Det finnes ikke mange steder igjen her i verden, der man kan ankre opp en båt og leve ut sine Robinson Crusoe drømmer i naken ensomhet, sanke kokosnøtter til frokost og spidde en fisk til lunsj.

Her har du drømmen.

Uberørt dykkerparadis

Bare litt over 40 av atollene i Tuamotusgruppen er bebodd, og mange steder er fortsatt helt uberørt av turisme. Utfordringen er selvfølgelig å komme hit, om du ikke har din egen seilbåt eller gjør som Thor Heyerdahl – krasjlander med balsaflåte etter 101 dager på havet.

Men selv øyene som er utviklet for turisme, som Rangiroa, Manihi, Tikehau, og i senere tid, Fakarava, er ikke akkurat nedrent av besøkende.

Mange steder er helt uberørt av turisme.

Mange steder er helt uberørt av turisme.

Hit kommer man for å nyte naturen, og solen, finne sjelefred og ikke minst – oppdag verden under vann.

Fransk Polynesia er blant verdens beste dykkerdestinasjoner, og Tuamotusøyene er det beste øygruppen har å by på. Å bruke betegnelsen ”svømme i et akvarium” dekker det liksom ikke helt, siden akvariet er fylt av gigantiske dyr som djevelrokker, hai, delfiner og en odde hval. Hit kommer man ikke for å se vakre koraller, men store, flotte dyr under vann.

Les også om de avsidesliggende Marquesasøyene

Perler og kokos

Dyrking av den svarte tahitiperlen er sammen med koprasanking og turisme de største inntektskildene på Tuamotusøyene, men etter at prisene på tahitiperlen sank i 2003 har mange perlefarmer gått under. Perlefarmene står på påler inne i lagunen. Mange av dem er fortsatt eid og operert av små familier, men stadig flere blir kjøpt opp av proffe, kinesiske selskap som driver for profitt.

Dyrking av den svarte tahitiperlen er største inntektskilde på Tuamotusøyene.

Dyrking av den svarte tahitiperlen er største inntektskilde på Tuamotusøyene.

Manihi og Ahe er de to øyene som produserer mest tahitiperler i hele verden, men hver eneste liten øy i Fransk Polynesia har i det minste noen små familiefarmer der du kanskje kan bytte til deg en vakker perle for langt mindre enn i butikkene i Papeete.

Så sparer du inn noe av kostnaden ved å komme hit…

Flere drømmeøyer: Cookøyene // Maldivene // Seychellene // Mauritius
Tilbake til hovedsiden