Er dere klare for en herlig dag i ­fjellet? spør Merethe Falkum Lien, toppturentusiast og gründer av Tracks of Telemark, som har spesialisert seg på lett tilgjengelige naturopplevelser i området rundt Rjukan og Gaustablikk. 

– Det beste med truger er at alle kan komme seg ut, det krever ingen forhåndskunnskaper. Man må verken være god på ski eller ha masse fancy utstyr, ­påpeker Merete.

Foto: Torild Moland

LES OGSÅ: LUFTIG TRUGETUR

Sør-Norges høyeste

Trugene spennes på nede ved inngangen til Gaustabanen – «heisen» inne i fjellet vi skal ta ned igjen. Trugene har remmer til å tvinne rundt støvlene, de er romslige i omkrets så man ikke tråkker gjennom snøen, og under er det pigger om underlaget er hardt og isete. Som i dag. Det er mange uker siden siste snøfall, og med steikende sol og en sesong på hell ser hele fjellsiden opp til radiomasta på toppen ut som en skinnende blank voksduk. Så er det bare å labbe av gårde. 

Foto: Torild Moland

Topp med topptur

Gaustatoppen måler 1883 moh. og er det høyeste fjellet i Sør-Norge. 

Vi starter med å gå i sikksakk opp den første bratte biten, og selv om man ikke må være topptrent for å gå tre kilometer og 700 høydemeter opp til toppen, så river det godt i hjertemuskelen allerede her. Men så flater fjellet ut, og livet blir lettere. Mens turfølget peser seg opp brattbakken, tripper guide Merete som på en søndagstur. Så er hun da også i usedvanlig god form, og har både besteget sørtoppen på Mount Everest og en rekke andre høye fjell verden over. Men ingen slår Gaustatoppen, der hun la grunnlaget for Everest-ekspedisjonen. 

VIL DU HA MER VINTERINSPIRASJON? SJEKK DENNE BOKA

– Den friske luften, den store plassen, tilgjengeligheten, vi er utrolig heldige som har denne naturen rett utenfor stuedøra vår, sier hun energisk mens vi stavrer oss oppover i finværet. 

Hipp hurra for både topptur og vafler på Turistforeningens hytte på Gaustatoppen. Turen går med truger opp og kabelbanen inne i fjellet ned. Foto: Torild Moland

Og vips, under to korte timer senere, er vi på Turistforeningens hytte på toppen, der vi blir møtt av et entusiastisk vertskap som byr på Telemarks beste vafler. 

Turen ned er langt mindre slitsom, men minst like dramatisk. For inne i fjellet går Norges eneste kabelbane inne i et fjell. To unike opplevelser på en og samme tur.  

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN