Tikiene står der fortsatt og er vel verdt den dagen det tar å humpe seg dit og tilbake igjen.

Tikiene står der fortsatt og er vel verdt den dagen det tar å humpe seg dit og tilbake igjen.

Marquesasøyene ble først oppdaget av spanjolene i 1595, siden gjort berømte av kaptein James Cook, og deretter udødeliggjort gjennom novellisten Herman Melville, sangeren Jacques Brel og maleren Paul Gauguin.

Menn og myter

Da Herman Melville, forfatter av Moby Dick, publiserte sin første bok Typee i 1846, ble den en umiddelbar suksess. Boken er basert på Melvilles tre ukers opphold på Nuku Hiva, og er senere blitt kritisert for å fremstille de lokale som noble villmenn, når de i virkeligheten var ville kannibaler.

Sannsynligvis har både Melville og kritikerne rett, for det hersker ingen tvil om at innbyggerne på Marquesasøyene var Stillehavets mest fryktinngytende.

Øyene er vulkanske av opprinnelse, og høye, taggete topper skaper et sterkt skille mellom dype, grønne daler. Kysten har ikke noe beskyttende rev, og derfor var det ingen kontakt mellom befolkningen i de forskjellige dalene.

Isolasjonen skapte uavhengige, territoriale samfunn og sterke ledere med et samfunn bygget på hierarki, religion og ritualer. I kampen for å dominere naboene ble kannibalisme vanlig, og faktisk ikke utryddet før for litt over 100 år siden.

Flere paradisøyer: Cookøyene // Tuamotus // Mauritius // Seychellene

Ville kannibaler

Kannibalene hadde fryktinngytende tatoveringer over hele kroppen – inkludert ansiktet. De kokte sine naboer til middag og ofret krigsfanger levende til gudene. Øyene er pepret med seremonielle plasser, marae, der rituelle drap og koking av fiender var hverdagslige gjøremål. Taaoa er den største marae i hele Polynesia, og du kan se de godt bevarte ruinene på en halvdagstur fra byen Atouna på Hiva Oa.

Hiva Oa var også dit Thor Heyerdahl dro for å forske på tikiene – gudestatuene – i den avsidesliggende kroken Pamau, der det vakreste og mest imponerende arkeologiske stedet i hele Polynesia ligger.

Her la han grunnlaget for sin senere så omstridte teori om at Stillehavet ble befolket fra øst og ikke fra vest, som de fleste andre forskere nå har enes om. Tikiene står der fortsatt og er vel verdt den dagen det tar å humpe seg dit og tilbake igjen.

Marquesas kan friste med frodig natur og magiske tikier.

Marquesas kan friste med frodig natur og magiske tikier.

Dans og fest

I dag er livet på Marquesas like fredelig som i resten av Fransk Polynesia, og deres krigerske fortid kommer bare til synes i sterke, rituelle sanger og dans. Den som har mulighet til å se marquesere danse for eksempel på den årlige Heiva-festivalen i Papeete, kan bare glede seg.

Om det var på grunn av øyenes historie, eller den ville naturen, at Nuku Hiva ble valgt som åsted for den amerikanske utgaven av Robinson-ekspedisjonen, Survivor, vites ikke. Men at det funket, er sikkert. Disse ville, taggete og frodige øyene er blant verdens vakreste og mest tv-vennlige.

Tilbake til hovedsiden