Bare et par timer sørøst for Muscat, langs hovedveien ved Omanbukta, ligger en av landets vakreste og mest imponerende raviner – såkalt wadi. Stupbratte klipper på hver side av en forreven dal gir dramatiske omgivelser, og inne i ravinen venter en stor belønning – nemlig en dam med krystallklart, turkist vann som er herlig å bade i. Her er også flere «hemmelige» små dammer, og til slutt en bortgjemt hule med en liten foss.

Men halve moroa er å komme seg dit.

Store deler av året er selve ravinen tørr, men vær obs – etter regn kan det komme styrtflom også utenfor sesong. Hør alltid med lokale om det er trygt å gå. Foto: Torild Moland

Bading ok

– En rial, sier mannen i den lille trebåten og sikter til summen det koster å komme over en tynn stripe med vann til andre siden der stien innover i Wadi Shab starter.

– Det inkluderer tilbaketuren, frister han.

Vi har parkert bilen under en høy bro der hovedveien går. Geiter går fritt på parkeringsplassen, et par turister gjør seg klare for tur, og to lokale menn i tradisjonelle dishdasha og et hodeskjerf mot solen venter i den gamle prammen.

PARKERINGSGEITER: Bare et par timer sørøst for Muscat, langs hovedveien ved Omanbukta kan man parkere bilen og ta bena fatt retning Wadi Shab. Foto: Torild Moland

– Dere trenger ikke gå i langbukser, sier han uoppfordret og ser på min og min datters varme og heldekkende klær.

– Det er helt greit å gå i shorts og t-skjorte. Og når dere er inne ved vannet, kan dere bade, forsikrer han.

LES OGSÅ: SAND LUKSUS

Den trange dalen

Fantastisk – det gjorde dagen så mye bedre. I respekt for lokal kultur har vi gått fottur med langbukse og genser, jogget i langt skjørt; vi har besøkt soukene med lange kjoler, og ikledd oss potetsekk for å komme inn i Omans største moske. Men der det er lite lokale folk og mye turister, er det tydeligvis lov til å strekke reglene.

AVKJØLENDE: Etter en kort, men varm time er det godt å kaste seg i det overraskende forfriskende vannet – i bikini. Foto: Torild Moland

Totalt er det bare en time å gå innover dalen. Turen starter i skyggen av palmetrær på en bred og flat elvebunn. Etter hvert blir ravinen gradvis trangere, dalbunnen mer steinete, og omgivelsene mer og mer dramatisk. De loddrette dalsidene rager minst hundre meter rett i været, og mange steder når ikke solen ned i bunnen.

Men med 30 varmegrader er det likevel en heit tur, og alle gleder seg til belønningen innerst i ravinen – et bad i den forfriskende, turkise dammen og en svømmetur inn i den gjemte hulen.

LES OGSÅ: 10 EVENTYRLIGE STEDER DU MÅ SE EN GANG I LIVET

EN RIAL: Det koster en rial, seks kroner, å bli fraktet tur retur til punktet der Wadi Shab starter. Foto: Torild Moland

Et herlig bad

Etter en kort time er vi fremme ved enden, og kan kaste oss uti det overraskende forfriskende vannet – i bikini. Herfra er det en ti minutters svømmetur inn til hulen, og en mørk og trang gang inn til den «skjulte» fossen. Selv rekker jeg aldri inn til hulen fordi vi tar bilder av dalen og folk som svømmer. Men turfølget svømmer og tråkker seg inn til enden.

– Det er det skumleste jeg har gjort! peser de vel tilbake fra hulen.

– Den er bekmørk, og trangt. Skikkelig guffent. Men utrolig fint, lyder den motstridende dommen. 

Mer info: Turen starter med en kort båttur over elven som koster 1 rial og tar fem minutter. Båtene går hele dagen. Fra brygga er det omtrent en time å gå inn til der man bader i elvebassenget, og ytterligere et kvarter om man vil svømme helt inn til hulen.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN