– Der ja! Ut med hofta, og gli sakte over til den andre siden.
Thomas Plahn (59) fra Dala Active Skaters er i full gang med å instruere vår ivrige gjeng som skal ut på langtur.
Men i denne delen av Sverige er det ikke langrenn som gjelder. Vi skal ut på glattisen og følge merkede løyper – med skøyter på beina.
LES OGSÅ: SKØYTETUR PÅ NORSK
Kjær folksesport
Til innsjøen Runn valfarter folk fra hele Sverige, pluss en del nederlendere, for å gå på landets største skøytebane. Det hele startet for tjue år siden da en mann brøytet løype rett over isen for å korte ned konas vei til jobb.
Thomas Plahn (t.h) lærer villig bort sine skøytekunster. Foto: Ida Anett Danielsen
Noen benyttet den snøfrie ruta til å gå på skøyter, og vips var eventyret på Runn i gang. I dag brøytes det både korte løyper på et par kilometer, og lange på flere mil. Alle henger sammen i et slags løypenett.

Främby Udde Resort er et godt utgangspunkt for en dag på isen på innsjøen Runn. Foto: Ida Anett Danielsen
Nybegynner-teknikk
Skøytene klikkes på akkurat som bindingen på ski, og det føles mye mer behagelig enn skøytene vi minnes fra barndommen. Men for nybegynnerne blant oss blir de første meterne på isen litt ustø. Her skal du helst ha bøy i knærne, sideforflytning og fart – alt på én gang.
– Riktig teknikk er viktig for å unngå melkesyre, ler Thomas, og legger til at de fleste bruker noen år på å bli helt drevne.
Det viktigste er å ta det med ro.
– Man kan ikke ha det travelt på skøytetur. Da går man på rumpa.
FRA FJELL TIL FJORD
Speilblank moro
Isen ligger speilblank foran oss, og løypene strekker seg som små elver bortover det frosne vannet. Med snødekt natur som kulisser og suset av skøytene som lydspor går det overraskende bra. Teknikken sitter stadig bedre. Plutselig suser vi bortover isen. Svisj, svosj, svisj.
Vi følger løypa kalt Elveturen, en snaut 15 kilometer lang tur, som blant annet går forbi øya Hällmansö. Der sitter en svensk familie og tar en pust i bakken og noe varmt i koppen.
– Er det fint vær er vi på isen. Vi får frisk luft, får rørt oss sammen og det koster ingenting, sier far Johan Rune (44). Datteren Hedda (1) er med i barnevogn, mens treåringen Edvin allerede går for egen maskin.

Jonas Fjellgren på Sör Sellnäs Islandshäster har flere ulike rideturer – også for helt uerfarne ryttere. Foto: Ida Anett Danielsen
– Det beste med dette er at alle kan være med, mener mor Malin (44).
Inn i skogen
Om skøyter ikke er din greie, er det mye annet å ta seg til. Islandshesten Kolskeggur tramper stødig bortover snøen. Sammen med eier Jonas Fjellgren (40) og fem andre hester med rytter har vi tatt turen inn i skogene rundt Borlänge.
Før turen holdt Jonas et kjapt lynkurs, til fordel for både folk og hest, slik at selv den uerfarne rytter kan få oppleve Dalarna fra hesteryggen. Om man vil får man også være med å stelle hestene, sale opp og gjøre klart for tur. De firbeinte setter opp farten innover den isdekte stien. Rundt oss ligger snøen tung på de grønne trærne og vinden biter lett i kinnene.
– Jihaaa!

Når fisken uteblir er det godt å ha back up i sekken. Nygrilla pølser og bålkaffe smaker ypperlig på isfisketur. Foto: Ida Anett Danielsen
Hest er best på vinterføre!
MED HEST OG SLEDE OVER RØROSVIDDA
Skitt fiske
Ny dag, nye aktiviteter. Vi våkner opp til strålende solskinn som får det hvite landskapet til å glitre. Igjen er det en isdekt innsjø som er målet. Vi skal på fisketur.
– Merker du ikke noe de første fem minuttene er det bare å bevege seg videre, forklarer Tommy Lönnebacke (50).
Han har fisket nærmest siden han lå i barnevognen, og vet hva han driver med. Med seg har han et elektronisk lodd som han heiser ned i hullet, og får så beskjed på mobilskjermen om det er fisk nedi der.

Det gjelder å være tålmodig på isen. Men når omgivelsene ser slik ut er det ikke noe problem. Foto: Ida Anett Danielsen
– Det er kanskje litt usportslig mot fisken. Men den hjelper deg jo ikke å fange den.
Tålmodighetsprøve
– Nei, der var det ingen ting. Vi får bevege oss videre, sier Tommy.
Vi borer hull nummer femten og beveger pilken tålmodig opp og ned. Håpet er en stor ørret, men etter et par timer på isen er det bare å innse at hellet ikke var med oss. Bålkaffe og pølser på grillen er ingen dårlig erstatning.
Det er helt vindstille, himmelen er knallblå og solen steker. Til tross for null fangst blir det en flott formiddag på isen på Rämen.

Å gå på oppdagelsesferd i den gamle malmgruven i Tuna Hästberg er både spennende og utfordrende. Foto: Ida Anett Danielsen
FLERE SAKER FRA SVERIGE

I den gamle malmgruven tar man seg rundt ved hjelp av klatring, vaiere, stiger, hengebroer og zip line. Foto: Ida Anett Danielsen
Mer moro
Vår ferd i Midt-Sveriges eventyrlige vinterlandskap avsluttes med nye aktiviteter. Denne gangen under jorda, i den gamle malmgruven i Tuna Hästbergs dype ganger.
Klatring i via ferrata, zipline over en krystallklar innsjø og lunsj hele 80 meter under bakken er nok et bevis på at vinterferie hos Söta bror kan by på spektakulære overraskelser også utenfor skisporet.