Med under 30 000 innbyggere er det ikke mulig å gå seg vill i Victoria, så hennes hemmeligheter er egentlig ganske raskt avslørt:

Her er det bare å vandre rundt i de trivelige gatene, med små souvenirbutikker, flagrende sjal og utsalg med billig elektronikk, blyanter og sokker. Er du heldig, kan du dumpe over en Kreolor-butikk med lokalproduserte treprodukter eller moderne fashiondesign av Seychellenes beste merker Mangouya Studio, Arc en Ciel eller Kankan.

Men én ting er klart – man kommer ikke til Seychellene for å shoppe, ihvertfall ikke Victoria.

Hoteller som Hilton og Four Season har nok et langt bedre tilbud av standklær og sandaler for kresne gjester.

Les også om øyparadiset Praslin HER

Lille Big Ben

Men stemningen – den finner du bare her. Still deg i kø med sultne arbeidere og kjøp ris- og kylling til 40 kroner, pent pakket inn i styrofoam med en plastgaffel ved siden av.

Mahé har ikke det store kulturtilbudet, men Lille Big Ben er en av byens store attraksjoner. Foto: Ronny Frimann

Mahé har ikke det store kulturtilbudet, men Lille Big Ben er en av byens store attraksjoner. Foto: Ronny Frimann

Siden kan du sette deg i den botaniske haven og nyte både maten og utsikten – her er et vakkert utvalg av eksotiske vekster, og en liten avdeling med lokale planter.

– Mange vet ikke om den botaniske hagen, så dette er en av mine favorittsteder, avslører taxisjåføren Solano Savy (65) som frakter oss rundt på øya. Og han har helt rett – inne i parken er det nesten ikke et menneske. Deilig!

Victoria har ingen store severdigheter, om man ser bort fra lille Big Ben, en liten kopi av Big Ben, strategisk plassert i byens mest sentrumsnære rundkjøring.

Det nærmeste man kommer et museum, er det historiske huset Kenwyn, som i dag eies av et sør-afrikansk smykkeselskap og er en underlig blanding av galleri og smykkeutsalg.

Og som så mange andre afrianske og asiatiske byer, er markedet absolutt et sted å få med seg, der fisk, grønnsaker, krydder og klær selges om hverandre i hyper aktivitet, spesielt om morgenen.

Ut på tur

Mange hopper over Mahé og drar rett til de andre, mindre øyene. Ikke gjør det!

Veien opp til Morne Blanc er godt merket og lett å finne på egenhånd. Hele turen tar bare et par timer tur-retur, og er et populært innslag for de som reiser øya rundt på egenhånd. Foto: Ronny Frimann

Veien opp til Morne Blanc er godt merket og lett å finne på egenhånd. Hele turen tar bare et par timer tur-retur, og er et populært innslag for de som reiser øya rundt på egenhånd. Foto: Ronny Frimann

Ta i hvert fall en dagstur rundt øya, og kom dere litt opp i høyden. Midten av Mahé strekker seg nesten 1000 meter opp fra havet, og på toppen venter en belønning med utsikt til langt utenfor den indre gruppen.

The teafactory, står det på skiltet. Det er her han skulle stått, skogvokterguiden som skal ta oss med til det vi tror er toppen av Seychellene.

Men vi får tid til både en omvisning på tefabrikken og en runde hos teplukkerne før han dukker opp.

Men tehistorien er interesant nok i seg selv: Teafactory er Seychellenes eneste teplantasje, så de åtte kvinnene i teåkeren plukker faktisk all teen som selges på øya.

Så ringer telefonen, og Hansel Simara er fremme. En time forsinket, men det gjør da ingenting – vi er tross alt på øytid.

Alt om Seychellene

Tilgjengelig fottur

Og når det viser seg at vi bare skal gå en kort totimerstur til Morne Blanc og ikke femtimersturen til Morne Seychellois som vi trodde, da er jo hele forsinkelsen spart inn.

Morne Blanc er en av de mest populære og tilgjengelige fotturene på Mahe, og de fleste legger den inn som en del av en dagstur med bil øya rundt. Hansel er fornøyd bare de går i det hele tatt.

– Jeg elsker å gå på tur her, for jeg liker naturen og holde meg litt i form. Det får deg til å føle deg fresh og nyte det du ser rundt deg. Flere turister burde komme seg ut i naturen også, mener han.

Julita Betsy og de sju andre teplukkerne på Teafactory plukker faktisk all te som selges på Seychellene. Foto: Ronny Frimann

Julita Betsy og de sju andre teplukkerne på Teafactory plukker faktisk all te som selges på Seychellene. Foto: Ronny Frimann

– Vi har mye forskjellig natur og sjeldne arter som bare finnes her.

Les også om Cookøyene – ekte paradisøyer i Stillehavet 

Biologisk hotspot

Seychellene er som de fleste andre øyriker, en biologisk hotspot. Siden øyene har vært isolert så lenge, er det masse planter og dyr her som ikke finnes noen andre steder.

Her er verdens minste frosk, på størrelse med en fingernegl.

Den gigantiske landskilpadden lever kun på Galapagos og her på Seychellene. En av de ytre øyene har sin helt egen kakkerlakk (som nok mange vil hevde godt kan bli der ute).

Palme-edderkoppen bor kun her ute i øyriket i Det indiske hav. Det samme gjør en rekke fugler, med vakre navn som smånoddy, roseterne og tropelirer, og fem endemiske arter som ikke engang har norske navn.

Eventyrskog

Ikke at du ser så mange av dem på vei opp mot toppen av Morne Blanc.

Men skogen er frodig, vakker og overraskende variert.

Fra de klassiske kaneltrærne på første del av ruten, tar mosegrodde eventyrtrær over mot toppen, før en enorm utsikt åpenbarer seg fra plattformen på toppen.

Guide Hansel nyter utsikten fra toppen av Morne Blanc. Foto: Ronny Frimann

Guide Hansel nyter utsikten fra toppen av Morne Blanc. Foto: Ronny Frimann

Tilbake til hovedsiden