SLIK FLYR DU BILLIGST

1. Sett deg et mål

Før du setter i gang kan det være lurt å tenke gjennom hvorfor du har lyst til å lære. Vil du lære noen fraser til ferieturen, eller er målet å kunne snakke flytende? Eller er det kanskje en spesiell grunn til at du vil lære akkurat det språket? Sett deg et mål – for vet du hvorfor du ønsker å lære blir det mest sannsynlig enklere å nå det også.

2. Start med basic

Man trenger ikke å kunne grammatikken perfekt for å bli forstått, men det kan være lurt å sette seg inn i enkle regler og bøyinger fra starten av. Det gjør det lettere å sette ting i perspektiv og i forhold til hverandre senere. Og lær uttalen til ordene. Hør etter og herm, akkurat som man gjorde da man var liten.

3. Lær de rette ordene

De fleste språk inneholder tusenvis av ord, men det er jo ikke nødvendigvis alle som brukes i dagligtalen, faktisk er det bare i snitt ca. 1000 gloses som brukes jevnlig. Velg ut de viktige, lær deg 10 gloser om dagen – og vipps så har du et godt utgangspunkt allerede etter et par måneder.

SLIK REDDER DU FERIEN

4. Repeter, repeter, repeter

Hjernen må registrere ord flere ganger for å kunne huske dem, så etter puggingen er det viktig å friske opp glosene igjen. Heng viktige ord på kjøleskap, på do, over senga eller hvor det måtte være, så repeteres de uten at du tenker over det engang.

5. Lær å smalltalke

Det første man som regel lærer på et nytt språk er å hilse, presentere seg selv og å spørre om hvordan det går. Og det er en grunn til det – å kunne starte en samtale er jo ganske vesentlig.

17 TIPS TIL BILLIGERE FERIE

6. Spesialiser deg

Man lærer ofte bedre om det er noe man er interessert i. Ikke start med å lære deg navnet på alle blomstene, om du mest sannsynlig ikke kommer til å snakke om de senere. Er du for eksempel interessert i fotball? Lær deg ord og uttrykk og brief med det du har lært på fotballpuben senere.

7. Vær kulturell

Å lese avisen eller se nyheter og film på et annet språk er en fin, og samtidig morsom måte å lære uttale og nye ord på. Eller hør på musikk og oversett sangtekstene. Har man noen knagger å henge ordene på, er det også enklere å huske dem senere.

SLIK BLIR DU KVITT FLYSKREKKEN

8. Og til slutt…

Praktiser språket, og snakk gjerne høyt til deg selv. Se om det finnes en språkkafé eller Language Exhange-ordning der du bor, hvor folk møtes for å prate og lære språk bort til hverandre. Se blant annet www.mylanguageexchange.com. Både smart og sosialt! Men best gjøres det selvfølgelig ved å dra et sted der de snakker språket til vanlig. Hopp i det og ikke vær redd for å si noe feil. Å være omringet av språket og kulturen til daglig er både lærerikt og inspirerende.

Og ikke glem å holde ditt nye språk vedlike når du er hjemme igjen også!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN