Naxos byr på vakre landsbyer og idyll så langt øyet kan se. Foto: Ida Anett Danielsen

Den er ingen glemt hemmelighet, men det er lett å skjønne hvorfor så mange nordmenn har lagt sin elsk på Kykladene største øy.

Naxos har milevis med gylne strender, byr på souvlaki og gyros og et livlig natteliv. Men det er også enkelt å komme seg vekk fra turisttråkket, og de virkelige skattene er å finne like utenfor Naxos by. Guide Eleni Kontopedi (33) fra Philema Food Tours viser vei.

På Naxos møtes du av en tradisjonell atmosfære og lokale godbiter. Foto: Ida Anett Danielsen

Fin vin

I følge mytologien levde vinguden Dionysos på Naxos. Han lærte innbyggerne å dyrke vindruer, og siden har kunnskapen gått i arv i generasjoner. På vinbaren Oinochoros er Konstantinos Makridimitris (30) en moderne vingud. Han startet først vingård sammen med sin far, og åpnet senere egen vinbar.

– På Naxos har vi en lang vintradisjon, forteller Konstantinos og røper at mesteparten går til eget bruk.

– Derfor ønsket vi å lage vin i litt større skala, sier han og fyller opp glasset med deres beste sort, hvitvinen Tranamelo 2017. 

Baren er fylt opp av over 300 ulike viner fra Hellas.

– Jeg ønsker å vise frem gresk vin. Om man får øynene opp for noe annet enn bordvinen, er det godt mulig at du får en ny, gresk favoritt, sier Konstantinos overbevisende.

Konstantinos Makridimitris (30) ønsker velkommen inn til vinbaren Oinochoros i Naxos By. Foto: Ida Anett Danielsen
Hellas er kjent for sine vakre strender. På Naxos møtes du av krystallklart vann og hvit sand. Foto: Ida Anett Danielsen
LES OGSÅ: FOTTURPARADISET
KROATIAS 10 BESTE ØYER

Oliven og marmor

Lokal mat og gresk idyll – det er lett å kose seg på ferie i Hellas. Foto: Ida Anett Danielsen

Vår jakt på Naxos´ skatter fortsetter videre over fjellene mot landsbyen Apeiranthos på nordvestsiden av øya. Naturen er grønn og variert. Naxos er nemlig ikke bare Kykladenes største øy, det er også den frodigste. Titt og stadig dukker det opp en sau eller geit ute på beite. Øya er hjem til 25 000 mennesker, og nesten tre ganger så mange husdyr.

– Geita er vår maskot. Den gir oss blant annet ostene Graviera og Arseniko, kjent langt utenfor Naxos, ler Eleni.

– Klimaet gjør at vi er et av få steder i verden som er helt selvforsynt med mat. Her er vi fortsatt bønder, og ikke avhengig av turisme.

På Eggares Olive Press Museum får vi et innblikk i olivenproduksjonen på øya, etterfulgt av smaksprøver på både kaker og brød bakt med olje. Like kjent som oliven, er marmoren som brytes ut i fjellet. I nærheten av Apollonas tar vi en titt på den rundt 2600 år gamle marmorstatuen Kouros av Apollonas. Den bærer preg av tidens tann, men er et fint bilde på øyas rike historie. En titt innom den kjente keramikeren Manolis Limpertas (52) gir oss så et innblikk i dagens kunst.

I Naxos kan du både bade, nyte sola og få et innblikk i historie. Foto: Ida Anett Danielsen
KYKLADENES 10 BESTE ØYER

Godbit på godbit

Det er mange gode restauranter å oppdrive i Naxos. Foto: Ida Anett Danielsen

Vi reiser videre til neste landsby. Skal vi tro Eleni er Apeiranthos selve kronjuvelen av de 44 landsbyene på øya. Herfra kommer kjente kunstnere, malere, leger og politikere. For ikke å glemme slaktere. Så om du liker kjøtt, er dette stedet. Vi tar inn på den familiedrevne tavernaen Amorginos, og får servert den lokale skinken zaboni og rosto, såkalt eldet gris, med paprika, krydder og hvitløk. Det smaker himmelsk sammen med fritert naxospotet, en annen velkjent godbit fra øya.

Ferden avsluttes i landsbyen Halki med en skål med likøren Kitron fra destilleri Vallindras, drevet av femte generasjon. Til slutt runder vi av den smakfulle og historiske rundturen med verdens beste kake, galaktoboureko, på familiebakeriet Galani.

Turistfavoritten er kjent for sine vakre strender og byliv, men naturen er også et av høydepunktene på øya. Foto: Ida Anett Danielsen
Vennene Yanis Protonotarios og Eleni Kontopidi driver Philema Food Tour, og ønsker å vise frem «det ekte Naxos», med historiske landsbyer, lokalmat, kunst og natur. Foto: Ida Anett Danielsen
LES OGSÅ: FORELSKET I VILNIUS
KRETAS MEST ROMANTISKE BY

Tutti frutti

Med utgangspunkt i Naxos by er det kort vei til ulike utflukter. Her fra hotellet Naxos Resort. Foto: Ida Anett Danielsen

Tilbake i Naxos by er en stor ferge med nye turister på vei inn i havna. Langs havnepromenaden sitter folk og skåler på restaurantene, og ved moloen ut til det kjente Apollo-tempelet og byens landemerke plasker småbarn i vannkanten.

Med andre ord: Naxos har litt av alt. På den ene siden, det typiske Syden-liv, med livlig atmosfære og flotte strender. Rundt neste sving, autentisk øystemning og lokale tradisjoner.

Og med det er ferieøya komplett.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN