Hvis du synes det høres kjipt ut, så trenger du ikke kalle deg verken grønn, bærekraftig eller miljøvennlig turist. Som en reiselysten ønsker du jo uansett at dine barn og barnebarn også skal kunne kjenne den kritthvite stranden kile mellom tærne på tropiske paradisøyer, at de skal finne sine favorittstorbyer som tar pusten fra dem – men ikke bokstavelig. Og at de, når de besøker fjerne himmelstrøk, skal kunne møte folk der – og ikke bare fraflyttede landsbyer.

Før du stopper å lese: Å bidra til det trenger ikke være verken vanskelig eller å gjøre feriene våre kjedeligere. Det handler mest om å skru på bevisstheten.

LES OGSÅ: MOBILVETT PÅ FERIE

Ta en lengre ferie

Turistindustrien, som står for anslagsvis fem prosent av de globale klimagassutslippene, må ta sin del av kaka når FN mener at verdens klimagassutslipp må reduseres fra 6,5 tonn per person hvert år i dag, til 1,5 tonn innen 2030. Det kakestykket lukter det drivstoff av.

Det er ikke vits i å betale mer enn man må når man skal ut å fly – her er noen gode tips til hvordan man kan fly billigst mulig. Foto: Pexels

Foto: Pexels

– Når det gjelder feriereiser, så er det klart at det er flyturen som står for den største klimapåvirkningen, sier rådgiver i Fremtiden i våre hender, Tonje E. Orsten Kristiansen. Miljøorganisasjonen vil likevel ikke be oss reiseglade om å slutte å fly.

– Vi oppfordrer til å ta én lengre tur i stedet for mange korte. Kanskje du kan droppe et par weekendturer med fly, og heller unne deg en lang ferie?
Hvor vi velger å fly, har stor innflytelse på vårt såkalte klimafotavtrykk.

– Velger du å legge strandferien til Middelhavet i stedet for Thailand, halverer du fotavtrykket, sier hun, og illustrerer nærmere:
–Tar du en tur-retur reise til Thailand legger du igjen over tre tonn klimagassutslipp. Med tanke på at de totale klimagassutslippene per nordmann i snitt er 10,5 tonn i året, er det ganske betydelig, sier Kristiansen.

På en flyreise tur-retur til Kroatia, derimot, legger vi «bare» igjen litt over ett tonn.

Husk vannet

Det er ikke bare flyturen som bestemmer hvordan vi påvirker miljøet i ferien. 20 prosent av utslippene knyttet til turisme, kommer fra hotelldrift. Oppvarming og aircondition er viktige bidragsytere.

Flere og flere hotell, og særlig noen av de mest luksuriøse, tar sikte på å være så økovennlige som mulig. Men det hjelper ikke stort om du bruker håndduken din to dager på rad, om du dusjer dobbelt så lenge som hjemme.

Gjør klar dusjen: Kan du tenke deg en bedre dusj enn den i soloppvarmet regnvann? Foto: Ronny Frimann

Gjør klar dusjen: Kan du tenke deg en bedre dusj enn den i soloppvarmet regnvann? Foto: Ronny Frimann

10 TIPS FOR TRYGGERE BILFERIE

– Vi er så bortskjemte på vann i Norge, at vi må læres til å tenke på vann som en knapp ressurs, som det jo er mange steder i verden, sier Kristiansen.

– Ikke la vannet stå og renne, ta kortere dusjer, og velg miljøsertifiserte hoteller som kanskje har en policy på vannforbruket sitt, oppfordrer hunn.

Bruk penger lokalt

2017 er FNs år for bærekraftig turisme for utvikling. I det ligger at stedene vi besøker på alle måter skal komme godt ut av turismen: Miljøet skal ikke lide, lokalt næringsliv skal kunne blomstre, og lokalsamfunnet skal beholde sin kultur og identitet. Et velkjent råd er å styre unna all inclusive-resorter som sender pengene våre videre til store internasjonale selskap.

– Å oppsøke og støtte lokale aktører kan også gi noen verdifulle opplevelser til deg som turist, sier Kristiansen.

Men når du går til den lokale suvenirsjappa i stedet for til den på hotellet, skal du ikke være ukritisk. For den rosa korallen, som den stolte butikkeieren selv har dykket etter – hører hjemme i havet, og ikke på peishylla di.

– Vær forsiktig med å kjøpe produkter laget av dyr, de kan være utrydningstruede. Det samme gjelder planter og ting laget av tre, samt koraller, minner Tonje Kristiansen om.

Les også: Bærekraftig safari 

Bytt bort kua

Basert på uavhengige tall fra Cicero og Folkehelseinstituttet, kan vi gjøre morsomme regnestykker som viser at vi ved å kutte ut kjøttspising et år, sparer kloden for klimagassutslipp tilsvarende en reise Oslo-New York (og litt av returen): Vi spiser nemlig i snitt 76 kilo kjøtt i året, produksjon av dette tilsvarer 1,27 tonn klimagassutslipp, mens en passasjer Oslo-New York er ansvarlig for 1,1 tonn utslipp.

kjøtt foto mari bareksten

Vi spiser i snitt 76 kilo kjøtt i året, og produksjon av dette tilsvarer 1,27 tonn klimagassutslipp. Foto: Mari Bareksten

– Er det å spise mindre kjøtt et grep vi kan gjøre i hverdagen for å kunne fly med bedre samvittighet?

– Det skal mye innsats til på andre områder for å veie opp for klimagassutslippene ved en flytur. Men kjøttforbruket er i den størrelsesorden at det går an å tenke slik, sier Kristiansen, som heller oppfordrer oss til å gjøre et enklere regnestykke:

– Vurder hvor mange flyturer du vil ta, og hvor langt du trenger å reise for å dekke behovet ditt. Barn trenger ikke reise til Syden for å få en god ferie. De nære ferieopplevelsene i Norge og Skandinavia kan være like fine og innholdsrike, mener Tonje Kristiansen, rådgiver i Fremtiden i våre hender.

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN