Ski og sjø

En gruppe med randoneekjørere gjør seg klar for dagens utflukt fra parkeringsplassen ved Russelv i Nord-Lenangen. Anført av den erfarne skiguiden Magnus Eriksson sjekkes skredsøker, feller og ski før de går steg for steg langs kyststien ut mot Lyngstuva og så bratt oppover. 45-åringen fra Eskilstuna har flere års erfaring som guide i de fantastiske, men lunefulle Lyngsalpan. Han vet godt at det er viktig å sjekke både utstyr, føre og form før turen går opp mot fjellet. Sikkerhet først, også til snille topper. Denne dagen er Russelvfjellet målet, 818 meter over havet.

Lyngsalpan har utfordrende fjellsider for ekspertene, men også enklere terreng for den som ikke søker ekstreme opplevelser. Foto: Runar Larsen

Fjordvandring

– Det finnes turer for alle her i Lyngen. Ikke bare topper, men også renner og skar. Her kjører vi helt ned til sjøen. Det er kremen av skikjøring, sier den svenske guiden.


Jeg er med et lite stykke oppover for å få en fornemmelse av hva som kreves for å utøve randonee – dette franske uttrykket som beskriver skiturer opp i høyden og så frikjøring ned igjen. Lyngsalpan har blitt noe av en selebritet i denne sjangeren, og vanligvis kommer turister fra hele verden hit for oppturer og nedturer på snø fra fjord til fjell.

Det samme området er også et spennende reisemål for den som ikke jakter adrenalinkick i fjellsidene.

Det passer meg bra. Med truger på beina legger jeg ut på fjordvandring ved foten av fjellet. Det utvikler seg plutselig til en spennende safari. Ørna svever ned fra fjellet og setter seg på en stein ved sjøen. I fjæra dukker en oter opp med dagens fangst: Kråkebolle naturell. Jeg sitter så nærme at jeg kan høre det knase når oteren jafser i seg formiddagsmaten; en heftig opplevelse og gode fotomotiv.

LES OGSÅ: LOFOTEN I VINTERDRAKT

Nordlyset er blitt en av vinter-Norges mest populære attraksjoner. Fra Lyngen Experience får du hjelp av landets beste «nordlysjeger» til å fotografere lysfenomenet. Foto: Kjetil Skogli

Stilig lodge

14 kilometer unna gjør Reidun Nilsen unna litt kontorarbeid i den store, lyse stua til Lyngen Experience. Med panoramautsikt mot fjorden er det nok av forstyrrende elementer for eieren av det stilige overnattingsstedet, men hva gjør vel et avbrekk fra regnskapet om en flokk med niser stikker nesen opp fra havet eller en elg trasker forbi?

– Imaget til Lyngen er utvilsomt preget av toppturene. De var jo det som lokket turister hit først, men samtidig er det ingen tvil om at dette er et svært allsidig sted. Og toppturene med ski er uansett bare en liten del av sesongen, sier Reidun.

Lyngen Experience er en glimrende base uansett hvor sprek du er. Fra avstand kan Lyngsalpan virke skremmende bratte, men her er det gode forhold for alt fra langrenn på åpne sletter til hundekjøring i dalen, møte med samisk kultur og skøyter på frosne vann. Kjetil Skogli, en av landets fremste «nordlysjegere» jobber dessuten for lodgen, så har du kommet for å fotografere aurora borealis, er du i svært gode hender.

LES OGSÅ: TIL TOPPS MED TRUGER

Varme bobler og kald pils. Helt  grei kombinasjon på kalde vinterdager i Nord-Norge! Foto: Runar Larsen

Øyhopping

Med eksotisk dyreliv og spektakulære omgivelser fra fjord til fjell, blir det ekstreme opplevelser på alle måter. Men det er mer godt i vente.

Vi kjører videre, krysser nok en fjord, og hopper på ferga ut til Uløya. Dette er av regionens virkelige perler.

– Slå deg ned i sofaen! Dette skal være et hjem borte fra hjemmet, smiler Svein Jacobsen, sjefen på Arctic Panorama Lodge på Uløya i Lyngen – og peker mot det enorme panoramavinduet i øst. Fjellene stuper rett ned i sjøen, fjorden skinner. En fiskeskøyte tøffer over sjøen, kanskje på vei til handelsplassen i Havnnes med fersk fangst. Og så kommer kona Aud Sola Haugen ut fra kjøkkenet med karbonadesmørbrød og kaffe. Snakk om avslappende luksus!

Sjekker du inn på Arctic Panorama Lodge på Uløya, får du en endeløs mengde med gode historier og jovial sjarm. Foto: Runar Larsen

Helt konge

Ekteparet åpnet lodgen i Uløybukta i 2015. Det har raskt utviklet seg til et av Lyngens beste overnattingssteder, på en øy med under 40 fastboende og bare noen kilometer vei. Sånt verdsettes av kresne turister.

– Ti forskjellige kongehus har vært hos oss på ferie. Her kan de være seg selv og vandre fritt rundt, forklarer Svein.

Arctic Panorama Lodge har spa, romslig badstue og utendørs boblebad. Likevel er det livet på fjord og fjell som er den store attraksjonen.

Herfra kan du gå rett opp til Blåtinden (1142 moh) og kjøre i puddersnøen helt ned til fjordkanten. Eller bli med til sjøs. Svein har solide båter som kan frakte gjester over fjorden på whiskysmaking hos Aurora Destilleri, ut til havørnas rike, til selkolonier eller på hvalsafari.

LES OGSÅ: SKITT ISFISKE

Havnnes er Norges nordligste fiskevær hvor det fortsatt er ordinær drift. Historieformidling, ramsalt kystkultur og masse sjarm. Foto: Runar Larsen

Historie

Nabogrenda Havnnes på sørsiden av Uløya er kun tilgjengelig via havets motorvei. Bratte fjell og dype daler skiller det historiske handelsstedet fra Uløybukta, og vi kunne like gjerne vært på en annen øy. Her holder sjuende generasjon Giæver koken som fiskehandlere, med foredling av tørrfisk, et spennende fotomuseum, landhandleri og utleie av rom og feriehus. Dette er postkortversjonen av nydelige fiskevær, og vel verdt et besøk både på grunn av beliggenhet og den helt spesielle historien.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN