Noen spabehandlinger gjøres med klærne på, andre ikke. Les deg opp på forhånd, så du vet hva du går til og hva du kan forvente. Foto: Mari Bareksten

Noen spabehandlinger gjøres med klærne på, andre ikke. Les deg opp på forhånd, så du vet hva du går til og hva du kan forvente. Foto: Mari Bareksten

1. Vit hva du bestiller

Bare bruke fellesarealene? Eller ta en behandling? I så fall: massasje, kroppsbehandling, ansikt eller negler? Få hjelp av sparesepsjonisten når du bestiller til å finne en behandling du vil ha glede av.

2. Møt opp tidlig

Minst 15 min. før avtale, selv om du bare skal bytte om. Med varme muskler og hud får du mer ut av behandlingen, så legg gjerne inn tid til å bruke fasiliteter som jacuzzi, sauna eller steambad i forkant. Klorvann krever en dusj. Husk også at du etter behandling med produkter som skal trekke inn i huden, bør vente noen timer før du bader/dusjer.

LES OGSÅ: 10 FOR VENNINNETUREN 

3. Badekåpe, tøfler og håndkle

Får du utdelt når du kommer. I garderoben får du et skap med lås. Det eneste du skal ta med deg er nøkkelen. Spa er et stille sted, så husk også å sette mobilen i skapet på lydløs.

Behandlingstilbudet er nærmest uendelig – finn den typen som passer best for deg! Foto: Mari Bareksten Behandlingstilbudet er nærmest uendelig – finn den typen som passer best for deg! Foto: Mari Bareksten

4. Det vanskelige spørsmålet 

Hva skal du ha på under badekåpen? Skal du på thaimassasje, har du på klær det er lett å bevege seg i. For massasje og kroppsbehandlinger er det i vår del av verden vanlig å beholde trusen på. I USA er det ikke en tråd under bade­kåpen som gjelder. I Mellom-Europa er det vanlig å kaste absolutt alt, også i fellesområdene. Sjekk gjerne med det aktuelle stedets hjemmeside om det er mulig, der står det som regel info om kleskode. 

LES OGSÅ: PRUTEGUIDE 

5. Gjør deg kjent med lokal etikette

Som nevnt tidligere varierer dette fra land til land. Skal du på «onsen» i Japan, f.eks., skal du vite at kluten du får utdelt bare skal på hodet, og absolutt ikke i vannet.

Viktigst av alt er å klare å slappe av – og bare nyte! Foto: Paul HughsonViktigst av alt er å klare å slappe av – og bare nyte! Foto: Paul Hughson

6. Inne i det helligste

Du venter i spaloungen og blir hentet av terapeuten. Han eller hun (du kan ofte velge) går ut av behandlingsrommet mens du henger fra deg badekåpen og legger deg ned på benken. Innebærer behandlingen f.eks. oljer, får du kanskje tilbud om å ta på deg en engangstruse. (Denne kler ingen, og du er ikke den første som eventuelt tar den på feil vei!). Legg deg på magen med ansiktet ned i hullet, og trekk håndkleet eller lakenet over deg. Terapeuten banker på for å være sikker på at du er klar. Det er bare den delen av kroppen som til en hver tid behandles som er utildekket.  Noen spabehandlinger innebærer at du skal opp i et badekar eller i en dusj underveis – da bør alle klær av.

LES OGSÅ: NORGES HAMPTONS 

7. Spør

Fortsatt usikker? Spør i resepsjonen – de har garanter fått det samme spørsmålet før.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN