La oss slå det fast med det samme: Tiden da øl ble sett på som en mannedrikk er forbi. Faktisk var brygging i utgangspunktet et kvinneyrke.
– Ølens historie starter med kvinner, sier ølsommelieren Sofie Vanrafelghem (35), og heller en lys lambic (spontangjæret øl) i et feminint stettglass.
Vi sitter i den moderne restauranten Cosma Food House i den flamske byen Mechelen. I samarbeid med kokkene har Sofie satt sammen en treretters meny som matches med tre ulike øltyper.
Mange av gatene i byen er oppkalt etter gamle bryggerier, og langs kanalene ligger gamle kornfabrikker side om side med hyggelige uteserveringer.
Her er øl nemlig ramme alvor, og så tradisjonsrikt, at Unesco på slutten av fjoråret tilføyde belgisk ølkultur på sin liste over immateriell kulturarv. Og ølet, skal vi altså lære, kan vi takke kvinnene for.
LES OGSÅ: KULTUR ER MAT FOR MONS
Fra kvinnejobb til mannejobb
– Øl har eksistert like lenge som mennesket har drevet med jordbruk. Og både i oldtiden og i middelalderen ble ølbrygging sett på som en kvinnelig arbeidsoppgave. De la brød i vann og smakte det til med blant annet urter og blomster, forteller øleksperten, som har forsket på kvinners rolle i ølets historie.
Vannet var gjerne forurenset, derfor var det tryggere å drikke øl. Og siden det var kvinnene som hadde ansvaret for husholdningen, ble det deres oppgave å brygge.
– Men så, da mennene endelig oppdaget at det gikk an å tjene penger på øl, ble lovverket endret slik at kvinner ikke lenger kunne kjøpe malt uten signatur fra en mann. Dermed ble øl en mannegreie, forklarer Sofie.
Sofistikert og elegant
Men øl er ikke lenger ensbetydende med pils, fotballpuber og robuste ølglass. Øl kan i dag være vel så elegant og sofistikert som vin og champagne.
I Belgia produseres det i dag over 1500 øltyper og flere og flere restauranter parer øl til maten istedenfor vin. Her på Cosma Food House kommer sverdfisken til hovedrett med et glass Affligem Blond, som er en fruktig humlepreget pale ale.
– Visste dere at man kun bruker den kvinnelige humleplanten til å brygge øl? Den mannlige humlen er liten, skallet og har få knopper. De har kun én funksjon, og det er å spre «sæd» en gang i året, sier Sofie og ler.
Og kvinner (og menn): Øl er ikke så fetende som mange sier.
– Det er faktisk mer kalorier i en lettyoghurt enn det er i en flaske øl, hevder hun.
VÅRENS MEST POPULÆRE STORBYER
Feminin touch
At øl har fått en mer feminin touch de siste årene, kan også kanskje sees i sammenheng med at det er flere og flere kvinner i bryggeribransjen. Og særlig her i flate Flandern, hvor de kvinnelige ølbryggerne stadig blir flere, og det med stor suksess. Anerkjente bryggerier som Liefmans, De Ryck, Ter Dolen og Dilewyns har alle kvinnelige bryggmestere.
– Vi har det i blodet, sier søstrene Anne-Cathérine (28) og Claire Dilewyns (22) som brygger i byen Dendermonde. De viser frem det slitte passet til tipptipptipp-oldemoren.
– Se, det står «brygger» som yrke, sier Anne-Cathérine stolt og heller opp smaksprøver på samtlige av de fem øltypene de brygger.
Søstrenes far overlot bryggeriet Dilewyns til jentene for noen år siden, og under deres ledelse går bryggeriet som aldri før.
Anne-Cathérine mener det er mange grunner til at kvinner passer godt som ølbryggere.
– Det er for eksempel bevist at kvinners smaksans er bedre utviklet enn menns, hevder hun og tar selv en god slurk rett ved de speilblanke øltankene.
Gode Gent
Det er i hvert fall ingen tvil om at øl er favorittdrikken blant de kvinnelige studentene som sitter på fargerike pikniktepper langs elven Leie i studentbyen Gent. Det er en solfylt sensommerdag, og det virker som hele byen er ute for å få med seg sommerens siste varme solstråler. Ved den gamle havnen Graslei står de karakteristiske middelalderbygningene på rad og rekke og strekker seg mot himmelen.
Rett i nærheten ligger bryggeriet Gruut, hvor vi finner en kvinne som har latt seg inspirere av Gents dype middelalderrøtter i sin ølproduksjon.
I lokalet, som er kombinert kafé og bryggeri, står det grønne potteplanter rett ved de kobberfargede øltankene, det er kunst på veggene og roser på bordene.
FLERE SAKER FRA BELGIA
Urtebrygg
– Vil dere smake på en spesiell øl, spør Annick De Splenter (47) og tapper litt øl i et smalt glass.
Det spesielle med ølen på Gruut er at den er brygget uten humle, men med urter. Bryggerinnen kunne nemlig ikke styre sin nysgjerrighet for å finne ut hvordan de brygget øl i oldtiden og middelalderen.
– Professoren min sa jeg var gal, men lot meg få låne laboratoriet sitt. Jeg eksperimenterte med urter og blomster og lette på biblioteket etter gamle oppskrifter. Etter tre år lykkes jeg, sier hun og smiler.
– Gezondheid, sier vi, og tar en slurk av urtebrygget.
Og vet ikke om det er urkvinnen eller den trendy mikrobryggkunden i oss som synes det smaker best.