Solen er på sitt høyeste og de svake bølgene ruller forsiktig inn mot byens havnepromenade. Men istedenfor å skvulpe rett ut igjen sendes vannmassene inn i et veldesignet system og skaper vakre fløyelsmyke toner.

Få med deg musikalske solnedganger fra trappene ved havorgelet. Foto: Mari Bareksten

På trappene ned mot Zadars berømte havorgel er det konsert hver eneste dag, til alle døgnets timer. Hva slags musikk de fremmøtte får, bestemmes av både vær og vind. Hver eneste symfoni er unik. 

Havorgelet, som ble oppført av den lokale arkitekten Nikola Bašić i 2005, har blitt kåret til et av verdens ti mest romantiske steder av National Geographic. Og det musikalske kunstverket er kun ett av byens tiltak for å revitalisere byens kystlinje «The Riva». Rett bortenfor har samme arkitekt lagd sin tolkning av en «solhilsen»; et gigantisk gangbart solcellepanel som lyses opp om kvelden.  

– Er det ikke vakkert spør, guiden Tea Escheback. 

De myke tonene som bølgene skaper høres ut som panfløyter og gir en harmonisk start på byvandringen.

LES OGSÅ: LANDLIG LYKKE I KROATIA

Kroatisk nykommer

For to år siden startet Norwegian å fly direkte mellom Oslo og den kroatiske kystbyen Zadar, som er et utmerket alternativ til de mer folksomme områdene i og rundt Makarska, Dubrovnik og Split.

Zadar byr på en god miks av historiske severdigheter og smakfulle opplevelser. Foto: Mari Bareksten

Byen fikk plass på Lonely Planets liste over 10 byer verdt å besøke i 2019. Det er ikke bare på grunn av melodisk design ved sjøen.

Zadar er en flott kombinasjon av storby- og strandferie, og er et perfekt utgangspunkt for smakfulle dagsturer, øyhopping og utforskning av resten av den nordlige delen av Dalmatiakysten.

I tillegg er prisnivået mye lavere enn i for eksempel Dubrovnik. Med base i Zadar er det dessuten enket å ta fergen til olivenøya Ugljan, oppdage noen av Kroatias nasjonalparker, dra på seilferie til Kornatiøyene, besøke den berømte Sakarunstranden eller en av de mange vingårdene som ligger rett utenfor byen. 

Men man bør også sette av god tid til å utforske Kroatias femte største by.

Sommer kommer

– Jeg elsker Zadar fordi den er et puslespill av det gamle og det nye. Vi har morsomme kunstinstallasjoner, men også over 3000 år med historie og det største romerske forumet i Adriaterhavet, sier guiden Tea mens vi vandrer over marmorbelagte gater fra romertiden.

Rullesteinstranden i Biograd passer utmerket for landkrabber. Foto: Mari Bareksten

Gamlebyen består av labyrinter av gater som snirkler seg forbi fortauskafeer, grønnsaksmarkeder, gallerier og koselige torg hvor kroatene drikker macchiato og spiser burek med ost.  

Sjømaten på Foša er et must. Foto: Mari Bareksten

Brikkene i «puslespillet Zadar» er mange: romerske ruiner, venetianske torg og bymurer, en smultringlignende kirke fra middelalderen og grønne parker fra østerrikernes tid. 

Men mye ble også ødelagt under andre verdenskrig, og de siste årene har Zadar gjennomgått en storslått oppussing.

God lokal mat og drikke er et av Kroatias høydepunkt. Foto: Mari Bareksten

Turistmyndighetene har gjort mange tiltak for å gjøre universitetsbyen bedre, og det har gitt resultater: Stjernekokker har inntatt byen, flotte boutiquehotell har åpnet og prisvinnende kunstprosjekter og flere arkeologiske utgravinger har fått plass i bybildet. 

Byens mange studenter setter også sitt preg på byen, med hippe loungebarer, livlige nattklubber og vegetarianske spisesteder. 

KROATIAS 10 BESTE ØYER

Havets delikatesser

Zadar er også veldig smakfull, med gourmetrestauranten Foša som den største stjerna. 

– I byens ånd prøver vi å mikse det tradisjonelle med det moderne. Vi bruker lokale ingredienser, men eksperimenterer med både skum og emulsjoner. Og endrer meny daglig, sier kjøkkensjef Saša Began (34) og setter en vakker tallerken framfor oss. 

Den har han dandert med tunfiskcarpaccio med olivenoljeemulsjon, røkt blåskjellgnocchi og en frisk blekksprutsalat. Alle råvarene er fra området rundt Zadar. 

Til den delikate sjømaten får vi servert en tørr og fruktig hvitvin fra en lokal vingård. 

Om ettermiddagen bør man dra på vinsmaking på en lokal vingård. Foto: Mari Bareksten

– I dag vil folk ha mer enn pizza når de går på restaurant, de vil ha mat lagd med gode lokale råvarer, sier den engasjerte kokken og ønsker oss et smakelig måltid. Eller «dobar tek», som det heter på kroatisk. 

Uteserveringen til den Michelinanbefalte restauranten ligger helt nede ved vannet med vakker utsikt til den venetianske bymuren, som i 2017 fikk plass på Unescos kulturarvliste.

Med base i Zadar har du fire nasjonalparker i nærheten. Jessica (24) og Tanya (24) har tatt på seg matchende badetøy for å ta bilde foran Kroatias mest berømte foss i nasjonalparken Krka. Foto: Mari Bareksten

Den tre kilometer lange forsvarsmuren ble bygd av republikken Venezia på 1500-tallet for å beskytte byen mot tyrkerne. 

I havnen utenfor bymuren ligger restaurantens egen fiskebåt, som sørger for at gjestene får fersk fangst hver eneste dag. 

Olivenøya

Zadars omkringliggende øyer er også smakfulle reisemål. En halvtime nord ligger osteøya Pag, kjent for utsøkt ost som minner om parmesan. Leier man seilbåt kan man legge til kai utenfor gourmetrestauranten Konoba Levrnaka på en av de gresskledte Kornatiøyene. 

Men den aller beste olivenoljen finner du på frodige Ugljan, 20 minutter med ferge fra Zadar. Selv om det er fort gjort å komme seg hit, virker lille Ugljan en verden unna og skuldrene senker seg så fort vi har gått i land. 

Det dufter av lavendel og rosmarin, og både oliventrær og fikentrær klynger seg som et lysegrønt teppe oppover åssiden bak havnen.

Et besøk til blide olivenoljeprodusenter på Ugljan er et høydepunkt. Foto: Mari Bareksten

Her føles det som om tiden har stått stille, med turistløse badeviker, sjarmerende fiskerlandsbyer og blide olivenprodusenter som gjerne byr på en liten smaksprøve. 

– Jeg spiser en skje med olivenolje hver morgen og er sikker på at det holder meg frisk og glad, sier Maria Škopić (67) og ser bort på mannen Vjikoslav (67), som setter frem olivenolje og brød i skyggen av et oliventre. 

Grønne Krka! Foto: Mari Bareksten

Det gjestfrie ekteparet forteller om olivenhøstingen, de tradisjonelle sangene de synger og om alle medaljene de har vunnet. 

Ugljan har produsert den gylne oljen siden romernes tid, og i dag står 200 000 det oliventrær plantet på den lille øya, som har fått navnet sitt etter det kroatiske ordet for olje. 

SOMMER, SOL OG SEIL I KROATIA

Grønn, grønnere, grønnest

Med base i Zadar har du også fire av Kroatias åtte nasjonalparker i nærheten. Du kan gå fotturer i Paklenica, besøke Plitvices vakre innsjøer, dra på øyhopping i seilbåt til Kornatiøyene og besøke Krkas vakre fossefall, som ligger en time unna med bil. 

– Det er utrolig vakkert her, og minst like fint som på bildene, sier Jessica Dickson (24) som er på ferie i Kroatia sammen med en venninne. 

De har på matchene røde badedrakter og poserer gladelig fremfor det storslagene fossefallet Skradinski buk. Vannstrålene i Kroatias mest fotograferte foss buldrer ned på mosegrønne badevannet. Det er akkurat passe avkjølende.

Vår favoritt er olivenøya Ugljan hvor du blant annet kan hoppe i det klare havet. Foto: Mari Bareksten

I nasjonalparken strekker det seg også en to kilometer lang natursti, med skilt om parkens flora og fauna. 

FLERE SAKER FRA KROATIA

Solnedgang i Zadar

Men er det ett sted man bør se solnedgangen, så er det i Zadar. I hvert fall hvis man skal tro en av tidenes mest kjente filmregissører.

I skjærgården utenfor Zadar er det flere sjarmerende øyer, inkludert Galešnjak, som er formet som et hjerte. Foto: Mari Bareksten

– Ifølge Alfred Hitchcock har Zadar verdens vakreste solnedgang. Han elsket denne byen, sier Martina Ljustina (28). 

Hun jobber som padleguide for Experience Croatia og skal snart vise oss akkurat hvor vakkert det kan bli når dagen går mot slutten.

De gresskledte Kornatiøyene er en drøm for seilere. Foto: Mari Bareksten

– Det beste med å se solnedgangen fra et padlebrett er at det ikke er noe mellom oss og den ildrøde solen, sier hun og gir oss padleårene. 

SUP i solnedgang. Foto: Mari Bareksten

Vi finner raskt balansen. Bak oss ligger Zadar, hvor turister og lokale nå har samlet seg på trappene langs «The Riva».

At solnedgangen er så vakker akkurat her har ifølge guiden en vitenskapelig forklaring. 

Det handler om molekylene i luften og om den kalde Maestralvinden, men synet av den ildrøde solen som ligger og dupper i horisonten trenger egentlig ingen forklaring. 

Det er bare å nyte utsikten, mens de myke bølgene under oss skyller videre inn mot havorgelet.

For en så spektakulær avslutning på dagen fortjener en helt unik symfoni!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN