– Hola Pablo. Como está?
Mónica Rodríguez Plaza klapper bronseskulpturen av Pablo Picasso kjærlig over issen. Maleren har sittet her på Plaza de la Merced, med skisseboka i fanget siden 1988. Og det skulle bare mangle.
Den verdenskjente kunstneren ble født i Málaga og vokste opp i huset på hjørnet.
Og ifølge turistguide Rodríguez Plaza er det nettopp Pablo Picasso som har satt selve Málaga by på reiseruta til stadig flere turister.
I 2003 åpnet nemlig verdens tredje Picasso-museum midt i byens sentrum.
– Picasso-museet var det som forvandlet Málaga. Da ble byen plutselig ansett som et stoppested på turen, sier hun.
Topp 5
Den erfarne turistguiden mener at følgende fem attraksjoner i hvert fall bør være på alle turisters liste i Spanias femte største by:
* Tapas på El Pimpi. Denne gamle restauranten er en institusjon i byen, et vakkert og sjelfullt lokale hvor kunstnere og intellektuelle hadde diskusjonsgrupper. Fortsatt svært populær, særlig vinterstid.
* Málagas bilmuseum. Biler er kanskje ikke det du forbinder mest med Spania, men her finner du en av verdens beste bilsamlinger, med alt fra Bugatti og Rolls Royce til historiske fortidsbiler som Delage og Auburn.
* Picasso-museet. Selvfølgelig må du innom her. Pablo Picasso prøvde allerede i 1950 å få et museum i fødebyen, og da det endelig ble virkelighet i 2003, donerte familien en rekke verker til museet.
* Alkazaba. Málaga ble en av de aller siste byene i Spania som ble erobret under den kristne reconquistaen, og dette slotts- og festningskomplekset er en slags miniutgave av Alhambra i Granada. Fantastisk utsikt fra toppen.
* Botaniske hage. Byens botaniske hage er ifølge Mónica Rodríguez Plaza en av Europas beste, med planter fra hele verden og magisk stemning. Hagen åpnet for første gang i 1855.
Her finner du alt om reiser til Spania!
Mer katolsk
På vår byvandring gjennom byens sentrum blir det imidlertid klart at byen har langt mer enn disse fem severdighetene å skilte med. Én ting er påskeprosesjonene, hvor ingen spanske byer har større flåter enn nettopp Málaga – et resultat av at byen har bredere gater enn for eksempel Andalucias hovedstad Sevilla.
– Spania er et katolsk land. Andalucia er mer katolsk, og Málaga er enda mer katolsk enn det igjen. Her er det ikke fotballklubben som er viktigst. Det er de 47 religiøse foreningene, som hver har én eller flere flåter med i prosesjonene, sier hun.
Bli abonnent på Magasinet Reiselyst!
M & M
I resten av året er likevel to ting langt viktigere: Museer og han der maleren som allerede har blitt nevnt. Innen utgangen av 2015 vil Málaga ha hele 35 museer!
Og hvis du ønsker å gå i Pablo Picassos fotspor, er det gode muligheter. Han dukker opp overalt på vår vandring, selv om familien hans flyttet fra byen da han var 10.
Som for eksempel kirken Santiago, med sin inngangsdør i mudejar-stil. Det er ikke bare Málagas eldste kirke, men også kirken hvor den kjente kunstneren i 1881 ble døpt til Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruiz y Picasso (puh!).
Picasso dukker som allerede nevnt også opp på Plaza de la Merced noen meter lenger nord. Her, rundt Torrijos-obelisken, lekte han, mens han altså bodde i huset på hjørnet, hvor det nå ligger et annet Picasso-museum, Fundación Picasso Museo Casa Natal.
Men heldigvis. Når du tror at du har gått lei av Pablo, kommer du til det romerske teateret nedenfor Alkazaba, og der er det en helt annen spanskfødt celebritet som kommer i fokus.
– Amfiscenen blir brukt til teateroppsetninger hver sommer. Så det var faktisk her at Antonio Banderas hadde sin skuespillerdebut, forteller Mónica Rodríguez Plaza.