1. Vær spontan til rett tid

– En siste-liten-reise bookes ofte på sparket, men det finnes dager og tider det lønner seg mer å være spontan på enn andre. Få gjerne et innfall om å booke flybillett på en søndag eller tirsdag, gjerne sent, sent på kveld, da det visstnok skal være billigst.

– En spontanreise til Karibia er som regel billigere om sommeren, mens en weekendtur i Europa ofte er billigst om vinteren. Lavsesong er stikkordet.

LES OGSÅ: SLIK SIKRER DU BOLIGEN NÅR DU ER BORTE

2. Ha falkeblikk

– Flere flyselskap og nettsider, som f.eks. expertflyer.com, gjør det mulig å få direkte varsel når ruter blir tilgjengelige. Slik kan du både booke raskt, samt følge med når de siste setene blir lagt ut til tilbudspris.

– Følg med på sider som restplass.no og finn.no, som ofte har gode tilbud på restplasser.

– Meld deg på reise– og flyselskapenes nyhetsbrev, og få tilbud og tips om siste-liten-billetter rett i innboksen. Det kan også være lurt å følge dem i sosiale medier, som på Facebook og Instagram.

3. Ikke glem overnatting

– Den superbillige flybilletten du nettopp booket blir raskt litt surere når det viser seg at det kun er ledig overnatting til blodpris. Sjekk dermed overnattingsmulighetene før du booker flybillett, og vice versa. Et superbillig hotell er null verdt om reisen dit blir svindyr.

– Se gjerne etter kombo-pakker gjennom f.eks. ticket.no, finn.no, booking.com og hotels.com for tilbud på begge deler i ett.

4. Vær åpen for noe nytt

– Du har lyst til å overraske kjæresten med en spontantur til Amsterdam, men så blir det plutselig litt dyrere enn lommeboka tilsier. Hva med å se til Rotterdam – som ligger kun en halvtime unna? Eller Gdansk i Polen? Eller kanskje en romantisk helg på Lillehammer? Om man er åpen for flere ulike destinasjoner er det lettere å finne et billig alternativ.

– På google.no/flights kan du plotte inn hvilke datoer du vil reise, og Google viser deg en liste over destinasjoner som har de beste tilbudene den aktuelle datoen.

– De med aller mest is i magen kan pakke kofferten, dra til flyplassen og håpe på billige siste-liten-billetter der folk ikke møter opp til avgang. Du kan ende opp hvor som helst, men så er jo også det litt av moroa?

ER DU ET FERIESVIN?

5. Jakt tilbudene

– Om du skal booke hotellrom på kort varsel lønner det seg nesten alltid å ringe hotellet direkte. Sjekk hva rommet koster på nettsiden, og spør om de kan gi deg en bedre pris. Det funker nesten alltid!

– Bli medlem på f.eks. booking.com, expedia.com og hotels.com, som ofte gir noen prosent ekstra rabatt på siste-liten-bestillinger til sine medlemmer. Også secretescapes.com har ofte rabatt på hotellbestillinger i siste liten – noen ganger opp til 70% på luksushoteller.

– En leiebil blir fort litt billigere med en rabattkupong. Det samme gjelder museumsbesøk, middager og aktiviteter. Sjekk turistbyråets hjemmeside, eller enkelt google «rabattkupong leiebil Roma», og se hva som dukker opp.

– Sjekk også om det er billigere å kjøpe énveis-billetter fra to forskjellige flyselskaper, eller om det er billigere å fly hjem fra en annen flyplass enn den du lander på. London har f.eks. seks muligheter.

– Kanskje er det billigere, og til og med raskere, å ta buss, båt eller tog? Mer miljøvennlig er det jo også.

– Og sist, men ikke minst; ha is i magen. Det meste blir som regel billigere jo tettere innpå reisen du bestiller. Men da snakker vi absolutt siste-liten-tilbud.

6. Alltid beredt

– Ha en koffert ferdig pakket til enhver tid og du er klar for å hoppe på neste fly eller tog anytime! Kofferten bør inneholde det essensielle som pass, eventuelle medisiner og litt klær. Resten kan fikses på reisen.

15 TIPS TIL BILLIGERE FERIE

7. Planlegg på veien

– Om man booker en tur i siste liten har man mest sannsynlig ikke hatt tid til å gjøre så mye research om destinasjonen på forhånd. Men fortvil ikke. Mange busser, tog og flyplasser har jo gratis internett, så da er det bare å google seg frem til steder å se, hva man kan gjøre og hvor man bør spise på det aktuelle stedet, i det du er på vei dit.

– På flyplassen finnes også et flust av guidebøker, lommeparlører og annen reiseinspirasjon som er perfekt leselektyre på flyet.

– Og sist men ikke minst; de beste tipsene får man oftest av de lokale. Bli kjent med taxisjåføren, hotellresepsjonisten eller kelneren, og de tipser deg sikkert gjerne om stedets kjente og ukjente perler.

Inspirasjon: Travel and Leisure, Huffington Post, Travelhacks.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN