KÅRING: EUROPAS VAKRESTE OG MEST UNDERVURDERTE STORBYER

Gamlebyen i sentrum av Vilnius er en av Europas største og har fått plass på UNESCOs verdensarvliste. Her er storslagne, vakre bygninger og brosteinsbelagte gater – side om side med luksuriøse restauranter, barer og butikker.

For mye har skjedd med Litauens hovedstad siden frigjøringskampen i 1990-91.

Der man for ti år siden knapt fikk en kopp kaffe med melk, er latte, mocca og machiatto på de fleste menyer i dag.

Vilnius var europeisk kulturhovedstad i 2009, noe som satte fart i byplanlegging, utvikling og det kulturelle tilbudet. Men prisnivået – det henger igjen i en annen tid.

Flere storbyguider finner du HER

Gamlebyen i Vilnius er en av Europas største, og består av mange små og trange gater som denne. Foto: Torild Moland

En av Europas billigste

På listen over hvilke steder i verden som er dyrest å bo – World Cost of Living Index (hvor fire av de sju dyreste byene ligger i Norge) – havner Vilnius på en langt triveligere 289. plass.

De norske byene har et relativt kostnadsnivå rundt 150, Vilnius på 60. Altså er Norge 2,5 ganger dyrere i snitt.

Men mange hverdagsvarer ligger langt under det:

Halvannen time pedikyr koster 150 kroner. En hårklipp 200. Et glass god rødvin prises til 25 kroner og for en toretters lunsjmeny må man ut med drøye 50 kroner.

Da kan man jo nesten begynne å regne på om det er billigere å be med seg kjæresten på middag i Vilnius enn hjemme i Norge…

Liten, men stor

– Vilnius er så mye mer enn jeg hadde trodd før vi flyttet hit, sier Turid Rønningen (45). Hun bodde her et år i 2011 sammen med mannen og barna, og har siden vært tilbake mange ganger i året – både med og uten familien.

– Jeg liker at det egentlig er en stor by, omtrent som Oslo i innbyggertall, men den fremstår som liten. Her er det superenkelt å komme seg rundt, man kan gå over alt på 20 minutter. Vilnius har bra shopping, veldig gode restauranter, interessante museer, et yrende kulturliv, koselige hoteller. Det er en grønn by, med fine parker og gode muligheter for å trene. Her er det hyggelig med barn, med kjæresten eller på jentetur – ja, for de fleste, sier hun entusiastisk.

Vilnius kan friste med mange uterestauranter. Foto: Torild Moland

Fersk historie

Og etter en langhelg i byen er det lett å være enig.

Vilnius er en levende by med stemningsfulle gater og et yrende liv, døgnet rundt.

Gotiske og barokke kirker strekker spirene i været, små, trange gater snirkler seg rundt hus som har stått der siden 1600-1700-1800 tallet. Gamlebyen har utviklet seg gjennom mange århundrer og representerer mange av Europas største arkitektoniske stiler.

Uterestauranter og trivelige puber med masse folk er det umulig å unngå, det er liv over alt.

– Vi litauere går ut masse! forteller designeren Aleksandras Pogrebnojus (46) fornøyd over en lokalt brygget øl på utestedet In Vino.

– Vanligvis om sommeren, om du ikke har fem unger hjemme, så tilbringer du hver dag, fra kl 18 til 24, ute. Mandag kveld i Vilnius er som fredag kveld i Helsinki… Her er det som Rio de Janeiro hele tiden om

Så lenge sola skinner, liker både litauere og turister seg utendørs – gjerne på Rådhusplassen, som her. Foto: Torild Moland

sommeren!

I denne gledesrusen er det lett å glemme at Vilnius også har en mørkere historie.

Som oppleves best gjennom et besøk til KGB-museet.

– Litauen har en veldig spesiell historie, som er så ny – dette skjedde mens vi surra rundt i russetiden, påpeker Turid Rønningen.

–De fleste folk over 30 har vokst opp under Sovjetstyret, og er preget av det. Så det er underlig å se hvor like de er oss, men hvor forskjellig historie de faktisk har.

Les om 5 gode grunner til å bli i Málaga

Kultur og shopping

Historien gjenspeiler seg også i kulturtilbudet, som har blomstret enormt etter frigjøringen.

– Vilnius har et rikt kulturtilbud, med små, moderne gallerier overalt og ikke minst kirker – hele 40 av dem. Disse brukes ofte til kulturelle formål, så stikk gjerne innom og få med en konsert eller utstilling her også, er Turids tips.

Det er over 40 vakre kirker i Vilnius, og St. Anne´s er et landemerke i byen og godt eksempel på gotisk byggestil. Foto: Torild Moland

– Ellers må man bare gå rundt i byen, sitte på kafeer og oppleve atmosfæren. Så ikke legg for mange planer, ta deg tid til å vandre og se og lukte og få med deg stemningen – særlig gamlebyen er helt, helt nydelig, råder hun.

Et råd Hilde Martinsen fra Sarpsborg og vennindene på jentetur åpenbart har fulgt – de har vandret rundt på måfå og oppdaget byen etterhvert.

– Vilnius er en utrolig by, sier hun, nesten litt overrasket.

– Vi har spist, vært på nasjonalgalleriet, det jødiske museet, gått mye – og shoppet.

Som de fleste andre jenter på tur her, altså.

Shopping står ikke overraskende høyt på listen til nordmenn på besøk i byen. Og dem er det mange av.

Nordmenn elsker Vilnius!

Snart 30 000 nordmenn tar turen til Vilnius nå, som er nesten en dobling på fem år – fra 15,6 millioner i 2008 til 29,2 i fjor.

Og selv om Vilnius blir stadig mer populært også blant andre turister, er det få land hvor økningen er så stor som blant nordmenn.

Shoppingtilbudet i Vilnius er veldig variert, fra fantastiske vintagebutikker som Pudrine i Stickliugt 7 til butikkene i Gedimino gate, byens nerve. Foto: Torild Moland

Prisnivået er naturlig nok en god grunn.

– Vi har veldig mange norske damer her, faktisk er rundt en fjerdedel av kundene våre norske, sier tannlege Artiom Spolianskij (32) ved Odontika-klinikken fornøyd.

Portobello ølbar midt i sentrum har en koselig bakgård med masse bord. Ute eller inne – stemningen er på topp. Foto: Torild Moland

Kanskje ikke så rart, når det koster en fjerdedel å få satt inn en ny tannkrone her i forhold til i Norge, og tannbleking er big business.

Det heter seg jo at man får det man betaler for. Men i Vilnius får du altså så mye, mye mer.

KÅRING: EUROPAS VAKRESTE OG MEST UNDERVURDERTE STORBYER
Tilbake til hovedsiden