Med kanskje verdens klareste badevann er det vanskelig å ikke la seg friste til en dupp. Foto: Ida Anett Danielsen

– Badestopp!, befaler Christian Gustavsson (33) og veiver den ene hånden i luften.

Skipper Fredrik Olsson (30) nikker bekreftende og stopper skuta. Kun to sekunder senere høres et stort plask. Vi rekker ikke å seile lengre enn at vi fortsatt kan skimte fastlandet og utgangspunktet vårt i Primošten før det er tid for første dukkert.

Sånn må det bli når skuta er omringet av glitrende og krystallklart badevann til enhver tid.

LES OGSÅ: SEILFERIE PÅ SEYCHELLENE

Skipperens ord

Men det er alt annet enn anarki som råder om bord på seilbåten More Grey. Et par timer tidligere på dagen har skipper Fredrik ønsket oss velkommen med en rask sikkerhetsbriefing. Det er to regler som gjelder: Nummer én at man må rope «badestopp» før man hopper uti, og nummer to at det ikke serveres alkohol før klokken 11.00. Flere ganger har han nemlig opplevd at gjester har kastet seg ut i vannet uten å si ifra. Da kan de plutselig befinne seg flere hundre meter bak båten.

Skipper Fredrik Olsson styrer skuta med trygg hånd. Foto: Ida Anett Danielsen

Selv de mest ihuga badeløvene blant oss er enige om at vi skal klare å følge oppfordringen.  Det har dessuten for lengst blitt ettermiddag, så etter en forfriskende dupp i verdens kanskje klareste badevann kan vi med god samvittighet skåle med kald pils og lokal rosévin mens vi seiler inn i den rosaoransje solnedgangen.

Sol, hav så langt øyet kan se og iskald rosé – livet om bord er herlig! Foto: Ida Anett Danielsen

Vinden blafrer i seilene og svenske viser runger ut av høyttalerne i det vi sakte, men sikkert glir bortover horisonten. Målet er havnen i Maslinica på øya Solta, der vi legger til kai for natten og inntar et velsmakende måltid på restauranten Martinis Marchi.

Morgenstund med gull i munn

I det morgensola glimter gjennom lugarvinduet og vi så vidt har fått knepet opp øynene, har skipets vertinne Isabel Carlson (22) allerede gjort klart til frokost. Den serveres klokken åtte hver dag.

På More Grey består dagens viktigste måltid av nybakt brød fra havnas baker, lokale skinker og oster, yoghurt, havregrøt, frukt og en oppkvikkende kopp kaffe i morgensola på dekk.

Skål! Foto: Ida Anett Danielsen

Etterpå blir det tid til å vandre en tur langs havna, som er kjent for å være en av de flotteste langs hele Adriaterkysten. I 2017 mottok Maslinica en nasjonal pris som den mest autentiske kystdestinasjonen i Kroatia.

På vei ut fra Solta. Foto: Ida Anett Danielsen

Havnen er omringet av gamle fiskebåter og falmede steinhus med grønne vinduer. Vi rekker både tannpuss og dusj på et flott sanitæranlegg i land, før vi kaster loss og fortsetter seilereventyret.

Det tok ikke lange tiden før vi alle ble bitt av seilerbasillen. Foto: Ida Anett Danielsen

15 TIPS TIL GRATIS FERIE

Seiling for dummies

Vertinne Bella i full sving. Foto: Ida Anett Danielsen

– Vinsje litt mer, roper Fredrik, og peker på det gule tauet foran meg.

Vi skal gjøre et slag med forseglet og jeg prøver iherdig å følge skipperens ordre. Egentlig trenger ikke gjestene å ofre det praktiske om bord på seilbåten så mange tanker. Det tar mannskapet seg av. Men skipperen setter stor pris på assistanse når et seil skal heises.

Kanskje ber han deg om å overta roret om han selv må frem på dekk. Her kan man være så aktiv i seilingen man vil.  Vil du ligge hele dagen i solsteken på dekk, er det helt greit. Men litt av poenget med å mønstre på en vaskeekte seilbåt er jo å bidra – i alle fall litt. 

Lærevillige amatører kan høste nyttige erfaringer fra den erfarne skipperen Fredrik,  som mer enn gjerne holder kurs i både tauknuter og navigasjon. I løpet av fire dager har jeg lært om både knop, forsegl, bermudarigg og boravind, og plutselig blir det helt naturlig å plukke opp tau og samle dem i åttetall.

Med egen skipper og vertinne trenger man ikke å kunne noe om seiling før avreise, men det er fullt mulig å lære litt underveis og hjelpe til med det praktiske arbeidet om man vil. Foto: Ida Anett Danielsen

Neste oppgave blir å feste på fenderne. For oss uerfarne seilere som vil føle seg litt mer nyttig om bord har kapteinen et godt tips:

– If you can´t knot, tie a lot!

Ingen Kroatiatur er komplett uten en god is! Foto: Ida Anett Danielsen

I sus og dus

Det tar ikke lange tiden før hele reisefølget har blitt bitt av seilebasillen. Blafringen av seilene i vinden, vann som skvulper mot baugen og varmende solstråler i kinnene har en beroligende effekt på de fleste. I tillegg bor vi rett så bekvemt.

Båten er en 53-fots, nybygd konkurransebåt innredet som cruisebåt. Altså bygget for fart, men med ekstra komfort. Vi er innlosjert i små men flotte dobbellugarer, og det er i tillegg to bad, kjøkken og oppholdsrom under dekk.

Den som reiser alene må dele kabin med en annen, mens par eller grupper kan leie egne rom – eller hele båten. Skuta har plass til 10 gjester pluss mannskap. Det er akkurat passe stort til at man ikke føler at man går oppå hverandre.

Mesteparten av tiden bruker vi i sola på dekk. Foto: Ida Anett Danielsen

Mesteparten av tiden benyttes uansett i sola på dekk, eller ute i vannet. Når det er tid for lunsj setter vi oss under solskjermen bak på båten der vertinne «Bella» disker opp med hjemmelagede pitabrød fylt med grillet kjøtt, grønnsaker og tzatziki før vi igjen heiser seilene og glir videre oppover kysten.

Vertinne Bella i gang med lunsjen. Foto: Ida Anett Danielsen

Et lite stykke paradis

– Badestopp!

Denne gangen er det skipper Fredrik som roper det magiske ordet. Han har et lurt glis om munnen.

– Jeg har noe jeg vil vise dere.

Vi ankrer opp, hopper over bord og legger på svøm. Og der, inne i en bortgjemt bukt dukker det opp en liten, vakker strand. Det turkise vannet, den perlehvite rullesteinstranden og det koselige, lille steinhuset med en liten kafé er som tatt ut av en drøm. Og når det hele er omringet av grønnkledde, bratte klipper er det ikke vanskelig å forstå at Stiniva Bay i 2016 ble kåret til Europas fineste strand av turistorganisasjonen European Best Destinations.

Noe av det beste med å seile med egen båt er å oppdage små perler som denne. Vi var heldige og fikk Stiniva Bay på øya Vis helt for oss selv. Foto: Ida Anett Danielsen

Men berømmelsen til tross, får vi hele stedet for oss selv. Det blir tid til både bading og soling, og fotoshoot på stranden. Noe av sjarmen med seilferie er jo nettopp å oppdage små perler som dette.

10 PRIVATE ØYER DU KAN LEIE UTEN Å MÅTTE RANE EN BANK 

«Lukeparkering» i havna på Hvar, som heldigvis mannskapet tar seg av. Foto: Ida Anett Danielsen

«Uoppdaget perle»

Å seile fra øy til øy er også en svært effektiv måte å oppdage Kroatias skjærgård på. Med korte avstander mellom havnene får man på kort tid sett flere av øyene langs Dalmatiakysten. I tillegg er forflytningen til sjøs en god del mer behagelig enn med ferge og buss eller bil til lands.

Vi setter kursen mot vårt neste stopp på øya Vis. Dette var tidligere en militærøy, skjulested for lederen Tito under andre verdenskrig og en av Jugoslavias største marinebaser etter krigen. I dag fremstår den som en av Kroatias mest sjarmerende øyer. I havnen sitter to karer på en benk og fisker. Søte, små kattunger lusker nysgjerrig rundt fangstbøtta. Vi tar plass på en av havnerestaurantene, bestiller en drink og nyter utsikten over havet i det solen dykker ned i horisonten. Seilerlivet er herlig også på land!

Kveldsstemning i Vis by. Foto: Ida Anett Danielsen

Moro til sjøs

På vår seiltur i Kroatia svinger vi også innom jetset-øya Hvar, hvor det blir tid for litt shopping og ikke minst en drink på festlige Hula Hula Bar ved vakre Hvar by. Derfra er veien kort til fastlandet.

Havna på øya Vis. Foto: Ida Anett Danielsen

Trogir byr på sightseeing i den sjarmerende og Unesco-vernede gamlebyen. Mellom etappene til sjøs blir det altså både historiske, sjarmerende og gastronomiske innblikk i det vakre landet ved Adriaterhavet.

Men det er det avslappende livet og atmosfæren om bord som er det beste med turen. Og noen adrenalinfylte aktiviteter innimellom, på oppfordring av skipperen selv.

– Hold godt fast. Og hopp på…. 3-2-1!

Skipper Fredrik gjør en krapp 90-graders vending med båten. Det er klart for litt action! En etter en tar vi tak i en fender som henger fra masten. Den fungerer som en pendel. Vi kaster oss ut og ned i det 24-graders varme vannet. Man får det som regel ikke mer moro enn man lager selv.

Det blir flere muligheter for en forfriskende dukkert i løpet av turen. Men så er vi jo også omringet av deilig badevann hele tiden. Foto: Ida Anett Danielsen

FLERE SAKER FRA KROATIA

Seilferie for alle

Finnes det noe bedre enn dette egentlig? Foto: Ida Anett Danielsen

– Det er ganske bekvemt og «glossy» å seile, konstaterer Christian etter at vi har tilbakelagt fire dager og 83 nautiske mil i den kroatiske skjærgården.

I løpet av turen har noen av oss lært litt om seiling. Andre har ligget mest i sola på dekk. Felles er at vi alle har hatt en behagelig tur, mens mannskapet har tatt seg av alt det praktiske og lagt alt til rette for en plettfri seilas.

Forbinder du seilferie med noe skummelt, stressende og iherdig arbeid, må du tenke på nytt. For leier man båt med mannskap er det bare å roe ned, sette seg på soldekket og nyte turen.

Og da kan jo selv en landkrabbe trives til sjøs. 

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN