Skvist inn mellom Italia og Kroatia, er den slovenske kysten en god blanding av kroatiske fiskelandsbyer og italiensk stil, velkjente olivenlunder og det klareste, blåeste hav.

Det er et idyllisk sted å slappe av for å få en bit av den middelhavsstemningen og sola vi nordmenn gjerne higer etter sommerstid.

Uoppdaget

Italienerne, tyskerne og kroatene har lenge visst om Slovenias vakre kyst, men den er enda ikke oppdaget av briter og skandinaver. Kanskje skal vi si heldigvis, for selv om kysten er tettpakket om sommeren – det blir den når 2 millioner slovenere og en million italienere skal klemme seg sammen på fire strender – så har området beholdt en genuin middelhavsaura. Her er ingen Viking Pub eller britiske fotballkamper.

Piran har det meste: Gode restauranter, koselige kafeer og en herlig, avslappet stemning. Og et spektakulært utseende fra lufta. Foto: Slovenske Turistkontoret

Piran har det meste: Gode restauranter, koselige kafeer og en herlig, avslappet stemning. Og et spektakulært utseende fra lufta. Foto: Slovenske Turistkontoret

Hyggelige Piran

Kysten har bare fire byer – Piran, Portoroz, Koper og Isola – og de er bundet sammen av både bilveier og ikke minst gangveier.

Spesielt gangveien mellom Piran og Portoroz er fin. Så her er det lett å trille vogn eller sykle en tur i solnedgang. Sjarmerende restauranter og kafeer ligger på rekke og rad langs promenadene helt nede ved vannet, naturlig nok populære både blant lokale og turister. For litt fred og ro kan man velge å heller gå litt innover i byene.

Piran er kanskje den aller koseligste av Slovenias kystbyer, der den ligger på en liten tunge av land som strekker seg langt ut i det azurblå Adriaterhav.

Den føles mer som en italiensk kystby, men uten alle italienerne, og med god grunn: Piran var del av det venetianske riket fra slutten av 1200-tallet til slutten av 1700-tallet. Piran er en sjarmerende kombinasjon av trange middelaldergater og en havn full av lekre båter. Her er et levende kunstmiljø som er synlig i gatene, og en rekke små museer og ikke minst gallerier. Og utsikten fra bymuren er rett og slett uslåelig.

Bli abonnent!

Noe for enhver

Den slovenske kysten blir naturlig nok tettpakket når italienerne og slovenerne har ferie. Foto: Slovenske Turistkontoret

Den slovenske kysten blir naturlig nok tettpakket når italienerne og slovenerne har ferie. Foto: Slovenske Turistkontoret

Men de andre kystbyene ligger ikke langt bak.
Portoroz er mer høylydt enn de andre byene, og er en by – eller megaresort – bygget for sol og bad. Så har Portoroz da også den beste sandstranda – og flest hotell med basseng. Hit kommer besøkende gjerne for spabehandlinger på Therme Palace hotel eller for å bruke penger på et av de mange kasinoene nede ved vannkanten.
Den tidligere fiskelandsbyen Isola er også transformert til en populær turistdestinasjon, og gamlebyen ligger egentlig på det som en gang i tiden var en øy – derav navnet (på latin betyr isola “øy”). Fisketradisjonen er fortsatt synlig, spesielt i matveien.
Mange turister setter også pris på middelaldersentrum i havnebyen Koper, selv om byen er mindre populær enn de andre. Koper er vokst til å bli Slovenias største havneby, men har likevel behold en del av sin opprinnelige sjarm, ikke minst på grunn av det middelalderske hjertet av byen.
Og mer er det ikke plass til på 47 kilometer kyst.

Tilbake til hovedsiden