Øl for han, sjokolade for henne? Neida! Stereotypen ryker omtrent med en gang vi tar fatt på lysløypa i Brugges brede utvalg av ølbutikker og barer.
Ølspesialisten Bacchus Cornelius ligger vegg i vegg med sjokolade- og godteributikken Jan De Clerck. Førstnevnte drives av Inge Corneillie, mens hennes mann er sjokolademaker i nabolokalet.
– Vi gjør det for å skape ekstra balanse i forholdet, smiler den kvinnelige øleksperten og viser oss inn i butikken hvor flasker i alle mulige former, størrelser og farger er som dekorasjon på veggene fra gulv til tak.
Felles for alle er at de inneholder øl. Belgisk øl.
RESTAURANTTIPS
– Her spiser du godt i Brugge
Ølkunnskap
– Det hender ofte at utenlandske par kommer inn hit sammen, og så er det hun som blir værende igjen for å prate om øl mens mannen går videre for å smake på sjokolade, sier Inge og ler godt.
Hun vet det meste som kan vites om øl, og deler gjerne av sin kunnskap.
– Jeg har omtrent 450 varianter her nå, men det blir stadig flere. I motsetning til ferskøl er dette brygg som holder seg lenge. Noen blir bare bedre og bedre; jeg har en egen hylle med årgangsøl, forteller hun og røper at spesielt én type edle dråper begeistrer det kvinnelige kjønn.
– Mye handler om fordommer og hva folk er vokst opp med. I Belgia har vi en lang tradisjon med å lage øl med frukt. Det er syrlig, og mangler bitterheten damer kanskje forbinder med øl. Kirsebærøl går for eksempel godt til sjokolade, foreslår hun.
BLI ABONNENT PÅ MAGASINET REISELYST
– Les mer her!
Sjokoladebyen
Øl og sjokolade går tilsynelatende hånd i hånd her i byen.
Et steinkast fra Bacchus finner du et eget sjokolademuseum, mens alle gatene som går ut fra markedsplassen har butikker hvor det selges sjokolade av den mest utrolige sorten. Skal man virkelig spise slike kunstverk?
Etter en nyttig introduksjon hos Inge, skal vi fortsette på sporet av øl og lære den belgiske måten å nyte det varierte utvalget på. For i motsetning til i de fleste andre land i verden, er det ikke bare å bryte seg vei til en pub og kreve pils! Sjettegenerasjons bryggerisjef Xavier Vannaste ler litt over det generelle synet på øl i verden.
– Å gå inn på en bar og spørre om en øl er omtrent det samme som å be om et fat med mat på en restaurant, smiler 32-åringen som driver bryggeriet De Haalve Maan.
Mens vinturisme for lengst er etablert som en millionindustri over hele verden, er reiser med fokus på øl virkelig på gang. Spesielt i Belgia hvor øl altså ikke bare er øl.
Ølpilegrimer fra hele verden reiser til byen og særlig til De Haalve Maan. Her er det historie i veggene og godsaker i baren. Til tross for Brugges skyhøye status blant ølhunder verden over, er dette byens eneste gjenværende bryggeri. Vannaste er stolt over å føre familietradisjonene videre, og synes samtidig det er spennende å jobbe med et produkt som seiler i medvind. Etter en omvisning i gamle og moderne bryggeriteknikker, serverer han sin egenkomponerte øl: Blonde Brugse Zot.
BRYGGERI OG ØLBUTIKKER
– Her er Brugges beste!
Variasjon
– Det trenger ikke å være komplisert eller sært. Smak på denne. Lett drikkelig, men samtidig rik på fylde. Vi skal ha vanlige sorter, men de må være av beste kvalitet, sier Vannaste.
Øleksperten synes det er gledelig at stadig flere finner veien til Brugge for å lære mer om øl og nyte god kvalitet på brygget.
Han mener trenden med at gastronomiske restauranter som bruker øl i og med mat reflekterer dette. Øl har historisk sett vært borgerskapets leskende drikk, mens hvitsnippene har satt nesen i været og mesket seg med vin.
– Det er ikke veldig lenge siden det ville vært utenkelig å servere øl til maten på bedre restauranter. Nå er det nesten like vanlig som vin, og drikkevanene er blitt mer sofistikerte når det gjelder øl, påpeker han og forklarer:
– Noen sorter passer fint til en solrik dag på en utendørskafé, mens andre smaker best foran peisen når vinteren har kommet. I Belgia drikker vi kun i små glass. Dessuten er det en klar trend at konsumentene er bevisste på hva de drikker. Du skal ikke hive innpå med fyldige sorter som har prosent på opp mot 11. Massekonsumering fra litersglass er noe som hører hjemme på ølfestivaler i Tyskland, sier han.
«Det er ikke veldig lenge siden det ville vært utenkelig å servere øl til maten på bedre restauranter»
BRUGGES BESTE BARER
– Les mer her!
Verdensarv
Brugge ligger bare en time sør for Brussel, og med kun 20 000 innbyggere i det historiske sentrum (inkludert forsteder er det nesten 120 000) er det en liten by som i all hovedsak tiltrekker turister på dagstur fra hovedstaden eller fra cruiseskip som har ankret opp ved kysten.
Mange av dem kommer nettopp på grunn av øl, men høydepunktene i det UNESCO-vernede Brugge er langt flere enn flytende godsaker.
De brosteinsdekte gatene oser av historie, og arkitekturen er gjennomført i gotisk og neogotisk stil. Kanalsystemet og mursteinsbyggene skaper en fornemmelse av Amsterdam, mens kirker og gallerier inneholder alt fra moderne kunst til mesterverk av selveste Michelangelo. Status som verdensarv betyr at hver minste historisk detalj skal bevares i fasadene, og med nøyaktig samme gatesystem som i Middelalderen er det som å vandre inn i et eventyrland.
Med 53 sjokoladebutikker, hundrevis av barer og et tilsvarende antall hyggelige kafeer og restauranter så har du et kompakt, men innholdsrikt sentrum. Om du mener ølkultur blir for flatt, så kan Brugge friste med flere spennende museum, deriblant et par kuriøse varianter. Her finner du altså museum for sjokolade, men også og verdens eneste museum for frityrstekte potetstenger (!) og et glitrende museum dedisert diamanter.
Magisk by
I baren til De Haalve Maan sitter Milly og Matt Evans og koser seg foran peisen. Ekteparet fra England bestemte seg for å reise til Brugge etter å ha sett filmen «In Bruges», hvor figuren til hovedrolleinnehaver Colin Farrell ironisk nok ikke er så begeistret for byen. Den mørke komedien viser likevel Brugge fra sin lyse side, og Milly og Matt er neppe de eneste som har hatt filmen som inspirasjon for valg av langhelg.
De skåler i begeistring, innerst i bryggeribaren.
– Det har vært en positiv overraskelse i en magisk by. Og selv jeg er her minst like mye for øl som sjokolade, smiler Milly Evans og slår hull i myten om at sjokolade er for damer og øl for menn.
Øl i mat
Det heter seg at det er mye god mat i godt øl. I Brugge er det også mye godt øl i god mat. Du trenger for ordens skyld ikke være en ølhund for å sette pris på gastronomi hvor ulike varianter av byens brygg er en del av ingrediensene.
På den tradisjonelle restauranten De Vlaamsche Pot overrekker sjefskokken Mario Cattoor en bok om flamsk gastronomi kombinert med øl.
– Ta blåskjell som eksempel: Du har sikkert spist sjømat laget med hvitvin. Hveteøl passer imidlertid mye bedre. Det samme gjelder biffgryter; da er det obligatorisk med litt mørkt øl. Bedre enn rødvin, synes han, og serverer like gjerne en smakebit av begge de klassiske flamske rettene.
Og sannelig; den syrlige smaken av hveteøl passer perfekt med de salte blåskjellene, og fylden av en mørk trappistvariant fremhever smaken i mørkt kjøtt.
– Husk at vin bare kommer fra druer. Øl er så mye mer, så spekteret er faktisk langt bredere både i smak og utvalg, sier den lokale kokken.
Mario er født og oppvokst i Brugge, og har drevet restauranten i hjertet av det historiske sentrum i 30 år. Han blir aldri lei. Verken av sjokolade, øl eller de brosteinsgatene hvor hestekortesjer frakter turister, lokale sykler på vei hjem fra jobb – eller kanskje til neste bar.
– Brugge er ingen by. Det er et nabolag. Problemet er at jeg kjenner halvparten, og resten kjenner meg. Så et lite ærend på butikken tar alltid lengre enn planlagt, smiler han.
Og peker dermed på selve essensen av byen. Liten, men stor nok. Og uforskammet spennende både for sjokoholikere og ølhunder.