Barn er langt mer vant til å klatre og leke enn vi voksne er, så ikke underestimer de små i sommer.
Med nok proviant og noen godbiter i sekken, er det utrolig hva barna klarer. Her er forslag til noen flotte fjellturer hele familien har glede av.

9 familieturer i fjellet
Barn er langt mer vant til å klatre og leke enn vi voksne er, så ikke underestimer de små i sommer.
Med nok proviant og noen godbiter i sekken, er det utrolig hva barna klarer. Her er forslag til 9 flotte fjellturer hele familien har glede av. God tur!

1. Romsdalseggen
Med spektakulær utsikt til Romsdalstindene i det høye, Rauma elv i dypet og Trollveggen i det fjerne, må turen over Romsdalseggen sies å være en av de mest spektakulære norske fjell kan by på. Og siden det går tre ruter av varierende vanskelighetsgrad over fjellet, er den også egnet for barn. Ta bussen fra Åndalsnes inn til Venjedalssetra, og velg vanskelighetsgrad der. Den barnevennlige ruten går ikke oppe på selve eggen, men er fantastisk vakker likevel. Familieruta – eller Komfortturen, som den kalles – er under ti kilometer lang, stiger 793 meter og beregnet til fire timer. Vi brukte ti timer med barn på 6 og 8 år.
Mer info:Bussen til Vengedalen går fra skysstasjonen i Åndalsnes sentrum hver dag kl 09:30. Fyldig beskrivelse og kart på www.romsdal.com. Her ligger det også rutebeskrivelse og kart over de forskjellige rutene.
62.5365549, 7.826107099999945
2. Besseggen
En klassiker som får turistene til å gispe etter pusten. Og stigningen opp fra Memurubu til eggen, med utsikt over Gjende og Bessvatnet, er grunnen til at dette er en av Norges mest populære fotturer. Mer enn 50 000 mennesker går ruten hver sommer, så på fine dager kan det bli trangt om plassen. Om man tar båten fra Gjendesheim inn til Memurubu og går tilbake, går man (på en god dag) med solen i ryggen over eggen. Turen tar 8-9 timer, og regn ekstra med barn. Vi kan også anbefale å gå mindre kjente Bukkelægret!
Mer info:Det er tre hytter langs Gjendevannet: Gjendesheim (www.gjendesheim.no)ute ved veien, Memurubu (www.memurubu.no)midt i og Gjendebu (www.gjendebu.com)helt innerst. Alle tre har valg fra dobbeltrom til familierom og sovesal. Priseksempel kr 840 pp i familierom med dusj og wc, inkludert treretters middag og frokost på Memurubu, sovesal kr 240. Reserver helst plass. Teltplass kr 75. NB – for kr 50 kan du sende sekken med båten…
61.5005056, 8.714046499999995
3. Gaustadtoppen
Det tar bare et par timer å komme til topps, men belønningen er stor: Fra Gaustatoppen kan man se en sjettedel av Norge! Den velkjente, flate toppen på fjellet overfor Rjukan i Telemark er langt fra Norges høyeste fjelltopp, likevel er den en av de mest kjente. Og det er ikke så rart – for den er helt spesiell. Inne i fjellet går det nemlig en heis, som i mange år var forbeholdt det militære, men nå omsider er åpnet for publikum. For 350 kroner for voksne og 250 kroner for barn, kan man dermed jukse litt og ta banen enten opp eller ned (www.gaustabanen.no). For de som går, starter turen ved Stavsro nede på rundt 1200 moh, og stiger jevnt opp til toppen på 1887 moh. Totalt er den 5 kilometer én vei og tar rundt 4-5 timer å gå.
Mer info:Det er 2600 sengeplasser og 700 private hytter i Gaustablikkområdet, så her er nok å velge mellom. Kvitåvatn Fjellstue tilbyr koselige, gamle hus i et tun ved vannet. Pris fra kr 500 for hytte med plass til to.
59.8542133, 8.649171000000024
4. Hardangervidda
Minste motstands vei er noen ganger ganske behagelig, men ikke underestimer en tur over Nord-Europas største høyfjellsplatå, selv om det er flatt. Avstandene kan være lenger enn man tror. Det fine med Hardangervidda er at det er lett å finne et sted å slå opp teltet, gjerne ved siden av et lite fiskevann, og så er det bare å kaste snøret (husk fiskekort) og kose seg. Mulighetene er uendelige, men en episk ukestur er å ta toget til Haugastøl og gå derfra tvers over Hardangervidda til Mjøsvatn ved Rjukan via Rauhellern, Lågaros og Mogen innerst i Møsvatn. Buss hjem fra Skinnarbu.
Mer info:Hardangervidda har et godt nettverk av turisthytter, og man kan også slå opp telt ved koselige fiskevann underveis. Overnatting på DNT-hytte koster fra ca. kr 800 per voksen, inkludert frokos,t niste og middag. www.dnt.no
60.1542843, 7.443046099999947

5. Rallarvegen i Narvik
På det smaleste er ikke Norge bredere enn at to små barn kan gå fra Sverige til Atlanterhavet på en dag. Her vandrer man gjennom et stykke historie som har spilt en avgjørende rolle for Sverige og Nord-Norge. ”Rallarvegen” fra Riksgränsen i Sverige til Rombaksbotn i Norge er en historisk vandring langs togbanen rallarne – omstreifende arbeidere – bygget for flere hundre år siden. Toget skulle frakte den dyrebare jernmalmen fra Lappland i Sverige og ut til skipene ved kysten. Ta Ofotbanen fra Narvik til rett over Riksgrensen, og gå ned igjen. NB: Må arrangere henting med båt i Rombaksbotn, snakk med Turistinformasjonen i Narvik. Heldagstur på 10 timer.
Mer info:Heldagsturen starter med toget om morgenen, som tar ca. en time opp til Riksgränsen. Derfra er det 6-8 timer ned igjen. Vi startet kl 13 og var nede kl 22 på kvelden, så beregn god tid med barn. NB: Husk at dere må hentes av en båt innerst i fjorden når dagen er over! Kontakt Narvik Turistkontor, www.destinationnarvik.com.
68.4384984, 17.427261300000055
6. Galdhøpiggen
2469 meter. Høyere kommer du ikke i vårt langstrakte land. Stort finere får du det heller ikke. Galdhøpiggen er ikke bare Norges høyeste topp, men faktisk det høyeste du kommer i hele Nord-Europa. På toppen skinner sola fra skyfri himmel denne dagen, og utsikten strekker seg langt over Jotunheimen og inn i fjellets blåner. Dette er Norge på sitt beste! Norges høyeste fjell er lettere å bestige enn man skulle tro, og det er mange barn som kommer helt til topps hver eneste sommer. Fra Spiterstulen (1104 moh) eller Juvasshytta (1841) i Jotunheimen er det relativt greit å ta turen opp, men turen fra Juvasshytta har langt mindre stigning. Fra Juvasshytta går turen over Styggebreen, og da er det syv års aldersgrense. Man kan gå samme vei tilbake, eller ned til Spiterstulen. Heldagstur, og husk varme klær!
Mer info: Juvasshyttable opprinnelig bygget av den kjente fjellføreren Knud O. Vole i 1884 som overnattingssted for folk på vei opp til Galdhøpiggen. Pris fra kr 440 per pers inkl. frokost, www.juvasshytta.no. Spiterstuenpris fra kr 200 per person + frokost kr 150. Halv pris for barn, www.spiterstulen.no
61.6370232, 8.309197900000072
7. Dovrefjell
Dyr, natur og lærerike opplevelser: En dag på moskussafari på Dovrefjell er ikke så annerledes enn en dag på savannen i Afrika. Med unntak av været, da. For tåka ligger gjerne tett på Dovrefjell, med regn og yr i luften. Men det er sånn de liker det, de de væreføre moskusene. Du kan gå fra sted til sted på Dovrefjell, men de fleste velger en dagstur, som sikkert passer barna godt. Det kan ta flere timer å gå inn til moskusen, og man skal jo tilbake. Men belønningen, den er imponerende – en voksen moskus kan bli 2,5 meter lang og 1,5 meter høy, og den kan veie opp til 450 kg!
Mer info:Du kan bli med på moskussafari hele året hvis du bestiller på forhånd, og i perioden juni–september går det organiserte moskussafarier hver dag. Pris mellom 325 og 400 kroner. www.moskussafari.no
62.09999999999999, 9.41666669999995
8. Rondane
Liker du frisk luft, men ikke tunge sekker og tørrfôr? Da er luksusfottur uten sekk – men med trerettes middag om kvelden – løsningen! Tre naboer i den vestre delen av Rondane – Smuksjøseter Fjellstue, Putten Seter og Øigardseter Fjellstue – har nemlig gått sammen om en familievennlig tredagerstur, hvor sekkene transporteres i forveien, og vel fremme venter både oppredde senger, dusj og ja – treretters middag tilberedt med kjærlighet og lokale råvarer. Man kan gå dem i hvilken som helt rekkefølge, vi valgte den vanligste fra Putten over Formokampen og via Peer Gynt-hytta til Smuksjøseter og derfra videre til Øigardseter.
Mer info:Tre overnattinger koster kr 5460,- for to voksne. Da går to barn under 12 år gratis i familierom. Inkludert i prisen er tre overnattinger i familierom med dusj/WC, treretters middag, frokost og nistepakke, fylt termos, kart og bagasjetransport.www.puttenseter.no/jubileumstur-i-rondane-nasjonalpark
61.85358999999999, 9.49019880000003
9. Trolltunga
Vil du unngå turisthordene og lang kø for å ta det ikoniske bildet på Trolltunga? Oppleve både soloppgang og solnedgang fra toppen? Overnatter du i telt på toppen får du den spektakulære klippen helt for deg selv både om kvelden og om morgenen. Og med barn betyr dette ekstra god tid siden du tar fotturen over to dager og ikke én. Med selskapet Trolltunga Adventures kan du oppleve luksusversjonen av Trolltunga. Du blir guidet opp og ned og får servert både frokost, lunsj og middag. Å spise reinsdyrsgryte rundt bålet om kvelden med enestående utsikt over Ringadalsvatnet er en helt spesiell opplevelse. Innlosjeringen skjer i telt rett ved Trolltunga, omringet av imponerende natur og flotte utsiktspunkt. For selv om Trolltunga er den store stjerna, står naturopplevelsene i kø i dette området. Blant annet den originale Preikestolen, som ligger et kvarters gange fra Trolltunga. Ønsker du å gå Trolltunga på én dag må man regne at det tar rundt 8 timer tur/retur. På kanten kan det være lurt å ha de minste i line eller i bæremeis.
Mer info: Bil eller buss (nor-way.no) til Odda. Ca 5 ½ time med bil fra Oslo. Hvis du ikke kommer i egen bil kan du ta shuttlebuss fra Odda bussterminal eller Odda camping til Skjeggedal hvor turen starter fra. Fra kr 250 t/r per person. Med selskapet Trolltunga Adventures kan du oppleve luksusversjonen av Trolltunga. Pris kr 3450. Turene går mellom juni og september, tre dager i uken (mandag, torsdag, lørdag). Oppmøte på parkeringsplassen i Skjeggedal. Takket være allemannsretten er det også lov å sette opp telt på egenhånd.
60.1330841, 6.754541399999994
LES OGSÅ:
,Relaterte artikler

Herlige opplevelser i vinter-Norge
De færreste blir født med ski på beina. Her er spennende forslag til spreke og spenstige vinter-opplevelser for den som helst styrer unna skisporet.

Vinterens mest unike overnattinger
Kalde gleder, lune netter. Ingen årstid passer bedre enn å søke ly og varme i særegne overnattingssteder utenom det vanlige. Her er ti unike vinteropplevelser som gir rom for natta og minner for livet.

Machu Picchus ukjente lillesøster
Med en million besøkende hvert år er Machu Picchu en av verdens mest populære turistmål. I skyggen av den mektige inkabyen finner du søsterbyen Choquequirao, med kun 8000 besøkende i året.

10 ting å gjøre i Cusco
Nesten alle som reiser til Peru tilbringer tid i Cusco. For mange er byen på 3400 moh. et nødvendig stoppested for akklimatisering på veien til Machu Picchu eller andre turklassikere i området. Men den gamle Inka-hovedstaden er også en attraksjon i seg selv, og du bør tilbringe minst et par dager I byen. Her er ti ting du kan gjøre i sneglefart i Cusco, mens du akklimatiserer og gjør kroppen klar til den store styrkeprøven langs inkaleder og stier i Andesfjellene.

Kenya for strandløver
Med laidback stemning og fascinerende historie, er denne kystperlen Kenyas beste sted for kresne strandløver

Mjøsa rundt på to hjul
Norges største innsjø er ikke større enn at man kan sykle hele veien rundt på en langhelg.