Store opplevelser får en ny dimensjon om du reiser til Australia. På en og samme tur kan du sove under stjernene i outbacken, besøke verdens mest ikoniske surfestrender og skåle med deilig australsk vin mens søte koalabjørner dormer i eukalyptustrærne. Her er det også kengurugaranti – landets nasjonaldyr spretter rundt nesten overalt!

UNDER VANN: Great Barrier Reef er et 2300 kilometer langt barriererev på
østysten av Australia, og er naturlig nok på UNESCOs naturliste. Foto: Ronny Frimann

Australia er verdens eneste land som også er et kontinent. Ikke rart da, at en reise her rommer større variasjon enn en bilferie i Europa. Men hvor skal man begynne?

Fra ørken til strand

Med god planlegging er det mulig å få med seg de aller største høydepunktene på tre-fire uker, men det er umulig å få med seg alt det vidstrakte landet har å by på. Derfor bør valgene baseres på hva du og reisefølget er interessert i og hva som er unikt med Australia.

Begynn gjerne i landets røde hjerte og avslutt ferien med noen avslappende dager på stranden. Innimellom kan man besøke verdens mest kjente korallrev, en vingård eller nyte urbant storbyliv i Melbourne eller Sydney. Det kan også være en god idé å gjøre transportetappene til en del av ferien.

EVENTYRLIG CAMPINGLIV: «Outbacken» og Australias røde senter er et høydepunkt på Australiaturen, om kvelden spiser man rundt bålet og sover under en millioner stjerner. Foto: Mari Bareksten

Dra på roadtrip

Australia byr blant annet på den eventyrlige togreisen «The Ghan», som går mellom Darwin i nord til Adelaide i sør og tar to døgn. Om bord har man masse tid til å titte ut av vinduet, spise god lokalmat og drikke utsøkt australsk vin. Det er også mulig  å hoppe av toget midtveis, i Alice Springs, og utforske hjertet av Australia.

Eller ta en roadtrip! Det finnes mange klassiske kjøreturer i Australia, fra eventyrlige Great Ocean Road langs sørkysten av Victoria til fossefall og dalkløfter langs Gibb River Road i den nordvestlige regionen Kimberley. Oodnadatta Track fra Adelaide til Alice Springs kan kjøres i en helt vanlig bil. Men for å virkelig bli kjent med Australia bør man dra på campingferie i landets røde indre, langs Red Center Way.

LES OGSÅ: AUSTRALIAS VAKRESTE ROADTRIP

AUSTRALIAS HJERTE: Roadtrip i landets røde hjerte er en opplevelse for livet – kjempesteinene Uluru og Kata Tjuta er et vakkert syn fra campingbilen. Foto: Torild Moland

Australias hjerte

Det som kalles Australias røde senter, områdene rundt Alice Springs og de kjente kobberrøde kjempesteinene Uluru og Kata Tjuta, er et absolutt høydepunkt og et fint sted å starte ditt Australiaeventyr. Her står aboriginerkulturen ekstra sterkt og opplevelsene i kø: Bad i avkjølende vannhull, opplev enestående natur og gå spektakulære fotturer. Om natten sover man under åpen himmel med tusenvis av tindrende stjerner over seg. Helt magisk!

VERDENS BESTE MATBY: Unge og trendy Melbourne er kjent som Australias mathovedstad. Og med en yrende kaffekultur er det på kaféene du får de aller største matopplevelsene. Foto: Mari Bareksten

Storbyferie

Australia passer også for storbyelskerne. Mens Sydney tiltrekker surfe- og strandglade storbyturister, er Melbourne matelskernes drøm. I Sydney er det sommer året rundt og den solrike byen på Australias østkyst frister med strender, restauranter i toppklassen og et allsidig kulturtilbud med verdens mest kjente konserthus. Den seks kilometer lange kystvandringen fra Coogee til Bondi Beach er også en populær aktivitet.

I Melbourne er det mat, vin og kaffekultur som gjelder og storbyen er flere ganger kåret til en av verdens beste matbyer. På byens matmarked, Queen Victoria Market, kan du smake alt fra «curries» til kengurukjøtt, og i de hyggelige sidegatene ligger smakfulle restauranter og kaféer på rad og rekke.

LES OGSÅ: MMM…MELBOURNE

VIN FRA HESTERYGGEN: Eventyrlysten? Kast deg på hesteryggen og ri fra vingård til
vingård. Foto: Mari Bareksten

Vin, vin, vin

Australia er et av verdens mest kjente vinland og det sies at det drikkes over 30 millioner glass med australsk vin hver eneste dag. Barossa Valley, en time fra Adelaide, er det mest kjente vinområde takket være produsenter som Jacobs Creek og Penfolds. Mornington-halvøya utenfor Melbourne er også et populært vinområde, hvor du kan kombinere vinbesøk med japansk spadag på Peninsula Hot Springs. For vininteresserte som besøker Sydney, finnes det en rekke fine dagsturer til vindistriktet Hunter Valley.

Strand, sol og snorkling

For mange er sol og strand det største trekkplasteret, og da er noen avslappende dager på den ikoniske østkysten den perfekte måten å avslutte Australiaferien på. Med over 11 000 strender er det mildt sagt mye å velge mellom. Både livlige Surfers Paradise, hippiebyen Byron Bay og vakre Bondi Beach er lett tilgjengelig langs kyststrekningen mellom Brisbane og Sydney. Flotte steder til å prøve seg på surfebrett, eller bare ta det med ro i strandkanten.

STRANDHOPPING I SYDNEY: Den seks kilometer lange kystvandringen fra Coogee Beach
til Bondi Beach byr på kritthvite strender, imponerende klippeformasjoner og surfebølger i alle størrelser. Foto: Mari Bareksten

Om dere vil ha en litt roligere opplevelse, byr Whitsundays-området utenfor kysten av Queensland på et magisk øyrike – dette er kanskje verdens vakreste område for å ta seg en søndagstur i seilbåt. Helt siden kaptein James Cook kartla Whitsunday Islands på 1770-tallet, har dette området sør i Great Barrier Reef vært Australias mest populære cruisingområde. Også under vann er området helt spektakulært, og et besøk i Australia er ikke komplett uten å ha snorklet på Great Barrier Reef. Verdens største korallrev regnes som et av verdens syv naturlige underverk. Australia er et drømmereisemål både under og over vann!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN