regnes som et av de viktigste mytologiske, historiske og arkitektoniske stedene i Hellas. Her ble gudinnene Apollon og Artemis født, og en rekke templer ble bygd – og en by for å kunne huse alle som driftet templene. På verdensarvlisten.

Les om Athens renessanse for storbymål

5. Rhodos by, Dodekanesene

Alle skandinavene og alt turistjuggelet til tross. Rhodos by regnes som en av Europas best bevarte middelalderbyer, noe som har sikret den plass på UNESCOs verdensarvliste. Byen ble grunnlagt allerede i 408 f.Kr. men dagens sentrum er en noe nyere arv, etter tempelridderne som slo seg ned her i 1309 og befestet byen.

6. Meteora

Er det virkelig mulig? De 600-700 år gamle klostrene i Meteora nordvest i Hellas kan lett gjøre deg mistroisk til dine egne øyne. Stedsnavnet betyr omtrent «Hengende i lufta», og det er nesten det de gjør: De UNESCO-vernede klostrene ligger på toppen av opptil 400 meter høye «nåler» av sandstein.

7. Korfu by, De joniske øyer

Korfus strategiske beliggenhet ved innløpet til Adriaterhavet har satt sitt klare preg på byen. Venetianerne bygde tre fort her, som i fire århundrer var en viktig del av republikkens forsvar mot osmanerne. Nedenfor befestningene ligger en nydelig, godt bevart gamleby der mye stammer fra den venetianske perioden.

Les flere saker fra Hellas her!

8. Patmos, Dodekanesene

Den lille øya Patmós sies å være stedet hvor apostelen Johannes skrev sitt evangelium og åpenbaringen. I dag kan du besøke både Sankt Johannes teologen-klosteret fra 1088 og grotten der han skal ha fått sin dommedagsvisjon. Også landsbyen Chorá, der klosteret ligger, er så godt bevart at det står på UNESCOs verdensarvliste.

Tilbake til hovedsiden