Det er fredag ettermiddag, sola steker og gradestokken inne i bilen er over kokepunktet. Vi har pakket en liten bag med lette sommerklær og kastet oss på en impulsiv badeferie – i Norge.

Litt som man gjorde i gamle dager, før Sydenferien var funnet opp og Sørlandet ikke var pepret med helgehytter.

Hotellet ligger ved en flott sandstrand. Foto: Torild Moland

Reisen var nok lenger i gamle dager, for etter bare en kort time er vi fremme ved en stor, hvit bygning i strandkanten, der en velholdt veteranbil ønsker velkommen i inngangen. 

Her er fortsatt en eim av det gamle. 

Lange badetradisjoner

Larkollen har lange badetradisjoner. Foto: Ronny Frimann

Støtvig har tatt imot gjester siden begynnelsen av 1900-tallet, og var i forrige århundre et av Oslofjordens mest anerkjente badehotell. Hit kom fiffen fra Oslo for å bade, slappe av og nyte livet. 

I 2011 ble det gamle hotellet revet, og dagens eiere har brukt tiden på å bygge et hotell som tar vare på de gamle tradisjonene, men samtidig er inspirert av Hamptons og New England – eier Stig Fisches favorittområde. 

Litt eksentrisk må det jo være. 

– Det var dette jeg kjøpte – utsikten og beliggenheten, sier Stig Fische og ser utover havet, stranda og det store bryggeanlegget. 

– Men Hamptons, det er meg, ler han. – Jeg har delvis vokst opp i Hamptons, og er veldig begeistret for det.

LES OGSÅ: 10 FOR VENNINNETUREN

Eksentriske detaljer

Hans drøm var å lage et tilfluktsted som er litt tilbakelent, litt rufsete, men likevel stilfullt og vakkert. Og en og annen overraskelse – som haien i velværeavdelingen. En ekte rekvisitt fra Haisommer-filmene, som alle er spilt inn på øya Martha´s Vineyard i New England.

Haisommer på Larkollen? Foto: Ronny Frimann

Veteranbilen Woodie er kjøpt fra et amerikansk hotell. Hovedbygningene er kledd med furu, som gir samme effekt som cedertre, typisk for Hamptons. Dineren ved siden av bowlingen er innredet med gamle togvogner som sto igjen på prærien. Dørskiltene er spesialdesignet og laget i New England. Baugen bar er bygget i stil med amerikanske sportsbarer. Kinoen i kjelleren er en kopi av kinoen i Det hvite hus. Og så denne haien da, som er verdensberømt for å skremme vettet av folk.

LES OGSÅ: 8 FLOTTE SPA PÅ SVENSKEKYSTEN
Rommene er dekorert i Hamptonsstil. Foto: Ronny Frimann

Litt rart, litt fint, litt norsk og litt amerikansk, litt gammelt og litt nytt. 

– Dette er et hotell med puls, og det liker jeg. At det skjer litt, sier Fische fornøyd. 

Dengang da

Sommer, strand og spa på Larkollen. Foto: Ronny Frimann

–  Jeg kjente meg nesten ikke igjen, annet enn stranda. Det var fint i gamle dager også, men det er jo mye finere og renere nå, sier Sidsel Hadler-Olsen og ser seg rundt i den store foajeen, der lyset faller inn gjennom glassplater i taket og en fire meter bred trapp i ren Hollywood-stil fører ned til diner, bowling og bar i kjelleren. 

75-åringen ferierte her som barn, og er nå er kommet med egne barn og barnebarn for å feire sitt jubileum. 

Barnebarna suser rundt i hvite badekåper og har stupekonkurranse fra bryggekanten, mens de voksne gleder seg stort over kvaliteten på mat og drikke. Støtvig har en av landets største vinkjellere – nok en personlig hobby for eier Fische – og satser kun på lokalmat i kjøkkenet.

LES OGSÅ: NORGES SKJULTE SKATTER

Kortreist matglede

Her er det fokus på kortreist, lokalt og ikke minst hjemmelaget mat.

Menyen er inspirert av omgivelsene, havet, lokale produkter og kokkens personlige preferanser. I Dineren får du burgere og milkshakes, mens hovedrestauranten 801 Oslofjord byr på fristende godbiter som bakte lokalbeter med brokkoli-crudité, stekt kyllingbryst fra Trøgstad og pannacotta tilsmakt vanilje og tonkabønner med rabarbrakompott. 

Nærheten til havet preger menyen. Foto: Ronny Frimann

Et av de mest populære tilbudene er havets festbord i september, da hele restauranten bugner av det havet har å by på. Fellesbetegnelsen for hele menyen er kortreist og kvalitet. 

LES OGSÅ: 10 SMAKFULLE OVERNATTINGER

Hai deg ned

Etter et slikt etegilde – det er umulig å la være – er det godt å trekke seg litt tilbake i spa-avdelingen. Velværeavdelingen på Støtvig har (dessverre) ingen behandlingstilbud, men i resepsjonen kjøper vi et gjør-det-selv-spakit fra Babour for 75 kroner, og satser på egenbehandling.

Deilig utendørsbasseng. Foto: Ronny Frimann

Det er basseng og boblebad både ute og inne, der den fem meter lange mekaniske haien holder oppsyn fra sin plass på veggen.

Haien er kanskje tam, men det er ikke hotellet. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN