Oslofjorden fra fugleperspektiv

Tretopp Oslofjord. Foto: Torild Moland

Tretopp Oslofjord, Horten

De vinterisolerte tretopphyttene utenfor Horten er stedet for både romantisk besøk, familiære feiringer og venninneturer.

– Oj, sjekk den utsikten a! roper vi i kor i det vi bukker under skiltet merket «Ugleredet» og får synet av Oslofjorden fra terrassen.

På kanten av et stup, 110 meter over havet, vagler den romslige hytta høyt oppe i tretoppene. I front er det en stor terrasse med bålpanne, spisebord, benker og både fuglekasser og spisebord for ekorn. Straks vi åpner panoramadørene stiger vi inn i en koselig stue, med kjøkkenkrok, et lite bad og et soverom med dobbeltseng. Oppe på hemsen er det store vinduer i alle retninger og sengeplass til fem. Så enkelt, og likevel så fantastisk.

Det er bare å tenne i bålpanna, sprette champagnen og la skravla gå. Vil man oppdage nærområdet fra bakkenivå, er kulturskogen som omkranser hyttene et magisk sted å dra på skogsvandring blant mosedekte trær, barlindens røde bær og misteltein.

MER INFO:
Fem vinterisolerte hytter med sengeplass til syv og en stor terrasse med bålpanne og langbord. Pris kr 2900 i ukedagene, 4900 i helgene. tretopphytter-oslofjord.no

FÅ FLERE TIPS I BOKA «110 UNIKE OVERNATTINGER I NORGE» – KJØP HER

På Nord-Norges tak

Rabothytta. Foto: Torild Moland

Rabothytta, Hemnes

Glem 2000-metersjaging i Rondane eller topptur i Jotunheimen – ta heller med jentene nordover til Nord-Norges høyeste fjellmassiv Okstindan og arkitektperlen Rabothytta.

Etter et par timer og 500 tunge høydemetre, åpenbarer den seg plutselig som et enslig Soria Moria der oppe, langt over tregrensen. Et kantete bygg, med enorme vindusflater og stramt design – et annerledes og dristig valg for en selvbetjent DNT-hytte. Men det var akkurat det lokalentusiastene i Hemnes Turistlag ville ha da de leide inn Jarmund/Vigsnæs Arkitekter for å tegne prakthytta. Rabothytta spiller på lag med omgivelsene. Inne er det stramt og minimalistisk, så fokuset blir på opplevelsene utenfor de store vindusflatene.

Det gir en helt annen dimensjon, å oppleve arkitektur og natur sånn sammen. Å se naturen gjennom disse vinduene – det er noe helt eget. Hytta er det perfekte utgangspunkt for videre utforsking av fjellmassivet, og ligger rett ved Okstindbreen og Nord-Norges høyeste fjell Oksskolten (1916 moh).

MER INFO:
Rabothytta har plass til 30 fordelt på seks soverom og en hems. Seng i dobbeltrom kr 150 pp for DNT-medlemmer. Book på forhånd. rabothytta.no

Kunsten å gjøre ingenting

Fordypningsrommet. Foto: Torild Moland

Fordypningsrommet, Fleinvær

Fordypningsrommet er nettopp det; et sted å fordype seg i egne tanker, og møte seg selv i det råe, nordnorske kystlandskapet.

Det er en egen visuell ro her ute i havgapet, på de forblåste øyene som utgjør Fleinvær.

På den ene siden skimtes Lofotveggen, på den andre venter uendeligheten. Når været kommer fra sørvest, står blåsten rett inn fjorden og uler mellom husveggene. Det første huset står øverst på tomta og ble tegnet av Tyin tegnestue, der den finske mesterarkitekten Sami Rintala var mentor. Så tok mentoren like gjerne over hele prosjektet, og i 2014 begynte de å bygge det som i dag er totalt ti bygninger, inkludert fem boenheter, badehus, sauna, kjøkken, studio/lounge, sky- og sjøobservatorium, og snart en ny familieenhet; et evig voksende prosjekt. Fordypningsrommet er et sted der kunst kan møte kultur i samspill med natur, i nærhet til vær og vind, der man har auditiv og visuell ro til å ta livet til seg. Et sted der man kan lære kunsten å gjøre ingenting. Og dermed finne kreativ energi til å gjøre masse.

MER INFO:
Plass til maks 10 personer fordelt på fem sovehus. Minimumsopphold på to netter kr 1250 per natt + 480 i matavgift per døgn. thearctichideaway.com

FÅ FLERE TIPS I BOKA «110 UNIKE OVERNATTINGER I NORGE» – KJØP HER

Skip o´hoi

Helgeland havhus. Foto: Ronny Frimann

Helgeland havhus, Tomma

Det er ikke hver dag du kan dra opp en 15 kilos kveite fra havet rett ved et flytende feriehus.

Innerst i en rolig bukt ved øya Tomma langs Helgelandskysten ligger to rektangulære båter fast fortøyd – Lille havhus perfekt for par eller en liten familie, og Store Havhus for vennegjenger og større lag. Her er det luksus i alle ledd; Den åpne løsningen med stue og kjøkken er sentrert rundt et stort kjøkkenbord, det er heldekkende panoramavindu mot uteplassen, hvor det er benkeplass og jacuzzi dimensjonert for en storfamilie. Interiøret er holdt i blått og grønt med svarte detaljer, som harmonerer med naturen utenfor. Turkist hav, gylne sandstrender og grønnfjelltopper – det er en grunn til at denne delen av landet har tilnavnet Norges Bora Bora. Og ved båtrekka ligger en tilhørende liten jolle med påhengsmotor og fiskeutstyr – det er bare å sette ut mot storhavet og dra opp tidenes fangst – området er også kjent som et av de beste kveitefiskene i landet.

MER INFO:
Store Havhus er 204 kvm med 75 kvm hytte med plass til 12 personer, pris fra kr 5640 for to døgn eller 18.000 for en uke. havhus.no

Heng med!

Preikestolen Vanncamp. Foto: Torild Moland

Vanncampen ved Preikestolen Basecamp, Jørpeland

Ved bredden av Revsvatnet bare et steinkast unna Preikestolen venter en helt egen camp med plass til alle jentenes hengekøyer.

Turen starter i kano ved Preikestolen basecamp, og en koselig 15 minutters padletur til andre siden av vannet til et lite bryggeanlegg med rorbu, takoverheng, bord med benker og en bålpanne. Oppe i skogen, ute av syne, ligger en utedo. Her er det ikke et menneske, og stillheten blir bare brutt av årene som plasker i vannet.

Siden alt er organisert av basecamp, inkludert utlån av hengekøyer, kokekar og både frokost og middag om man ønsker det, er dette en lettvint og enkel introduksjon til hengekøyelivet. Det er bare å brette ut køyene, få fyr på bålpanna og la humla suse og skravla gå. Det er også mulig å booke en vedfyrt, flytende badstue som ligger på andre siden av vannet.

MER INFO:
Vanncampen har anbefalt plass til 10, men det er mulig å være opp i 15 personer. Pris fra kr 3000 opp til 5 personer og 5800 for 12. preikestolenbasecamp.com

Et rom i en boks i et skap

Mikrohyttene. Foto: Torild Moland

Mikrohyttene, Sannidal

Hva med å bryte seg ut for å komme inn i hytta for helgen? Norges første escape room-hytte må by på landets morsomste utfordring på jentetur!

Mikrohyttene er fire helt forskjellig småhytter i skogen innenfor Kragerø, hvor utfordringen med den ene er å bryte seg inn – «Opposite Escape Room Cabin». Uten å røpe for mye, kan vi si at hyttenøkkelen er godt gjemt bak gåter, kodelåser og hemmelige rom, og om man ikke har veldig mye erfaring med denne type lek kan det ta litt tid å få åpnet døra.

Deretter må vi løse gåter for å åpne kjøleskapet, tenne lysene, finne fyrstikker og sikkert enda mer, men man har bare en time til rådighet. Etter denne starten på en «rolig» helg på hytta, trenger vi strengt tatt en liten hvil. Og det får vi, den koselige hytta med navnet Torv etter gresset som gror på det buede taket, er hjemmekoselig, med egensnekret eventyrkøye, myke puter i sofaen, bålpanne på utsiden og en magisk skog og et koselig vann rett i nærheten.

MER INFO:
Mikrohyttene er fire unike hytter i skogen i Sannidal med plass til 2-4 personer avhengig av hytte. Pris fra kr 1490 for Torv til 2990 for Kronen. mikrohyttene.no

LES OGSÅ: 10 SMAKFULLE, UNIKE OVERNATTINGER

Tran og trend  

Hattvika Lodge. Foto: Mari Bareksten

Hattvika Lodge, Ballstad i Lofoten  

Med badstue på brygga, transmaking i bua og splitter nye arkitekttegnede pålehytter gir Hattvika Lodge gode rammer for en jentetur til et av landets vakreste øyriker.

De stilige nye Hillsideleilighetene strekker seg opp mot Lofotfjellene som ruver over Ballstad, Lofotens fiskehovedstad. Inne gir store vinduer med en deilig dagseng førsteklasses utsikt når nordlyset danser på himmelen. Ballstad er også tranens vugge; her ble Möller’s Tran etablert i 1852. Så hva er vel mer passende enn å bli med på transmaking i Hattvika Lodges egen Tran Smake Bu? Man kan også bytte ut fiskerleveroljen med en kald Lofotpils eller brusende bobler i badstua helt ytterst på brygga. Et utmerket sted å avslutte kvelden med jentene! 

MER INFO:
Hattvika Lodge skreddersyr aktivitetspakker for gjestene sine. Overnatting fra kr 2200, enten i større rorbuer eller i de nye Hillsideleilighetene. Transmaking er gratis for gjester. hattvikalodge.no

Safari i Telemark  

Breiva Safaritelt. Foto: Mari Bareksten

Breiva safaritelt, Bø i Telemark  

Håndvevde marokkanske tepper står i god stil til rottingmøbler, amerikakister og arekapalmer i det kakifargede canvasteltet hvor det er sengeplass til seks gode venninner.

Ettermiddagssolens gylne stråler trenger seg gjennom teltduken og for en liten stund farer tankene til Kenya, Tanzania og Botswana. Selv om omgivelsene tar oss til fjernere strøk, befinner vi oss langt nord for Sahara. For også tradisjonsrike Bø i Telemark byr på eksotiske overnattinger. Safariteltene er en del av Breiva Gjestegård og Glamping, et overnattingssted som omkranser en gammel gård. Rigg dere til på terrassen utenfor teltet med marrokanske puter, mikrobrygg fra Lindheims ølkompani og lokale oster fra Bø – jentetur til bushen i Bø kan være vel så koselig som til en savanne i Kenya.

MER INFO:
Breiva Gjestegård og Glamping har to safaritelt med sengeplass til seks. Kr 2000 per natt. breivagjestegaard.no

FÅ FLERE TIPS I BOKA «110 UNIKE OVERNATTINGER I NORGE» – KJØP HER

Norges vakreste skogsspa  

Rømskog Spa & Resort. Foto: Mari Bareksten

Rømskog spa, Rømskog  

Jentetur med avslappingsgaranti? På nyrestaurerte Rømskog Spa & Resort sjekker man inn for å koble av blant skogens stødige stammer.

Her, midt i ingensteds, er naturen i fokus. Spahotellets store panoramavinduer fra gulv til tak gjør at man hele tiden har skogen i fleisen, enten man nyter en deilig 3-retters meny forankret i lokale råvarer i den stemningsfulle restauranten, eller sitter inntullet i en morgenkåpe med skogsmotiv i spaavdelingen og titter utover det speilblanke vannet til innsjøen Vortungen. Slapp av i det varme saltvannsbassenget som glir fint inn i naturen eller i det brusende utendørsboblebadet med utsikt over innsjøen. Inne gir store lysekroner en luksuriøs effekt over det store innendørsbassenget, mens myke sofaer, dampbadstuer og japanske onsendusjer gjør godt for både kropp og sjel.

MER INFO:
Rømskog Spa & Resort har definitivt det lille ekstra – og passer perfekt for spaglade venninner som søker skogens ro. Fra kr 2050 per pers med helpensjon. romskogspa.no

På loffen i Lofoten  

Lofoten Vanlife. Foto: Mari Bareksten

Lofoten Vanlife, Lofoten  

Drømmer du om en eventyrlig roadtrip med dine beste venninner? Dra til Lofoten i sommer! Bilturen fra Svolvær til Å blir ekstra morsom i en fargerik folkevogn fra det glade 80-tallet.

Lofoten Vanlife har 16 biler i stallen, i alle regnbuens farger. Kjøkken, sofakroker og små praktiske skap og er malt i duse pastellfarger, mens fargerike pynteputer, vimpler, lyslenker, turkise plastvinglass og falske blomster setter stemningen for en ekte campingferie med masse innholdsrike stopp. Lofoten egner seg veldig godt for en roadtrip, her er korte avstander på lange smale veier med fri utsikt til de spisse Lofotfjellene og mot glassklart vann som gir assosiasjoner til sydligere strøk. Bo på idylliske campingplasser, besøk hvite drømmestrender, gå bratte fotturer og spis på smakfulle fiskerestauranter.

MER INFO:
Lofoten Vanlife leier ut campervans fra 1200 per døgn. lofotenvanlife.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN